wfmsiekierka Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 Dysk był podłączony na stałe do USB 3.0 w deskopie i był w 100% dobry według Crystaldiskinfo ale byłem zmuszony podpiąć go do HUBa i nadal było dobrze ale ostatnim razem uruchomiłem komputer i zapomniałem włączyć zasilanie HUBa a więc wszystko co było podpięte do niego czerpało zasilanie tylko z jednego portu USB do którego był podpięty HUB. I nagle coś zaczęło ,,piszczeć,, z przerwami. Zorientowałem się że nie włączyłem zasilania huba co niezwłocznie zrobiłem. Po tym wszystkim pojawiły się problemy na zamieszczonym zdjęciu. Pytaniem jest co te żółte pola faktycznie oznaczają i czy mogę jakoś temu zaradzić czy też dysk został uszkodzony na stałe i nadaje się do wyrzucenia Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 Witam każdy producent dla nośników danych w tym przypadku dysku, oprócz powierzchni do wykorzystania dla użytkownika pozostawia pule rezerwowa aby np. uszkodzone sektory których nie można naprawić, można było pozyskać z puli rezerwowej i dysk nie tracił pojemności , program zwraca uwag że ilość sektorów z puli rezerwowej jest na wyczerpaniu , to nie jest do naprawienia po prostu od samego użytkowania dysk się sypie ... , dyski talerzowe są mało wrażliwe na zmiany napięcia zasilania tym bardziej nie powinno się zasilać ich z usb , twoja nieuwaga na pewno nie pomaga wydłużeniu żywotności tego dysku, i trzeba będzie zapłacić tzw. gapowe np. kupić nowy dysk, a na takim dysku to można trzymać dane których nie będzie szkoda stracić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wfmsiekierka Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 No to przykrość, następny dysk będzie miał zasilanie z sieci.Dzięki Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...