mags18 Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) Hej, Obecnie posiadam jeden leciwy laptop Acer E1-571G i5 3220m (dokładnie nie pamiętam) z 8GB RAM + 480 SSD oraz komputer stacjonarny: - i5 6500 (non-K) - MSI 110m-pro-vd - MSI 970gtx - 16GB RAM DDR4 - Zasilacz 450W Corsair - 480 SSD + 4GB HDD Do wydania mam obecnie +/-2000zł. Myślę o zmianie obecnego komputera, mam jednak problem z wyborem jeden nowy laptop czy PC+netbook. Mam dwa wyjścia: 1. Gdyby sprzedał obecny zestaw laptop i komputer miałbym za to około 2000zł, czyli łącznie (teoretycznie) miałbym 4000zł i myślałem nad: https://www.x-kom.pl/p/626290-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-5-8gb-512-rtx2060-120hz.html lub https://allegro.pl/oferta/lenovo-legion-5-15arh05h-16gb-512gb-ssd-gtx1660ti-10861407253 - jeden mam lepszą kartę graficzną, drugi większą ilość rdzeni (główne zastosowanie to montaż filmów i sporadyczne granie) Zmienić w obecnym PC procesor i płytę główną na Ryzen 5600x (około 1400zł) + płyta od ASUS TUF GAMING B550-PLUS (obecnie można kupić w promocji za 300zł), następnie po sprzedaniu starego laptopa i części z PC miałbym jeszcze około 1000zł na taniego laptopa (jakiś netbook pewnie, może używany thinkpad) Co byście mi doradzili - obecne ceny kart graficznych nie zachęcają i nic nie wskazuje że sytuacja się poprawi, więc raczej nie wchodzi w grę zmiana przynajmniej do kolejnej generacji NVDIA 4000 (generalnie budżet na kartę mam max 1500zł - czy te teraz czy za kolejne 5-6 lat - taka psychologiczna bariera:p ), z drugiej strony nie wiem jak bardzo ta mobilna karta graficzna od tego laptopa różni się od "pełnej" 970 i czy w ogóle ma sens taka wymiana. Kolejna sprawa to chłodzenie - jednak stała praca (rendering kilka godzin) czy gaming będzie na pewno wygrzewała dosyć mocno komponenty laptopa. Właściwie tego się najbardziej boje - że laptop będzie się przegrzewał, głośno chodził (nienawidzę głośnych komputerów - mojego obecnie w ogole nie słyszę mimo iż stoi na biurku). Oczywiście zapewne do laptopa kupie podstawkę chłodzącą, ale po prostu nie wiem czy to wystarczy aby laptop spokojnie przeżył przez 7-9lat intesywnego użytkowania. W codziennej pracy nowa jednostka (czy to komputer czy to laptop) będzie w 75% czasu stała na biurku wpięta do większego monitora, klawiatury (nie lubię laptopowych klawiatur) i myszki (obecnie WQHD, w przyszłości 4k), z drugiej strony (obecna praca zdalna zaczyna mi już przeszkadzać i chciałbym zmieć środowisko od czasu do czasu) marzy mi się ostatnio na dworze w moim ogrodzie, kawiarni czy choćby w sypialni. Myślałem również o możliwości streamowania obrazu z komputera stacjonarnego na słabego laptopa (wtedy praca w innej lokalizacji też byłaby możliwa), ale po pierwsze nie wiem jak to zrobić, a po drugie nie wiem czy to w ogóle miałby sens. Na koniec jeszcze dodam, że komputer będzie służył przede wszystkim do obróbki video (klipy róznej długości - do 30 minut - stopień zaawansowania 3/5 - Premiere Pro + After Effect) - a przynajmniej poza domem. Jestem również graczem (średnie detale w grach+ 60fps mi w zupełności wystarczają), ale w tym wypadku będę tylko grał w domu przy większym monitorze. Kolejna wymiana sprzętu planowa jest za około 7-9lat !!!!!! (nawet obecnie praca w programach do obróbki nie jest dla mnie katorgą, a nie sądzę, żeby w przyszłości nagle wymagały 32 rdzeni itp.) PODSUMOWUJĄC Nowy procesor z płytą (nowej karty graficznej nie będzie przez dłuższy czas, chyba że nagle spadną ceny) czy nowy laptop na kolejne 7-9lat do obróbki wideo i gamingu? Edytowane 20 Lipca 2021 przez mags18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leavanny Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2021 Jeśli Ci nie przeszkadza mniejszy ekran w laptopie, niż na monitorze, to bierz laptopa - bardziej się teraz opłaca. Do laptopa też warto dołożyć jeśli chcesz dobrze wykonany sprzęt. Za 5 masz MSI -> https://www.komputronik.pl/product/718120/msi-stealth-15m-a11sdk-005pl-czarny.html Ładna matryca, procesor i7-11gen, 16GB RAM, GTX 1660Ti Max-Q, którą śmiało można porównywać do RTXA2060. Do tego sprzęt jest naprawdę świetnie wykonany, wygląda elegancko i masz Thunderbolta jakbyś chciał podłączać zewnętrzne monitory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2021 Renderowanie na laptopie to masochizm! Wydajność w porównaniu do stacjonarnego z dobrym chłodzeniem przy tej samej cenie będzie przynajmniej 2x gorsza! Laptopa wiadomo trzeba także posiadać ale po to jak trzeba ruszyć doopę do klienta z projektem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2021 Przy montażu filmów, to najważniejszy jest procek. W przypadku lapka, połączenie Ryzena 4800H+166Ti zapewni Ci idealne połączenie w pracy. Nie będziesz miał za dużego piekarnik, gdzie konfigurację z 2060+4800H niemiłosiernie się grzeją. https://www.x-kom.pl/p/650485-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-7-16gb-512-gtx1660ti-120hz.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...