Cavalis Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 Cześć, wpadł mi ostatnio komputer EliteDesk 800 G1 SFF: - procesor i5-4570 3,2GHz (Grafika HD Intel® 4600) - 8GB RAM (2x4) Chciałbym go minimalnie małym kosztem ulepszyć, w zamyśle na razie dołożyć kartę graficzną w przyszłości SSD. Więc szukam jakieś polecanej low profile do 350 zł (używana również może być). Jeżeli to absurdalna kwota to od razu mi powiedzcie 🙂 Po drugie - posiadam stare kości RAM 2x4 Ballistix Tactical, DDR3, 8 GB, 1600MHz, CL8, co mi doradzacie - dołożyć po prostu te do tamtych, czy zamienić tamte na Balistix? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) SSD - spokojnie dołożysz. Nie bardzo się tam zmieści karta graficzna (o ile to jest ta buda co myślę). A po co Ci tam jakaś dedykowana grafika? Zdecydowanie zamienić RAM, aczkolwiek nie wiem czy ruszy z palca. Edytowane 24 Września 2021 przez Bonusso3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavalis Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 W sumie teraz jak patrze jakie tytuły udźwignie HD 4600 to też się zastanawiam po co mi karta na razie, faktycznie lepiej dołożyć od razu SSD. A wejdą w tą obudowę tylko karty low profile i to też nie wszystkie chyba. Czyli mówisz @Bonusso3 że mimo 4 slotów na RAM, tamten wywalić zamiast dokładać? A co może nie ruszyć po wymianie ewentualnej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Miałem kiedyś styczność z G1-ką i po prostu kartę nisko profilową możesz dołożyć. Miejsca wbrew pozorom ta obudowa ma całkiem sporo (nie co w typu USDT). Na płycie 800 G1 masz slot PCIex x16 więc można poszaleć 🙂 Np jak chcesz coś więcej podłubać na grafice to starsze modele nVidia Quadro np 620 - jest w używanych po ok 200-250zł i jest niskoprofilowa https://allegro.pl/oferta/nvidia-quadro-k620-2gb-dp-dvi-niskoprofilowa-10754741317 - takią pierwszą z brzegu na szybko znalazłem Edytowane 24 Września 2021 przez ATB-FLASH 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 1 godzinę temu, Cavalis napisał: Czyli mówisz @Bonusso3 że mimo 4 slotów na RAM, tamten wywalić zamiast dokładać? A co może nie ruszyć po wymianie ewentualnej? Możesz dołożyć ale te biurowe płyty są wybredne co do pamięci i jak pomieszasz to nie wiem czy to stabilne będzie. Możesz spróbować jak masz pod ręką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavalis Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) A czy taka karta po włożeniu da bardzo widoczny wzrost wydajności względem układu zintegrowanego? https://allegro.pl/oferta/grafika-zotac-gt730-4gb-ddr3-pasywna-low-profil-10735729809 Intel HD 4600: 2GB i maksymalnie 1,15GHz taktowanie Zotac GT730: 4GB i 1600GHz Czy to jest istotna różnica? Zdecydowałem, że komputer oddam młodej osobie do tłuczenia w jakieś gierki. Edytowane 24 Września 2021 przez Cavalis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavalis Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 @topdog Dzięki za ostrzeżenie i polecenie dobrych kart. W sumie już wiem wszystko i mam plan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...