m1xer Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Posiadam starszy komp z prockiem AMD K-6 2 333mHz posadzonym na płycie VIA Apollo VP3/MVP3. Płyta posiada cześtotliwość magistrali od 66 do 120 i mnożnik od x3 do x5,5 Obecnie procesor pracuje z ustawieniem 95x3,5 i napieciem 3v Zastanawiam sie czy można podkręcić to wyżej bez obawy uszkodzenia całego kompa??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 oj to byly stare czasy :). fic 503 + :> i k6 350 mhz :]. Dokladnie nie pamietam jak to bylo :0 a nie chce Cie w blad wprowadzac , tak czy siak. Generalnie uszkodzic kompa w ten sposob (fsb, mnoznik itd..) raczej ciezko :). Chyba ze przywalisz od rauz bog wie jakie wartosci. Sprobuj po prostu dociagnac te 95 do 100mhz. Na pcb powinienes miec napisne jakie wartosci PCI i agp osiaga przy wyzszym fsb. Staraj sie nie przekraczac 40 :). Oprocz tego, kontroluj temp - przy podnoszeniu napiecia i that`s it. Podnos ,testuj itd....nikt Ci ttuaj nie powie dokladnie bo wszystko zalezy od sprzetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Future Trunks Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Wiesz co posiadam w domu starego kompa k6-2 300Mhz @ 350 MHz na standardowym coolerze. Jest jak widac podkręcony o 1/6 i mic się nie grzeje. Podkręcałem mnożnikiem ustawiłem go z 3 na 3.5. FBS standardowo 100MHz. Aktualnie pracuje na nim mój ojciec. Czasmi po pięć godzin a komputer zawsze chodzi stabilnie i jest niedużo cieplejszy od otoczenia. Jeśli masz standardowego coolera to o 20% spokojnie mozesz go podkręcić. daej nie prubowałem choc sądze że 33% wytrzyma tez spokojnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aster Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Ja podkrecilem mojego 333mhz k6-2 stabilnie na 383 chyba ale na 400mhz sie wieszal bo nie wiedzialem wtedy co to pasta termoprzewadzaca LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Dzięki za odpowiedzi!! :) Pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_MaRo_ Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 Oj to juz stare dzieje ale kiedys mialem k6-2 450Mhz @ 500 MHz i to na takim marnym wiatraczku (ale kto wie jakby był lepszy wentyl...)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 nie ma problemu teraz za grosze kupić taki sprzęt i spełniać swoje dziecięce marzenia o podkręcaniu takiego kompa. pasta, dobry wentylek za "aż" 25zł i można jechać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 nie ma problemu teraz za grosze kupić taki sprzęt i spełniać swoje dziecięce marzenia o podkręcaniu takiego kompa. pasta, dobry wentylek za "aż" 25zł i można jechać.powrót do przeszłośc jednym słowem :roll: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ok zmieniłem mu z 95 do 100 mhz i jest 350mhz system działa stabilnie i sie nawet nie grzeje. Próbowałem puscic go na 4x 95 tak by dociągnąc do 366mhz ale winda nie chciała sie uruchomić, mimo tego że komp startował i widział 366, nie wiem moze to wina napiecia na procku bo obecnie jest 2v. Z kolei zastanawiam sie czy nie za dużym skokiem było by puszczenie 3,5x 112 :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Siostra ma fic 503+ z k6-2(wersja notebookowa 2.0v) 475@504(4,5*112 2v, max stabilnie na 5.5*100 2.4v..., idzie również na 4*124 2v ale dysk czasami nie wytrzymuje) Komp wystarczający do oglądania filmów i starszych gierek... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...