michal_fm Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć, Potrzebuję reaktywować do działania laptopa, konkretnie ASUS K53SV, tak wiem stary złom ale dla dziecka na początek wystarczy. Chciałbym wymienić w nim dysk, włożyć SSD na SATA. Zastanawiam się między 256 a 512, pojemność nie jest tak istotna, coś polecicie? Drugi temat, to przeniesienie obrazu starego dysku na nowy. Zależy mi na tym bo jest tam partycja recovery, chciałbym móc z niej korzystać w razie czego do stawiania nowego systemu jak dziecko coś zepsuje. Czy da się przenieść obraz CAŁEGO DYSKU na nowy tak żeby móc korzystać z przywracania systemu z partycji Recovery? Na starym obecnie nie ma nic, tylko partycja Recovery i świeży system na C, partycja D na razie pusta. Jeżeli się da, proszę o wskazówki jak to zrobić. Dziękuję za pomoc. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez michal_fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Z dysków SSD SATA to najlepiej Cruciala MX500, ewentualnie Samsunga 860, ekonomicznie może być WD Blue. Obraz dysku da się zrobić, jest sporo softu, również darmowego: https://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-free-and-reliable-cloning-tools/, szczególnie o Macrium słyszałem kilka dobrych opinii. Inną opcją jest skorzystanie z różnego rodzaju ratunkowych CD, typu Strelec - ale to już musisz sam wygooglować, bo to niezupełnie legalne jest ;-) Będziesz jeszcze potrzebować przejściówki SATA -> USB żeby podłączyć drugi dysk do laptopa, ewentualnie wsadzić oba dyski do normalnego desktopa i zrobić kopię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W-a-s-h-i Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zastanów się czy jest sens robić klona w takiej sytuacji. Wnioskuje, że jak przywrócisz system to i tak masz kilka buildów do tyłu, później i tak tracisz czas na aktualizację. Jeśli ogarniasz instalację systemu to pobierasz sobie z MS obraz na pendrivea 8GB i instalujesz w 10 minut po czym wystarczy doinstalować stery (o ile z update się nie pobiorą), zaktualizować system i doinstalować aplikacje. Jak będziesz musiał przywrócić system np. za rok to i tak najlepiej pobrać nowy build systemu. Bo znów byś wrócił do punktu, instalacja + masa aktualizacji z tych nastu miesięcy... BTW. Nie wiem jak w tamtych czasach postępował ASUS, ale pewno po przywracaniu z oryginalnego recovery i tak masz niepotrzebne śmieci, które trzeba by odinstalować bo stanowią niepotrzebny balast... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_fm Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 2 godziny temu, katoda napisał: Z dysków SSD SATA to najlepiej Cruciala MX500, ewentualnie Samsunga 860, ekonomicznie może być WD Blue. ... Będziesz jeszcze potrzebować przejściówki SATA -> USB żeby podłączyć drugi dysk do laptopa, ewentualnie wsadzić oba dyski do normalnego desktopa i zrobić kopię. To jakoś się zrobi, to nie problem 😉 Ważne żeby się udało. 2 godziny temu, W-a-s-h-i napisał: Zastanów się czy jest sens robić klona w takiej sytuacji. Wnioskuje, że jak przywrócisz system to i tak masz kilka buildów do tyłu, później i tak tracisz czas na aktualizację. Jeśli ogarniasz instalację systemu to pobierasz sobie z MS obraz na pendrivea 8GB i instalujesz w 10 minut po czym wystarczy doinstalować stery (o ile z update się nie pobiorą), zaktualizować system i doinstalować aplikacje. Jak będziesz musiał przywrócić system np. za rok to i tak najlepiej pobrać nowy build systemu. Bo znów byś wrócił do punktu, instalacja + masa aktualizacji z tych nastu miesięcy... BTW. Nie wiem jak w tamtych czasach postępował ASUS, ale pewno po przywracaniu z oryginalnego recovery i tak masz niepotrzebne śmieci, które trzeba by odinstalować bo stanowią niepotrzebny balast... Jak zrobię przywracanie systemu to na Recovery jest Win 7, obecnie poszła aktualizacja do Win10 i to z Cortana 😄Właśnie o to mi chodzi, żeby po recovery był Win7, do 10 zrobię update i po problemie. Przy update pobiera i tak najnowszą wersję. Podobno po migracji z Win7 do Win10 możliwa jest instalacja Win10 z kluczem z Win7, prawda ? Tak, oczywiście że w tamtych czasach Asus miał w pakiecie masę badziewia ale to nie problem, 10 minut i wszystko usunięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 3 godziny temu, michal_fm napisał: Cześć, Potrzebuję reaktywować do działania laptopa, konkretnie ASUS K53SV, tak wiem stary złom ale dla dziecka na początek wystarczy. Chciałbym wymienić w nim dysk, włożyć SSD na SATA. Zastanawiam się między 256 a 512, pojemność nie jest tak istotna, coś polecicie? Drugi temat, to przeniesienie obrazu starego dysku na nowy. Zależy mi na tym bo jest tam partycja recovery, chciałbym móc z niej korzystać w razie czego do stawiania nowego systemu jak dziecko coś zepsuje. Czy da się przenieść obraz CAŁEGO DYSKU na nowy tak żeby móc korzystać z przywracania systemu z partycji Recovery? Ja używałem/używam clonezilla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 30 minutes ago, rdaneel said: Ja używałem/używam clonezilla dokładnie , szybko , prosto, bezboleśnie , bez problemu pracuje z większością formatów plików plików, sektor po sektorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 59 minut temu, michal_fm napisał: Podobno po migracji z Win7 do Win10 możliwa jest instalacja Win10 z kluczem z Win7, prawda ? Aktywacja Win10 kluczem z Win7 jest możliwa od dosyć długiego czasu. W twoim przypadku, po uaktualnieniu do Window10, sytuacja jest jeszcze lepsza. Po tym, jak już system został zmigrowany do Windows 10 i poprawnie aktywowany, każda następna instalacja na tej samej maszynie nie będzie wymagała podawania klucza, kod aktywacji został zapisany na serwerach M$. W trakcie kolejnej instalacji Win10 trzeba zaznaczyć, że nie posiada się klucza, system aktywuje się automatycznie po pełnym uruchomieniu i podłączeniu do sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W-a-s-h-i Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Godzinę temu, michal_fm napisał: Podobno po migracji z Win7 do Win10 możliwa jest instalacja Win10 z kluczem z Win7, prawda ? Klucz nie jest Ci potrzebny. Ważne by zgadzała się edycja Home lub Pro. Podczas instalacji 10 pomijasz podawanie klucza. Po podłączeniu do Internetu system sprawdza identyfikator sprzętu na serwerach MS i samoczynnie się aktywuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_fm Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Ok, dziękuję wszystkim za pomoc. Reasumując, mogę kupić nowy dysk i na nim postawić czysty Win 10, pominąć wpisywanie klucza a on się aktywuje automatycznie. Nie będzie problemu z licencją itd... Wtedy po instalacji zrobić obraz systemu i w razie czego z niego instalować w razie problemów. Stary dysk, zafoliować, spakować do pudełka, włożyć do szafy 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 No tak jakoś by to wyglądało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...