skex Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 Cześć, w komputerze kilku letnim przyszła pora na wymianę kości ram. Na stronie producenta obsługiwana częstotliwość dla płyty MSi B150M Mortar to 2133 mhz. Co w przypadku gdy mam możliwość kupić po okazyjnej cenie 2x 8Gb hyperx o czestotliwosci 3000 mhz? Czy płyta będzie widziała kości i pracowała z nimi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 Loteria. Albo się komputer uruchomi i zbije do 2133mhz, albo się po prostu nie uruchomi. Nowe 2133 trochę się cenią, ale to najpewniejsza opcja. Np https://www.x-kom.pl/p/257996-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-2x8gb-2133mhz-cl13-vengeance-lpx-black.html Chyba, że sprzedający nie będzie miał problemu, jak mu oddasz te kości, gdyby okazało się, że nie działają. Mała szansa, abyś je w jakikolwiek sposób popsuł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gifosha Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 Też mam obecnie tą płytę i procek. Na początku miałem te kości: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 8 GB, 3000MHz, CL15 Teraz mam te: Crucial Ballistix DDR4 3000MHz, 16GB (8GBx2), CL15 Oba komplety działały bez problemu. Niestety nie powiem Ci na jakiej częstotliwości. Jeśli któryś z kolegów podpowie jak sprawdzić (np. jaki program) to zarzucę Ci screena z Cruciali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 @gifosha Do sprawdzenia aktualnego taktowania pamięci możesz użyć CPU-Z . Zakładka memory i pole DRAM Frequency . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gifosha Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Oj. Trochę słabo. Mam 1064.1MHz i lata tak ± 1MHz . Nie wiem czy ma to znaczenie, ale xmp jest włączone. cpu z screen i screen 2 Edit. Uruchomiłem test passmark i wykazało 2632 (MHz?) screen Edytowane 28 Czerwca 2021 przez gifosha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...