Skocz do zawartości
ayem

podniesienie Vcore = restarty pod obciazeniem??

Rekomendowane odpowiedzi

no tak jak w topicu - przejrzenie podobnych tematow zajello mi juz ruski rok i w sumie nie znalazlem rozwiazania :/

[tak dumalem gdzie to dac czy na podkrecanie czy na sprzet ale to chyba problem ze sprzetem to dalem tutaj]

sprzet chodzi jak w podpisie ale aktualnie grafa bez krecenia

jak widac procek idzie na 2600+ na default vcore (w sumie fajnie) ale jesli tylko podniose napiecie np o 0.025 i wyzej to restart prime (swieci kontrolka hdd i trzeba wylacyc kompa przyciskiem) - myslalem ze to przez zasilke (sprawdzalem fortrony (5 sztuk), noname, teraz mam to co w sigu) wiec odpada :/

zastanawia mnie co to moze byc - proca tez wykluczylem bo zdazylem go juz wymienic na inna sztuke i to samo - temperatura z plyty 41C procek idle - 46C stress, temp system 40C-41C, w pokou 27-30C :((

moje podejrzenia padaja na pamieci - (zmiana napiecia, asynchro/synchro, przekladnaie do innego banku itp nic nie daje :( )

sytuacja ma miejsce rowniez gdy w kompie mam tylko grafe, ram i hdd no i of koz procka

tak sie zastanawiam czy nie znalazlby sie w kraku ktos z twinmosami 400(ponoc z nimi nie ma problemu na epoxach) kto zechcialby do mnie podskoczyc (niestety moj komp przez WC nie jest zbyt mobilny :/) a jest chyba mozliwe ze moja kostka kingstone (jednostronna) nie chce FSB powyzej nominalnego 166 - co ciekawe asynchro gowno daje :(

jesli ma ktos jakies sugestie co moge zrobc albo co moze byc nie tak to poprosze - jeszcze musze zapodac ten najnowszy biosik bo nie mialem czasu ale to moze wieczorem jak znajde tasme do fdd

wszelkie sugestie mile widziane

z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no to ciekawe czy to moze byc MOBO??? mam nadzieje ze nie :/

aaaa mam wrazenie ze to jednak mobo - nie ma ktos pamiatek do testow????? bo mnie tutaj szlag trafia - chyba mozna reklamowac mobo gdy nie jest stabilne przy fsb wyzszym niz 133???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..mialem podobny problem ale na NF7. wystarczylo ze podnioslem napiecie i ciach - reset i trzeba kompa wylaczac recznie. pozniej wlaczalem, szybkie wejscie/wyjscie do biosu + save i jush normalnie kulal na podniesionej wartosci ..ale po przekroczeniu 1.7V wystarczylo wlaczyc na chwilke prime coby nastapil ponowny "zgon" ..i tak idac napieciem w gore - im wyzej tym szybciej nastepowal reset, a przy wartosciach >1.9 nawet niepotrzebny byl prime gdyz system sam siadal po krotkiej chwili. nie pomagaly zmiany proca czy pamieci a przyczyna okazal sie strazak i chlodzenie. otoz miedziany radiator coolera zapinany na jedna lapke byl poprostu za ciezki i przy pionowo postawionym kompie spadal docisk do proca na tyle aby wlaczyl sie ABS mojej plyty. doszedlem do tego przypadkowo odpalajac kompa w pozycji poziomej. zmienilem cooler i problem znikl. co prawda przy zmianie napiecia na wyzsze czasem musze zaliczyc rundke z wejscie/wyjsciem ale to jush chyba bardziej kwestia biosu plyty. generalnie problem z primem i wyzszym napieciem znikl. mam nadzieje ze moj przypadek okaze sie pomocny i pomoze zmiana chlodzenia (chocby na chwilke coby sprawdzic) ..powodzenia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety ja mam blok wdny dokrecony 4 srubami - wiec to tez nie to,a na dokladke ten problem wystepowal juz z innym blokiem, i z coolerem - bede chyba musial poczekac az pcprojekt wroci z urlopy i sie do nich z mobo przejchac - jakie mam szanse dostac jakis przecik zastepczy?? bo takiego myku jeszcze nie probowalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...