Enemy33 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2021 Witam Od niedawnego czasu, mam problemy z komputerem. Sytuacja polega na tym, ze podczas obciążenia, nie za każdym razem, ponieważ jednego dnia nic się nie dzieje, a kolejnego komputer kilka razy muszę restartować i dodatkowo zmienić kabel DP do innego wejścia, bo monitor traci połączenie(dostaje freeza). Na tą chwilę, nałożyłem nową pastę, przeczyściłem komputer od kurzu, sprawdziłem inny monitor z innym wejściem, sprawdziłem nowy kabel do monitora i przy włączonej grze sprawdziłem napięcie zasilacza: 5,20V i 11,90V. Na tą chwilę będę dalej myślał co jeszcze wypadałoby sprawdzić, ewentualnie prośba o podpowiedź. Komputer jest już użytkowany 6 lat Specyfikacja komputera: Windows 7 64 bit Monitor: Acer Nitro VG270UPBMIIPX Obudowa zalman z3 plus Dysk hdd: Seagate 1tb 7200 rpm Dysk ssd 240gb goodram irridium pro Procesor: Intel core i5-4460 Płyta Asrock 8h1m-dgs Zasilacz: corsair vs 450W Karta graficzna: gigabyte geforce gtx 970 OC 4gb ddr5 Ram: goodramn 8gb 1600MHz Jutro w wolnej chwili wykonam test FullMarkiem, OCCT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2021 Wyjmij kartę graficzną, i5-4460 ma integrę. Spraqwdź czy na integrze obejdzie się bez problemów. Wygląda jakby GPU padało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2021 Witam lub zasilacz nie jest w stanie wykarmić, bo zestaw w szczycie CPU+GPU potrafi dobić do 300W. a pastę wymieniłeś tylko pod CPU ,czy tez rozebrałeś kartę i wymieniłeś jej pastę ,a w jakim stanie są termopady ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enemy33 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Wczoraj nie byłem w stanie nic zrobić, z powodu braku czasu i pracy. Komputerze wczoraj chodził cały dzień, bez problemu. Dziś nie chce się nawet uruchomić monitor. Po prostu pięknie. Edit Komputer przetrzymałem na strychu, bo w pokoju miałem dosyć ciepło i po ponownym uruchomieniu udało mi się go uruchomić. Niestety pracuje zdalnie, ale będę musiał w wolnej chwili coś musiał z nim robić. Może to jednak temperatura go wykańcza. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez Enemy33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Enemy33 napisał: Wczoraj nie byłem w stanie nic zrobić, z powodu braku czasu i pracy. Komputerze wczoraj chodził cały dzień, bez problemu. Dziś nie chce się nawet uruchomić monitor. Po prostu pięknie. Edit Komputer przetrzymałem na strychu, bo w pokoju miałem dosyć ciepło i po ponownym uruchomieniu udało mi się go uruchomić. Niestety pracuje zdalnie, ale będę musiał w wolnej chwili coś musiał z nim robić. Może to jednak temperatura go wykańcza. samo się nie zdiagnozuje..., jak nie masz czasu, to zanieś kompiuter do serwisu, temperatura na zewnątrz czy w pokoju ni jak ma się do uruchomiania bądź nie uruchamiania sprzętu , któryś z podzespołów wstrzymuje procedurę rozruchowa , dostałeś propozycje od "torrentius" , czyli jak wygląda procedura uruchomienia komputera po wyjęciu tego GTX 970 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enemy33 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 W dniu 19.06.2021 o 09:29, torrentius napisał: Wyjmij kartę graficzną, i5-4460 ma integrę. Spraqwdź czy na integrze obejdzie się bez problemów. Wygląda jakby GPU padało. Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Komputer bez problemów uruchomił się bez karty. Musiałem załatwić monitor i kabel vga, ponieważ Acer ma tylko hdmi i dp, aby móc podłączyć pod płytę. Ale powiem tak, mam teraz dalej zagwozdkę. Monitor znowu podłączyłem pod dp i padł. Przełączyłem na stary monitor wpięty w kartę graficzną w gniazdo vga i wszystko hula. Czy mogą być jakieś spięcia na karcie graficznej , tylko na gniazdach hdmi, dp? Czy jednak szukać problemu w monitorze. Jeżeli w monitorze, to kolejnym krokiem będę musiał załatwić inna jednostkę, aby go stestowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 29 minut temu, Enemy33 napisał: Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Komputer bez problemów uruchomił się bez karty. Musiałem załatwić monitor i kabel vga, ponieważ Acer ma tylko hdmi i dp, aby móc podłączyć pod płytę. Ale powiem tak, mam teraz dalej zagwozdkę. Monitor znowu podłączyłem pod dp i padł. Przełączyłem na stary monitor wpięty w kartę graficzną w gniazdo vga i wszystko hula. Czy mogą być jakieś spięcia na karcie graficznej , tylko na gniazdach hdmi, dp? Czy jednak szukać problemu w monitorze. Jeżeli w monitorze, to kolejnym krokiem będę musiał załatwić inna jednostkę, aby go stestowac. oczywiście jak np w instalacji WLZ jest "pływające" zero to w taki piękny sposób czyli podłączając Monitor lub TV pod HDMI można uszkodzić sobie właśnie kartę graficzna ... monitor odpal bez żadnego kabla sygnałowego , powinien się włączyć i wyświetlić stosowny komunikat. czyli rozumiem ze jak jest wpięty GTX 970 + stary monitor to zestaw działa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enemy33 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 51 minut temu, Mr.T... napisał: oczywiście jak np w instalacji WLZ jest "pływające" zero to w taki piękny sposób czyli podłączając Monitor lub TV pod HDMI można uszkodzić sobie właśnie kartę graficzna ... monitor odpal bez żadnego kabla sygnałowego , powinien się włączyć i wyświetlić stosowny komunikat. czyli rozumiem ze jak jest wpięty GTX 970 + stary monitor to zestaw działa ? Teraz aktualnie działa stary monitor i nowy monitor. W trakcie używania nowego, nagle traci połączenie i nie można go uruchomić bez restartu. Chodzi Ci, żebym sprawdził monitor nowy(1,5 roku posiada) jak akurat padnie połączenie od niego, czy odłączyć go teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Enemy33 napisał: Teraz aktualnie działa stary monitor i nowy monitor. W trakcie używania nowego, nagle traci połączenie i nie można go uruchomić bez restartu. Chodzi Ci, żebym sprawdził monitor nowy(1,5 roku posiada) jak akurat padnie połączenie od niego, czy odłączyć go teraz? czyli monitory są podpięte do GTX 970 , tak jak monitor się wyłączy ten "nowy" to w systemie powinien być dźwięk jak przy wyciąganiu np pendrajwa z portu USB, wyłącz zasilanie tylko monitora tego co się sam wyłączył kompiuter niech działa dalej i wyjmij kabel sygnałowy , włącz zasilanie i zobacz czy monitor się włączy i poda komunikat o braku kabla zasilającego, jeśli tak będzie to znaczy ze w karcie umiera kontroler od obsługi HDMI i DP. ale aby mieć 100% pewności przydał by się drugi monitor z HDMI DP wraz z oryginalnymi kablami sygnałowymi na przetestowanie ,bo to co można kupić w sklepach to jak się okazuje to łatwo można trafić na bubel... Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Mr.T... nowe przemyślenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enemy33 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) To teraz muszę czekać. Dzisiaj, ani razu nie stracił połączenia. Temat chwilowo do zamknięcia, nic się nie rozłącza, może przez to że wymieniłem pastę w karcie graficznej. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Enemy33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...