wooshaq Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2021 Witam, dotychczas używałem routera z dekoderem od UPC, czarna skrzynka. W tym czasie wszystko działało poprawnie, kończyła mi się umowa i przedłużyłem na nowych warunkach, z 300Mbps zmieniłem na 750Mbps a co za tym idzie otrzymałem nowy router. Tu niestety zaczęły się problemy. Używam w domu dwóch urządzeń, laptopa i PC na którym mam włączone udostępnianie sieciowe. Przy starym routerze Prędkość uploadu jak i downloadu plików z jednego komputera na drugi była na podobnym poziomie i wynosiła około 40,000 kilobajtów/s co było zadawalającą prędkością. Przy nowym routerze i tym samym podłączeniu. Wysyłanie z PC do Laptopa wacha sie na poziomie 30,000 - 50,000 kilobajtów/s a z Laptopa na PC już znacznie spada oscyluje w granicach 5,000 - 20,000 kilobajtów/s. Nie wiem do końca co z tym zrobić. PC jest podłączone kablem ethernetowym, laptop natomiast działa na wifi. Laptop jest nowy, kupiony w styczniu i od czasu nabycia opisany układ działał wyśmienicie. Jakieś pomysły jak to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2021 pierwsze to sprawdź prędkość z jaką się łączy lapek z routerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wooshaq Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2021 (edytowane) Masz na mysli speed test? https://www.speedtest.net/result/11722587359.png Edytowane 13 Lipca 2021 przez wooshaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alwego Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2021 Speedtest sprawdza prędkość między komputerem a siecią internet. Ty potrzebujesz sprawdzić prędkość po sieci lan - we właściwościach karty sieciowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2021 14 hours ago, wooshaq said: Masz na mysli speed test? https://www.speedtest.net/result/11722587359.png a raczej prędkość z jaką łączy sie karta sieciowa wifi z lapka z routerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wooshaq Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2021 Zdecydowanie jest to wina routera ponieważ w celach testowych kupiłem nowy router który podpiąłem do tego otrzymanego od UPC, jeśli to coś pomoże ów model jest identyfikowany jako Compal CH7465LG-LC. Na zakupionym TP linku podpiętym ethernetem do compala na którym postawiłem oddzielną sieć prędkości transferów wróciły do normy. Compal ma tryb router oraz modem, obecnie jest w trybie router. Czy jest jakaś zaleta przełączenia go w drugi tryb, wtedy jak się domyślam traci swoje możliwości routerowe. W tych tematach jestem akurat laikiem więc byłbym wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...