mags18 Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Od niedawna mam światłowód 450Mb/s, ale mój obecny router obsługuje tylko 10/100, dlatego pora na wymianę. Do routera będzie bezpośrednio podłączony po kablu: switch (domowy NAS+komputer i dodatkowy router), telewizor, komputer oraz jeden laptop oraz pendrive podłączony do USB (każde urządzenie musi posiadać do niego dostęp). W sieci Wi-fi dodatkowo będą dwa laptopy, drukarka i 3 komórki. Potrzebuję dostępu zdalnego do komputera podłączonego bezpośrednio kablem do routera (serwer VPN + sprawnie działający system Wake up LAN) i jeśli będzie to możliwe do pendrive. Zastanawiam się nad dwoma routerami - nie za bardzo się znam, ale poniższe dostępne są w podobnej cenie (budżet max 270zł) i oba posiadają funkcję na których mi zależy. Który będzie bardziej bezpieczny i wydajny oraz nie będzie się rozłączał, a przede wszystkim będzie miał wydajną sieć wi-fi (Mieszkanie w bloku z żelbetonu około 60m2): 1. TP-Link Archer C6U 2. ASUS RT-AC59U V2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 ten dodatkowy router ma WiFi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Masz zewnetrzny ip? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mags18 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Dodatkowy router nie będzie obsługiwał wi-fi. Nie mam zewnętrzengo IP. Ogólnie chyba zdecyduje się na archer-a, bo z tego co patrzyłem na stronach producenta, wychodzi że są dosyć podobne i oba mają funkcjonalność której potrzebuję, a archer jest po prostu tańszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 1 godzinę temu, mags18 napisał: Dodatkowy router nie będzie obsługiwał wi-fi. Nie mam zewnętrzengo IP. No to po co Ci router? Zrób VLAN i zepnij to z jakimś dobrym switchem. Bezpieczniej i taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tcx Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Ten Archer C6U ma WiFi 5G 867Mbit, w realu coś lekko ponad 200... żeby dobić do ponad 400Mbit na WiFi potrzebujesz czegoś AC1750. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpior Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) bez przesady, mój stary Galaxy S8 łącząc się z Deco M4 (też ma 867Mbit na 5GHz) robi speedtesty ~370DL/390UL - łącze 1Gbit symetryczne. Test robiony w tym samym pomieszczeniu co jedno z urządzeń. Nie patrząc na speedtesty, np. filmy z telefonu uploadują się na mojego NASa średnio z prędkością 43MB/s czyli ok. 334Mbit/s Edytowane 4 Października 2021 przez karpior Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2021 A pytanie takie - masz światło 450-tkę... nie dostałeś żadnego urządzenia od dostawcy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...