airhip Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 Witam, tak jak w tytule, laptop głownie do gier. Przeglądając oferty i czytając różne informacje wstępnie założyłem rtx3060, a w związku z dodatkowym oprogramowaniem ciut lepszy procesor. Niestety moja wiedza, co kupić jest mierna, więc będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airhip Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2021 Po analizach, zaczerpnięciu kilku opinii zawęziłem poszukiwania do dwóch modeli. https://www.x-kom.pl/porownanie/660769,630705 Skłaniam się do Lenovo, ale zastanawiam się czy istnieje w nim możliwość zamontowania dodatkowego dysku? W specyfikacji nic nie jest napisane. Może ktoś się orientuje czy da się dołożyć dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRDE Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2021 Hm... wychodzi na to że najprawdopodobniej jest wolny slot M.2 Z tego co sprawdzałem to model który chcesz kupić to Lenovo Legion 5 15ACH6H. W polsce za bardzo nie ma jeszcze recenzji ani opisów ale znalazłem takie coś: http://godgetreview.com/gaming-laptop-lenovo-legion-5-15ach6h-specs-and-details/ "The AMD Cezanne is also associated with a good amount of RAM up to 32 GB DDR4 3200MHz (2 slots) as well as a dual M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD storage slot 2280 or 2242 format." Tak w ogóle - fajny ten Lenovo 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airhip Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2021 Zastanawiałem się nad poziomem głośności przy różnym obciążeniu Czy ktoś widział gdzieś testy laptopów gdzie podane są wartości w dB? Zdaje sobie sprawę, że prawdopodobnie tych nowych Lenovo jeszcze nikt nie testował pod tym kątem, ale może poprzednika tego modelu, są takie testy np. z kartą RTX 2060 i procesorem Ryzen 5 lub Ryzen 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leavanny Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2021 Acer Nitro za 6690zł -> https://www.komputronik.pl/product/724377/acer-nitro-5-nh-qawep-004-512gb-m-2-pcie-1tb-hdd-32gb-windows-10-home.html Świetny DUŻY ekran, bo mamy tutaj 17.3 cala, matryca IPS, 144hz, 6-rdzeniowy procesor i7 10 generacji, 32GB RAM w dwóch kościach, SSD512GB + 1TB HDD na dane i RTX3060. Jeśli mówimy o wydajności, to jest to prawdziwy potwór 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airhip Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 W dniu 4.07.2021 o 00:24, GRDE napisał: Hm... wychodzi na to że najprawdopodobniej jest wolny slot M.2 Z tego co sprawdzałem to model który chcesz kupić to Lenovo Legion 5 15ACH6H. W polsce za bardzo nie ma jeszcze recenzji ani opisów ale znalazłem takie coś: http://godgetreview.com/gaming-laptop-lenovo-legion-5-15ach6h-specs-and-details/ "The AMD Cezanne is also associated with a good amount of RAM up to 32 GB DDR4 3200MHz (2 slots) as well as a dual M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD storage slot 2280 or 2242 format." Tak w ogóle - fajny ten Lenovo 🙂 Witam ponownie, Laptop kupiłem miesiąc temu i teraz chciałbym dołożyć mu drugi dysk. Według specyfikacji zajęty jest już port 2280 i pozostaje wolny 2242. Ale żeby mieć pewność przed zakupem, chciałbym zobaczy faktycznie tak jest. Po odkręceniu 8 śrub będę mógł łatwo zdjąć pokrywę i zajrzeć do środka? Czy tak operacja może skończyć się utratą gwarancji? Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRDE Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 W większości laptopów można zdjąć dolną pokrywę bez utraty gwarancji. Lenovo też daje taką opcję tutaj "Czy można wymienić dysk oraz pamięć RAM bez utraty gwarancji? Pamięć RAM, dysk zarówno HDD jak i SSD oraz kartę sieciową można wymienić bez utraty gwarancji. Należy pamiętać by komponenty zostały prawidłowo zamontowane (dobrze osadzone pamięci ram, dokręcone śrubki mocujące dysk, podłączone zaciski od anteny WiFi)." Filmik z demontażu masz tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Z tego co się orientuję, można dokładać dysk, RAM itp i nie ma raczej problemów z gwarancją, oczywiście o ile nic przy okazji nie uszkodzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airhip Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Dziękuję, za wyczerpujące odpowiedzi. W sobotę spróbuje zdemontować obudowę i zobaczyć na jakie dyski jest miejsce. Na pewno wrócę tu i poproszę ponownie o pomoc w doborze dysku 🙂 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airhip Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam ponownie, i tak jak przewidywałem, potrzebuje teraz pomocy w doborze dodatkowego dysku. Według specyfikacji w laptopie jeżeli chodzi o specyfikacje powinno być: Fizycznie zamontowany jest M2 2280 mtfdhba512tdv Micron: Także wydaje się, że zostaje miejsce na dysk M2 2242 Miejsce w laptopie pokazuje na zdjęciach. Jeżeli maja analiza jest poprawna to bardzo proszę o doradzenie jaki dysk 512GB dokupić? Pozdrawiam Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez airhip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...