Antari801 Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2021 Mam problem, trwa od około 4 miesięcy. Podczas biegania jako żołnierze i gdy biegnę obok skał / domów / drzew / krzewów wydaje się, że odległość rysowania widać ze niewyrazne tekstury, ponieważ szczegółowe cienie i szczegółowe tekstury pojawiają się, gdy jestem naprawdę blisko (np. 50 m w grze). Kiedy jestem w lesie, jest to naprawdę denerwujące, ponieważ wszystkie drzewa zaczynają „zyskać” cienie, gdy jestem całkiem blisko, podobnie jak cienie tych drzew na ziemi. Kiedy się zbliżam, zaczyna być szczegółowa. Miałem maksymalne szczegóły grafiki i zasięg widzenia. Zobacz wideo, oto przykład: 1/ Drzewo 2/ Trawa 3/ Różne przyklady https://www.youtube.com/watch?v=cpllAOhBEm8 Tu jest najgorsze zbyt długo ładuje bloki ( długo grałem minecraft, wczesniej nie mialem problemu ) https://www.youtube.com/watch?v=ltTl8bBnSBQ&t=41s Odinstalowałem sterowniki nvidii za pomocą DDU i ponownie je zainstalowałem, a także sprawdziłem starszą wersję sterownika i to nie pomaga. Sformatowałem dysk i Windows i a potem ponownie zainstalowałem Windows 10 i to tez nie pomaga. Próbowałem przenieść HDD do gry SDD i też niestety nie pomaga. Miałem maksymalne szczegóły grafiki i zasięg widzenia. Windows 10 Home Z390-A PRO Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz GeForce GTX 1070 Ti Ram 16 gb 3200 mhz Samsung SSD 860 EVO 250GB WD BLUE 2TB Nie wiem jak rozwiazać problemu. Próbowalem rozne sposoby. Jak nie uda to musze oddać do serwisu, bo mam jeszcze gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2021 To równie dobrze może być wina samych gier , ew. problemów na linii gra - system/sterowniki - sprzęt . GTA SA to bardzo stara gra , więc tutaj takie akcje mogą być . HLL to sporo nowszy tytuł ale nie jest to jakaś bardzo znana gra AAA , może ta gra tak ma . Sprawdzałeś w innych grach szczególnie tych najnowszych i topowych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2021 (edytowane) HLL - View Distance = Epic Foliage Quality = Medium Edytowane 21 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antari801 Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, reyden napisał: To równie dobrze może być wina samych gier , ew. problemów na linii gra - system/sterowniki - sprzęt . GTA SA to bardzo stara gra , więc tutaj takie akcje mogą być . HLL to sporo nowszy tytuł ale nie jest to jakaś bardzo znana gra AAA , może ta gra tak ma . Sprawdzałeś w innych grach szczególnie tych najnowszych i topowych ? Sprawdzałem kilka gier taki jak World of Tanks (problem drzew, krzew a takze długo laduje tekstury, World of Warcraft ( problem cienie ), PUBG i Call of Duty Modern Warfare. World of tanks i World of Warcraft mam ponad 2000 godzin wcześniej nie miałem problemu. A jeśli chodzi o HLL to zacząłem grac w grudniu i było w porządku, potem dwa tygodnie temu instalowalem znowu i zagrałem, zauważyłem dziwne niewyraźne jak drzew, krzew a nawet obiekt. To naprawdę bardzo przeszkadza mi. Jutro sprawdze GTA V, Assasin Creed Viking. Edytowane 21 Lipca 2021 przez Antari801 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolin_1983 Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Hej i jak uporałeś sie z tym problemem? Ja mam dokładnie to samo. nowy komp i5 14 gen rtx 4060 ram ddr5 32g . Próbowałem nawet inna karte graficzną i dalej to samo. ram sprawdzałem ,dyski też. nawet procesor zmieniłem na lepszy . nie mam juz pomyslow. jedyne co mi zostaje to kupno nowej płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Witam czy próbowałeś np. zmienić Panel sterowania Nvidia - Zarzadzanie ustawieniami 3D rozmiar pamięci podręcznej jednostki cieniowania - przestawić na 10 GB Tryb niskiego opóźnienia - Ultra Tryb zarzadzania energia - Preferuj maksymalna wydajność i jest jeszcze kilka opcji co można przestawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolin_1983 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Próbowałem zmieniać różne ustawienia i dalej nic sie nie zmienia. zauważyłem równierz jak by odległość renderowania obiektów była mniejsza niż ta ustawiona w grze. np jak w Armie3 zmiejsze odległość renderowania do minimum to znikają wszystkie obiekty. Pojawiają sie dopiero metr od postaci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Tryb zarzadzania energia - Preferuj maksymalna wydajność To ustawienie powoduje, że na pulpicie karta utrzymuje zegar boost i zużywa kupę prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Może to dysk zbyt wolny ? Mam 14600k i najnowsze tytuły zapierdzielają, aż miło. Dogrywanie obiektów pamiętam z Crysis1, ale to już silnik gry był dziadowski. Przeżuć grę na SSD dla próby. Sterownik grafiki 581.29 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu 20 minut temu, laidman napisał(a): To ustawienie powoduje, że na pulpicie karta utrzymuje zegar boost i zużywa kupę prądu. to mógł byś pokazach np. na przykładzie GPU-Z zakładka sensors , bo u mnie na pulpicie zegar jest Default Clock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolin_1983 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) czy to na dysku hdd czu ssd dzieje sie to samo. sterownik grafiki najnowszy. w ustawieniach nvidi zmienialem także ustawienia zarządzania energią. Nic nie pomaga. Napewno nie jest to wina karty graficznej bo odpalałem gry z wyjetą grafiką na samej integrze dalej dzieje się to samo tylko z mniejszym fpsem. Edytowane 11 godzin temu przez kolin_1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu W takim razie podepnij do płyty dysk i postaw na nim system. Zagraj i napisz, czy coś się zmieniło. Trzeba zacząć eliminować powody tego dogrywania textur. Najłatwiej postawić system na wolnym dysku (stary system zostaje) i wtedy będziesz wiedział, czy za dogrywanie winy jest zaśmiecony system, czy coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolin_1983 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Już to zrobiłem nawet zaktualizowałem win10 do win11. I Bios płyty głównej zaktualizowałem. Mam świeży system z wszyskimi aktualizacjami. sterowniki karty najnowsze. w menadżerze urządzeń wszystko ok. Naprawde ręce mi juz opadają. Pamięć ram sprawdzałem tym narzędziem co ma windows. co dysków to wątpie żeby dwa nowe były wadliwe. Procesor także już wykluczyłem. zmieniłem i5 z 12generacji na 14 i nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...