Jump to content
trzecieoko

5600G - czarny ekran i resety

Recommended Posts

Hejka, mój zestaw to 5600G + ASUS B550-I + 16 GB Patriot 4000 i mam poważny problem z tym procem.

Jakiś czas temu złożyłem to wszystko do kupy i pięknie śmigało. Zero problemów, dobra stabilność, pamięci w trybie synchro. No ale po jakimś czasie (ok. dwa tygodnie) nastąpił pierwszy losowy reboot. Zdarza się najlepszym, tym bardziej, że bawiłem się jeszcze ustawianiami pamięci. Niestety powrót do stockowych ustawień nic nie dał, a komputer resetował się coraz częściej. W tej chwili nie mogę nawet wejść do pulpitu - pojawia się czarny ekran, po kilkunastu sekundach reset i tak w kółko. Osobiście podejrzewam zintegrowaną grafikę - w trybie awaryjnym komputer startuje normalnie. Po usunięciu driverów do grafiki mogę wejśc do systemu. Problem pojawia się po zainstalowaniu sterownika do grafiki - czarny ekran i reset. Oczywiście zacząłem się bawić różnymi wersjami sterowników - niezależnie od wersji efekt taki sam. Aktualizacja biosu (akurat wyszła nowa werjsa) nie pomaga. Defaulty w biosie, wyłączenie profilu XMP, żonglowanie kostkami ramu, świeża instalka windowsa (w różnych buildach) bez efektu. Przez chwilę podejrzany był też zasilacz, ale na innym jest dokładnie to samo. Niestety nie mam innego proca pod ręka żeby wykluczyć płytę główną.

Zanim zareklamuję proca w sklepie - macie jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Mam wrażenie, że próbowałem już wszystkiego..... Help 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie doczytałeś, robiłem to wszystko
Nie zauważyłem tylko, że reinstalowałeś Windę. O DDU nie pisałeś (ale skoro instalowałeś świeży system, to nieistotne), o zworce CMOS reset też. Nie zawsze update biosu czyści nvram i zostają jakieś śmieci. Wyłącz PBO w biosie, RAM na 2133MHz, najnowsze sterowniki i próbuj. Różne konfiguracje pamięci testowałeś, a pojedynczo obie kostki? Wkładaj w drugie gniazdo od procesora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, Jenot said:
39 minutes ago, trzecieoko said:
nie doczytałeś, robiłem to wszystko emoji846.png

Nie zauważyłem tylko, że reinstalowałeś Windę. O DDU nie pisałeś (ale skoro instalowałeś świeży system, to nieistotne), o zworce CMOS reset też. Nie zawsze update biosu czyści nvram i zostają jakieś śmieci. Wyłącz PBO w biosie, RAM na 2133MHz, najnowsze sterowniki i próbuj. Różne konfiguracje pamięci testowałeś, a pojedynczo obie kostki? Wkładaj w drugie gniazdo od procesora.

Spróbuję się jeszcze pobawić chociaż brakuje mi już cierpliwości do tego sprzętu. Najdziwniejsze jest to, że przez dwa tygodnie to śmigało stabilnie na profilu XMP. A nawet jeśli potem przesadziłem z parametrami ramu to po powrocie do domyślnych ustawień system powinien być stabilny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam ten sam problem tylko z RX 6800, karta przez 8 miesięcy działała bez problemów, ale kilkanaście dni temu pierwszy raz wyskoczył mi black screen, od tamtej pory to się nasiliło. Próbowałem wszystkiego, na forum AMD ten błąd zgłaszają już dziesiątki osób, ja w tej chwili siedzę na podstawowym sterowniku od microsoft żeby móc używać PC. Na forum jest informacja że pracują nad nowymi sterownikami żeby usunąć ten problem. W moim przypadku myślę ze karta jest uszkodzona i zgłosiłem już ją na gwarancję, pozdrawiam.

Edited by JanuszPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem sam sobie - proc okazał się wadliwy. Przy okazji przesiadłem się na 5700G, póki co śmiga bez problemu.

On 9/13/2021 at 2:49 PM, JanuszPL said:

karta przez 8 miesięcy działała bez problemów, ale kilkanaście dni temu pierwszy raz wyskoczył mi black screen, od tamtej pory to się nasiliło. 

Wyglądało to identycznie. Najpierw z rzadka, potem coraz częściej, na koniec przy każdym starcie systemu. Ewidentna wada sprzętu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...