Jump to content
benq2006

MSI Z370-A PRO nie czyta dysków

Recommended Posts

Witam, mam problem z płytą główną z tytułu. Mam 3 dyski: 2 x SSD (Intel, Micron) i jeden HDD WD. Zmieniałem obudowę w kompie i po złożeniu wszystkiego do kupy mam cyrki. Płyta odczytuje tylko SSD a HDD już nie. Odpiąłem wszystko co się dało od płyty i zostawiłem tylko ten jeden HDD i dalej nic. Zmieniałem porty SATA i dalej nic. Dysk sprawny bo sprawdzałem na innym kompie. Przy próbie uruchomienia systemu z dysku SSD następuje zawiecha na ekranie z logiem MSI. To samo się dzieje gdy chcę uruchomić instalkę windowsa z pendriva. Miga tylko dioda czerwona sugerująca pracę dysku. Odpinałem już kartę graficzną i próbowałem na integrze - ndal takie same efekty. Czyżby padła mi płyta? Zasilacz raczej jest ok, gdyż mogę sobie wejść normalnie do biosu i np. podkręcać procesor. Resetowałem CMOS ale to nic nie daje.

Witam 

skoro kompiuter się włącza to można coś posprawdzać.

skoro dysk SSD jest wykrywany to sprawdził bym po kolei wszystkie gniazda od SATA, taki który będzie mniej szkoda w razie jak by płyta miała uszkodzony port SATA i np psuła dyski XD

jak dysk SSD wszędzie będzie wykrywany, to na tym samym kablu podpoił bym HDD.   

na Stronie MSI jest info ze jak dysk podłączy się pod M.2 to SATA 1 będzie nie dostępny ale ty napisałeś ze masz normalne SSD pod SATA ? 

Podłączałem pod inne porty sata i pod inne kable, nic to nie daje. z m.2 nie korzystam. Czasem też nie wykrywa mi SSD więc chyba wychodzi na to że płyta jest uwalona w jakiś dziwny sposób. Akurat jak niedawno skończyła mi się gwarancja. Tyle że dziwne że akurat jak przełożyłem wszystko do nowej obudowy.