amdek Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Zrobilem defragmentacje NTFS :( za pomoca windowsowego defragmentatora i teraz mam kilka pytan !! Moje pytania : - czy ten obraz rozkladu danych na dysku w nim pokazany odpowiada rzeczywistemu rozkladowi danych ?? - jesli tak to po tej defragmentacji all dane sa na poczatku partycji czyli bardzo zle :( bo teraz MFT bedzie szalalo szukajac free space . - jest jakis progs do analizy NTFS - wiem ze ten system plikow nie wymaga defragmentacji, ale prawdopodobnie bede musial go poprawic :( Czy ktos moze czytal na neciku o NTFS i defragmentatorze Windowsowymi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Jeżeli dane są na początku partycji to bardzo dobrze bo tak ma być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralphi13 Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Dane na początku partycji = szybszy dostęp = LEPIEJ 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgodzę się ty co powyżej, a co do samego defragmentatora - poszukaj w sieci czegoś o nazwie "o&o defrag". Jest zdecydowanie lepszy i szybszy od windowsowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 A wiecie cos na temat NTFS ??!! Bo wyglada ze nie najwiecej :( Dane na poczatku partycji NTFS to zle bo brak jest miejsca na rozrastajaca sie MFT i wtedy zaczyna sie nieszczesna defragmentacja !!!! Wiec panowie do lektury !! :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 A tutaj macie raport z analizy NTFS !!!! Fragmentacja głównej tabeli plików (MFT) Całkowity rozmiar tabeli MFT = 11,774 KB Liczba rekordów tabeli MFT = 11,732 Procent użycia tabeli MFT = 99 % Całkowita liczba fragmentów tabeli MFT = 4 Jak wiec widzicie defragmentator spie.rdolil sprawe bo MFT juz jest w 4 kawalkach a jeszcze pol partycji wolne :( powinien natomiast byc az do 80% zapelnienia dysku w jednym kawalku !! Czy ktos moglby zapodac raport z analizy swojego NTFS ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Fragmentacja głównej tabeli plików (MFT) Całkowity rozmiar tabeli MFT = 63 MB Liczba rekordów tabeli MFT = 40 671 Procent użycia tabeli MFT = 63 % Całkowita liczba fragmentów tabeli MFT = 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Fragmentacja głównej tabeli plików (MFT) Całkowity rozmiar tabeli MFT = 6 MB Liczba rekordów tabeli MFT = 6 350 Procent użycia tabeli MFT = 99 % Całkowita liczba fragmentów tabeli MFT = 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 to już sie pogubiłem to co używać do defragmentacji tego prog z windy czy ciagnac jakis z netu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Znalazłem w starym Chipie test programów do defragmentacji i jest tam napisane że defragmentator Windows nie ma optymalizacji MFT. Tą funkcje zawierają Diskeeper, O&O Defrag, Speed Disk i Perfect Disk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Hehe no widzisz sgj jak chcesz to w koncu powiesz cos sensownego :D Miejmy tylko nadzieje ze te progsy jednak dzialaja i nie waza za wiele :( PS. Mam nadzieje ze wiecie ze te komentarze o danych na poczatku dysku i szybszym dzialaniu to w przypadku NTFS bujda :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...