Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA 1700 - Intel Core 12 / 13 / 14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz jak zapodalem occt to bylo 100stopni teraz jak robie test jest 83 stopnie w grach Horizon miedzy 55 a 65 czasami wskoczy na 65 wiec mysle ze jest ok.A czy jak zegary faluja raz 5000 a raz 5292 to tak piwinno być.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem i7-14700KF do gier, nagrywania i montażu wideo. Moja obecna płyta główna (B660 DS3H DDR4) jest raczej słaba, więc zastanawiam się nad jej wymianą, ale najpierw chcę przetestować procesor na niej.

Nie jestem pewien, czy ten procesor nadal ma te same problemy co wcześniej przed mikrokodem. Jeśli tak, to nigdy nie robiłem undervoltingu ani żadnych innych zmian w ustawieniach. Nie wiem, czy powinienem go zwrócić i wybrać coś innego, czy spróbować go odpowiednio skonfigurować.

Zaktualizowałem już BIOS do wersji F30 na mojej płycie.

Chłodzenie: Arctic Freezer 3 280

Czy powinienem zmienić coś w nowym BIOS-ie?

Co o tym sądzicie?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, mevor napisał(a):

przetestować procesor na niej

Co to znaczy dla Ciebie, jeśli ma odpalić i da ci obraz to już sukces. wymagany bios F27 

Nie wiem czy na tej płycie możesz użyć opcji zmiany limitów mocy lub Undervoltingu 

ściągnij sobie ten program:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/17881/intel-extreme-tuning-utility-intel-xtu.html

https://www.youtube.com/watch?v=y5Yoz72WNGk&list=PLVXb_HSesI3ZZ6h5byFwYOAqtPpGrxQCB

i jako tako ci pójdzie 

przydatne programy HWINFO https://www.hwinfo.com/download/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turbo on sam wskakuje kiedy potrzebuje tak że cała operacja zbędna, możesz jedynie odblokować cały jego potencjał dając mu więcej watów ale tylko wtedy gdy masz jakieś lepsze chłodzenie. Znowu OC w pełni czyli podniesienie taktowanie Np: 5.7 potrzeba już bardzo konkretnego chłodzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest opcja podkręcania małej ilości obciążonych rdzeni, by ogólny pobór CPU po OC był na "kontrolowalnym" poziomie. Jednak OC współczesnych CPU, szczególnie tych fabrycznie bardziej wyżyłowanych, będzie raczej symboliczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Jeszcze jest opcja podkręcania małej ilości obciążonych rdzeni, by ogólny pobór CPU po OC był na "kontrolowalnym" poziomie. Jednak OC współczesnych CPU, szczególnie tych fabrycznie bardziej wyżyłowanych, będzie raczej symboliczne.

Ok a w jaki sposób to zrobić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zwiększając mnożnik? Skoro na moim antycznym i5 2400 się dało, to na i5 14600K tym bardziej. Tylko do tego trzeba było płyty na wyższym chipsecie (układzie 690/790 przy LGA1700)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie znasz to nie bierz sie za to,

jak chcesz się za to mimo wszystko wziąć to pooglądaj instrukcje na necie - jest ich pełno. Jesli to jedyny komputer z jakiego korzystasz i Ci się wysypie to będzie stres czy nie posypał się na stałe. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Kyle napisał(a):

Śmieszny ten rynek CPU: i5 14600 ciężko dostępny i droższy (1350zł) od i5 14600K (~1000zł) 🙃

Ja albo 12600K werzme alb moze 12900K do 5070.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Czemu nie i5 14600K właśnie? Wygląda na bardzo atrakcyjnie wyceniony.

Zastanawiam sie, może wezme 14600K a resztę sobie powoli co miesiąc dozbieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi