860lacov Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 Generalnie sprzęt ogólnego zastosowania.Na stacjonarnym komputerze dłubię w affinity photo, a na laptopie chciałbym mieć możliwość żeby coś czasem na szybko na zdjęciu poprawić. Tu raczej matryca 100% srgb lub lepsza. Sporo czasu spędzam też przy linuksowej konsoli. Uczę się też programowania. 2 laptopy, które wpadły mi w oko to Asus zenbook ux425ea Acer spin 5 Oba z Intelem 1165g 16gb ram1tb ssd Zasadniczo kusi mnie acer ze względu na wqhd Ma też rysik co mogłoby się przydać w grafice jednak tutaj teoretyzuję bo w życiu czegoś takiego nie używałem Przede wszystkim wolałbym sprzęt o lepszej jakości wykonania. Akuratnie asusa w tej konfiguracji mogę dostać za 4700 zł Acer jest za około 5500 zł Inne opcje też wchodzą w grę jednak nic mi się w oczy nie rzuciło Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2021 Ile laptop ma mieć cali? Jak linux, to pewnie Windowsa nie potrzebujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2021 Ile laptop ma mieć cali? Jak linux, to pewnie Windowsa nie potrzebujesz?A widzisz. Nie podałem rozmiaru bo myślałem, że podane przeze mnie modele to zasugerują.14 cali zasadniczo.Spin 5 ma 13.5, ale 3:2 więc też go biorę pod uwagę.Linuksa jestem dużym fanem jednak po latach użytkowania nie potrafiłem zrezygnować z programów typu affinity photo .Linuks jest u mnie dla celów wszystkich innych niż grafika.Będzie pewnie dualbootWysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2021 Mam właśnie surface z dotykowym ekranem i 3:2 - spoko matryca, ale do filmów jest średnia. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić do tego formatu. Możesz też sie zainteresować Dellem - też na i7 11 gen, od razu z 16GB RAM. Jest dotykowa matryca, ale największym plusem wedlug mnie jest gwarancja NBD. W skrócie - serwisant przyjeżdża do ciebie na wskazany adres i lapka naprawia na miejscu. Miałem przyjemność korzystać z tej gwarancji i potwierdzam, że działa to mega sprawnie. Acer też będzie ok, tylko kwestia matrycy. Ja się bez problemu do niej przyzwyczaiłem. Asus strasznie miesza z matrycami i czasem nie wiadomo co tak na prawdę jest pod tym oznaczeniem EWV.. Jeśli chodzi o jakość wykonania - wszystkie modele będą praktycznie w tym samym pułapie, więc ciężko będzie jednoznaczne stwierdzić, ktory lepszy - kwestia indywidualna. Większość sklepów ma opcję zwrotu do 14 dni, więc jesli nie jest to dla ciebie problemem, aby przykombinować i potestować. śmiało korzystaj. Ja tak robiłem ze słuchawkami i dopiero za 3 modelem trafiłem to, co chciałem. https://www.x-kom.pl/p/657829-laptop-2-w-1-dell-inspiron-5410-i7-1165g7-16gb-512-win10.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 Mam właśnie surface z dotykowym ekranem i 3:2 - spoko matryca, ale do filmów jest średnia. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić do tego formatu. Możesz też sie zainteresować Dellem - też na i7 11 gen, od razu z 16GB RAM. Jest dotykowa matryca, ale największym plusem wedlug mnie jest gwarancja NBD. W skrócie - serwisant przyjeżdża do ciebie na wskazany adres i lapka naprawia na miejscu. Miałem przyjemność korzystać z tej gwarancji i potwierdzam, że działa to mega sprawnie. Acer też będzie ok, tylko kwestia matrycy. Ja się bez problemu do niej przyzwyczaiłem. Asus strasznie miesza z matrycami i czasem nie wiadomo co tak na prawdę jest pod tym oznaczeniem EWV.. Jeśli chodzi o jakość wykonania - wszystkie modele będą praktycznie w tym samym pułapie, więc ciężko będzie jednoznaczne stwierdzić, ktory lepszy - kwestia indywidualna. Większość sklepów ma opcję zwrotu do 14 dni, więc jesli nie jest to dla ciebie problemem, aby przykombinować i potestować. śmiało korzystaj. Ja tak robiłem ze słuchawkami i dopiero za 3 modelem trafiłem to, co chciałem. https://www.x-kom.pl/p/657829-laptop-2-w-1-dell-inspiron-5410-i7-1165g7-16gb-512-win10.htmlDell wygląda nieźle.Przyznam, że co raz bardziej kusi mnie Acer.Dam sobie chwilę na przemyślenie, ale mam ostatnie pytanie dla siedzących w temacie.Kiedy ostatni raz interesowałem się laptopami to Acer miał może nie złą reputację, jednak była to marka budżetowa o budżetowej jakości.Teraz czytam specyfikację i na papierze wszystko jest cacy. Aluminiowo magnezowa obudowa. Jeden z najlżejszych i najcieńszych na rynku itd...Jak to teraz jest z tym Acerem?Mam starego (t410) thinkpada. Luzy przy matrycy, klejony poksipolem i kropelką. Teraz nawet nie wymagam żeby sprzęt miał przetrwać tyle lat, ale przy wyciąganiu z pudełka wolałbym nie doświadczyć wrażenia dziadostwa. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 8 godzin temu, 860lacov napisał: Dell wygląda nieźle. Przyznam, że co raz bardziej kusi mnie Acer. Dam sobie chwilę na przemyślenie, ale mam ostatnie pytanie dla siedzących w temacie. Kiedy ostatni raz interesowałem się laptopami to Acer miał może nie złą reputację, jednak była to marka budżetowa o budżetowej jakości. Teraz czytam specyfikację i na papierze wszystko jest cacy. Aluminiowo magnezowa obudowa. Jeden z najlżejszych i najcieńszych na rynku itd... Jak to teraz jest z tym Acerem? Mam starego (t410) thinkpada. Luzy przy matrycy, klejony poksipolem i kropelką. Teraz nawet nie wymagam żeby sprzęt miał przetrwać tyle lat, ale przy wyciąganiu z pudełka wolałbym nie doświadczyć wrażenia dziadostwa. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka powiem ci szczerze, że wszystkie laptopy są robione na jedno kopyto i ciężko stwierdzić, czy coś w przyszłości się będzie lepiej trzymać.. Sam korzystam z Surface i Acera i powiem szczerze, że to są bardzo podobne konstrukcje pod względem wykonania. Ta elektronika nowa, jest bardzo wrażliwa, także nawet jak i kupisz Maca, możesz go wyjąć z pudełka i może nie działać.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...