Chloru Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Cześć, Do tej pory używam i jestem zadowlony z Asusa MG279MQ (WQHD, 144 Hz, IPS). Tak ma trochę nierówne podświetlenie, tak ma trochę BLB. Wszystko widać na ciemnym tle ale TTTM i się pogodziłem. Komputer raczej OK - 5800x/3070/16 GB RAM. Zastanawiam się nad upgrade monitora. Jedno wymaganie, żeby nie było gorzej niż jest teraz. 😉 Zależy mi na VESA, 100+ Hz, przyzwoitych kolorach, koncentratorze USB, głośnikach. Format i rozdzielczość do negocjacji. – Biorę po dwieście złotych od każdej drużyny i słucham państwa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leavanny Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Nie napisałeś ile chcesz wydać, ani jakiej wielkości potrzebujesz monitor. Ja odkąd jestem na 21:9, to nie widzę sensu wracać do mniejszych i mniej panoramicznych ekranów, także śmiało mogę polecić Ci to samo. Ja kupiłem sobie taką iiyamę -> https://www.komputronik.pl/product/692541/iiyama-g-master-gb3466wqsu-b1.html Podświetlenie idealne, BLB prawie niewidoczne. Do tego matryca VA zapewniająca świetne kolory, prawdziwą czerń i o dziwo naprawdę niezłe kąty widzenia. Do tego masz 144hz. Powiesić go możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 20.08.2021 o 13:20, Chloru napisał: Do tej pory używam i jestem zadowlony z Asusa MG279MQ (WQHD, 144 Hz, IPS). W takim razie celuj w jakieś 4K IPS 144 Hz ;) Tak serio, to jak jesteś zadowolony to nie zmieniaj, bo i po co? 3 godziny temu, Leavanny napisał: Do tego matryca VA zapewniająca świetne kolory, prawdziwą czerń i o dziwo naprawdę niezłe kąty widzenia. Do tego masz 144hz. Powiesić go możesz. "Prawdziwą czerń" to ma OLED. VA ma lepszą czerń niż IPS. Kolory i gamma pod kątem na VA się zmieniają (co NIE następuje na IPS). W ciemnych rejonach jest dłuższy czas reakcji od IPS. Przesiadka z IPS na VA to ryzyko i zamiana jednych wad na inne. Ja bym radził przesiadkę z IPS na lepszy IPS. Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 7 minut temu, Kyle napisał: W takim razie celuj w jakieś 4K IPS 144 Hz 😉 Tak serio, to jak jesteś zadowolony to nie zmieniaj, bo i po co? 3 godziny temu, Leavanny napisał: Kaprys trochę. Z 4k zastanawiam się czy 3070 w razie czego pociągnie 4k. W AAA starczy mi te ~60 fps z synchronizacją. W CSGO raczej o fps sie nie martwię. Nie mam żadnego ciśnienia - zastanawiam się tak samo jak zastanawialem sie nad 5800x. Nie kupiłbym gdyby nie promocja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Leavanny napisał: Nie napisałeś ile chcesz wydać, ani jakiej wielkości potrzebujesz monitor. Nie napisałem bo nie zakładam żadnego budżetu. Pewnie nie wydam 10k ale okolice 4-5 rozważam mocno jeżeli będzie dobry produkt, zauważę zmianę na plus itp. Tak jak pisałem wcześniej - to taki trochę kaprys. Jeszcze jedna rzecz mi przyszłą do głowy, która pomogłaby w organizacji miejsca pracy/rozrywki -> KVM i byłoby cudownie. Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Chloru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Niestety tylko 60 Hz i brak hdr za taką kasę. To sprzęt dla innego odbiorcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2021 No i skończyło się na wersji ekonomicznej Dell S3422DWG. Katy widzenia nie robią mi różnicy bo i tak zazwyczaj siedzę przed monitorem i dodatkowo mam go na uchwycie więc zakres regulacji dość szeroki. Ustawiony wg zaleceń z reddit działa ok, smuzenia prawie nie widać. W zaraz odpaliłem po kolei cbp2077, ghostrunnera i cs go. Niestety nie mam miejsca żeby porównać 1 do 1 z Asusem MG279Q. Duży kontrast super wygląda w porównaniu do kilkuletniego ipsa. HDR w tej klasie to nie jest gamechanger ale trochę ożywia scenę - nie mam za dużo contentu więc tylko jakieś kawałki z netflixa albo YouTube. Z RTX 3070 nie zauważyłem migotania obrazu przy włączonym Freesyncu poniżej 60 fps. W tej klasie porównywałem z iiyama i Asusem. Byłem prawie przekonany do tego ostatniego ale wszystkie recenzje mówiły o wyraźnym smuzeniu więc się nie zdecydowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...