Szary-Wilk Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Witam Posiadam płytę główna MSI Z390-A PRO i włożyłem do niej dysk M2 od Samsunga 980Pro. Płyta ma wejście na dysk M2 do 32 Gb/s przez PCI-Express Gen3 x4. Program Crystal podaje mi takie wyniki , jest to dużo lepiej od poprzedniego dysku ale czy na Gen 3 nie da się więcej ?. Pytam bo po prostu się nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Chyba nie , 970Pro-512 / B550 Strix-F (Win11) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 14 godzin temu, Szary-Wilk napisał: Witam Posiadam płytę główna MSI Z390-A PRO i włożyłem do niej dysk M2 od Samsunga 980Pro. Płyta ma wejście na dysk M2 do 32 Gb/s przez PCI-Express Gen3 x4. Program Crystal podaje mi takie wyniki , jest to dużo lepiej od poprzedniego dysku ale czy na Gen 3 nie da się więcej ?. Pytam bo po prostu się nie znam. Jest calkiem ok. Nie ma czym sobie zaprzatac glowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szary-Wilk Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Dzięki za odpowiedź, widziałem że u niektórych użytkowników i do 6500 dochodzi prędkość ale to chyba na tym wejściu Gen4. Dlatego zapytałem. Jakiś adapterów z Gen3 na Gen4 nie ma ,jak już to bym musiał płytę wymienić ?. Ale tak jak pisałem wyżej jestem bardzo zadowolony. 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 On 9/10/2021 at 10:30 AM, Szary-Wilk said: Dzięki za odpowiedź, widziałem że u niektórych użytkowników i do 6500 dochodzi prędkość ale to chyba na tym wejściu Gen4. Dlatego zapytałem. Jakiś adapterów z Gen3 na Gen4 nie ma ,jak już to bym musiał płytę wymienić ?. Ale tak jak pisałem wyżej jestem bardzo zadowolony. 🙂 płytę i procesor Intel 11gen - Amd Zen3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szary-Wilk Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 A jak tak to zostanę na Gen3. 😉 Aktualnie mam i9 9900Kf , tak że na zmiany się nie szykuje. RAM bym wymienił jeszcze ale w sumie że się nie znam to nie wiem na jaki i czy w ogóle warto. PC Grafika MSI GeForce RTX™ 3080 Ti GAMING X TRIO 12G LHR Płyta główa MSI Z390-A PRO (MS-7B98) Procesor Intel(R) Core(TM) i9-9900KF CPU @ 3.60GHz, 3600 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16 Chłodzenie LC-Power LC-CC-240-LICO CPU-Wodne 32GB RAM Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D26BFSBK Desktop Gaming (2666 MHz, DDR4, DRAM, 8GB, CL16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 4 hours ago, Szary-Wilk said: A jak tak to zostanę na Gen3. 😉 Aktualnie mam i9 9900Kf , tak że na zmiany się nie szykuje. RAM bym wymienił jeszcze ale w sumie że się nie znam to nie wiem na jaki i czy w ogóle warto. PC Grafika MSI GeForce RTX™ 3080 Ti GAMING X TRIO 12G LHR Płyta główa MSI Z390-A PRO (MS-7B98) Procesor Intel(R) Core(TM) i9-9900KF CPU @ 3.60GHz, 3600 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16 Chłodzenie LC-Power LC-CC-240-LICO CPU-Wodne 32GB RAM Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D26BFSBK Desktop Gaming (2666 MHz, DDR4, DRAM, 8GB, CL16) No bo nie ma najmniejszego sensu , widzisz ja mam sytuację odwrotną , sprzęt z podpisu a wybrałem dysk na PCI-Express 3.0 bo i tak nie wykorzystam Gen4 na przynajmniej na kościach MLC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szary-Wilk Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) W moim PC dysk M.2 był już "oryginalnie" włożony i na nim był postawiony system (kupiłem gotowca). Ale wydaje mi się że z tym dyskiem było coś nie do końca ok , bo po kliknięciu na ikonę obojętnie jakiego programu był dość długi czas oczekiwania na jakąkolwiek reakcję. A że akurat kupowałem ten dysk 980pro do konsoli PS5 to odrazu kupiłem drugi do PC. I różnica jest , teraz widzę że system chodzi dużo płynniej i reakcję uruchomienia programu czy też gry są natychmiastowe. Więc jestem zadowolony , tylko że ten sam drugi dysk w PS5 pokazuje prędkość na poziomie 5700 a w PC 3500 i dla tego zapytałem czy więcej się nie da na tym Gen3. Teraz zostałem uświadomiony i tak zostanie jak jest , choć nad tymi RAM-ami się jeszcze zastanawiam. Tylko że tu nie wiem czy jest sens ich wymiany. Edytowane 12 Września 2021 przez Szary-Wilk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) Pamięć to spróbuj podkręcić bo jest słaba , jak się nie będzie dało to zostaje wymiana na inne. Edytowane 12 Września 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szary-Wilk Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 W dniu 12.09.2021 o 07:36, masin napisał: jak się nie będzie dało to zostaje wymiana na innne. Jak masz pojęcie na jakie to bym był wdzięczny za podpowiedź. Bo tych pamięci jest tyle że w ogóle nie rozumie jakie by były dobre do mojej płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 1 hour ago, Szary-Wilk said: Jak masz pojęcie na jakie to bym był wdzięczny za podpowiedź. Bo tych pamięci jest tyle że w ogóle nie rozumie jakie by były dobre do mojej płyty głównej. Wszystko rozbija się o kase , wydaje mi się że 3600 CL16 już znacząco poprawiają wydajność względem Twoich 2666 a co do firmy to już Ci nie pomogę , ja osobiście mam Corsair Vengeance Pro , poszukaj na Ceneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...