Skocz do zawartości
MadMax

Złącze DVI.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakis czas temu zmienialem sprzet. M.in. kupowalem karte graficzna... W niedalekich planach mialem juz zakup panela LCD, wiec dolozylem troszke i pokusilem sie o GF3 Ti200 z wyjsciem DVI dla LCD'ka. Monitorka nowego jeszcze nie kupilem, ale zastanawiam sie, CO FAKTYCZNIE DAJE podlaczenie przez zlacze DVI ? Nigdzie nie znalazlem konkretnych informacji na ten temat - JAKIE SA ROZNICE ?

Sadze, ze na tym forum, gdzie czyta to bardzo wielu uzytkownikow, znajda sie i tacy, ktorzy mieli okazje porownac obraz przekazywany z karty za pomoca wyjscia cyfrowego i analogowego...

Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co slyszalem t zaleta jest przede wszystkim taka ze przy podlaczeniu przez DVI nie trzeba nic ustawiac na LCD (wielkosc obrazu itp) bo jest to robione automatycznie (w przeciwienstwie co typowego polaczenia gdzie dla kazdej rozdzielczosci trzeba wstepnie poustawiac panel aby wszystko pozapamietywal)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam inne pytanie :). Do karty dostaje przejsciowke DVI na zwykle VGA. Czy cos da jak tam podlacze monitor przez ta przejsciowke? :> Pytanie moze byc calkowicie bez sensu ;> wybaczcie :> ale czysta ciekawosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co slyszalem t zaleta jest przede wszystkim taka ze przy podlaczeniu przez DVI nie trzeba nic ustawiac na LCD (wielkosc obrazu itp) bo jest to robione automatycznie (w przeciwienstwie co typowego polaczenia gdzie dla kazdej rozdzielczosci trzeba wstepnie poustawiac panel aby wszystko pozapamietywal)

Pozdrawiam

W sumie to pewnie troche ulatwi na poczatku, ale to TYLKO tyle daje cale to DVI ?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz pisalem nie mam osobiscie DVI wiec to tylko to co slyszalem. Podlaczenie (karta) DVI->VGA ----- VGA (LCD) raczej bez sensu - ale jak ktos ma taki kaprys ;).

Czy to DVI jest jakies istotne czy to tylko taki bajer podnoszacy cene - nie wiem ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję, podłączenie monitora LCD do DVI daje lepszą jakość obrazu. A dzieje się tak dlatego że karta obrabia sygnał cyfrowy. Na końcu sygnał ten wędruje do przetwornika cyfrowo/analogowego i jest przetwarzna na sygnał VGA. Jeżeli teraz podłączymy monitor LCD to musi on spowrotem przetworzyć sygnał analogowy na cyfrowy. Natomiast wyjście DVI wyprowadza od razu sygnał cyfrowy i nie mamy wtedy do czynienia z dwukrotnym (niepotrzebnym w tym przypadku) przetarzaniem sygnału, dzięki czemu zyskujemy na jakości. Jeżeli się pomyliłem to niech ktoś mnie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie... tez tak czytalem kiedys.

Jednak interesuje mnie: JAKA jest faktycznie ta roznica :] Bo moze jest na tyle znikoma, iz nie warta zachodu :P

Nadal czekam na opinie osob, ktore maja/mialy mozliwosc sprawdzenia tego na wlasnej skorze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...