Jump to content
Garwin

Problem z pctem

Recommended Posts

Witam

Wczoraj Komputer włączał się ale nie dawał obrazu.Wyłączyłem go z prądu kilka razy i dalej nic,były momenty że myszka migała.Potem myszka i klawiatura się nie świeciła,komputer startował ale bez obrazu.Potem wyjąłem bateryjke na 10min i dalej nic,potem na więcej niz 1h i dalej nic.Potem na całą noc i dalej nic.Potem przełozyłem RAM do innego slotu i obraz był .Potem za kolejnym razem już się nie włączył.Potem kolejny raz wyjałem pamięc i do innego slotu dałem i się włączył.

W jaki sposób naprawić komputer żeby działał prawidłowo

 

Podzespoły:

i5 4460
Crucial Ballistix tactical (chyba) 8 gb cl8 1600 (z tego co pamiętam)
Gigabyte b85m-d3h
Fortron 460-60 HCN 460W (chyba)
karta graficzna msi r9 270
zalman t4

Monitor LG m2352

Edited by Garwin

Share this post


Link to post
Share on other sites


Do tego czasu udało mi się korzystać z komputera; generalnie trzymałem go na uśpieniu i co kilka dni  był problem  z uruchomieniem go ale udawało mi się uruchomić go  gdy zmieniałem miejsce pamieci RAM na płycie.Niestety w piątek zobaczyłem szary ekran i komputer się zwiesił próbowałem go zrestartować i się nie udało.Próbowałem wyciągnąc bateryjkę na rózne odstępy czasu także na wieDo tego czasu udało mi się korzystać z komputera; generalnie trzymałem go na uśpieniu i co kilka dni  był problem  z uruchomieniem go ale udawało mi się uruchomić go  gdy zmieniałem miejsce pamieci RAM na płycie.Niestety w piątek zobaczylem szary ekran Pcet się zwiesił i probowałem go zrestartować niestety nie udało się ;próbwałem także zmienić slot  ramu ;wyciagałem bateryjki na rózne odstępy czasu(także powyzej 40min;i raz także z pctem wyciągnietym z gniazdka) i także się nie udało.Nagrałem dwa filmiki jak komputer się zachowuję;jeden był po jakimś restarcie i troszkę inaczej się zachowywał niż drugi pcet...Chyba np karta sieciowa działała...
https://youtu.be/eKHf9yZIt-I
https://youtu.be/PG9du4wpuL4


Podczas  pomiarów napięcia w gniazdku na bateryjke w pierwszej  chwili pojawia się   napiecie ~1V( ta wartosc różni się  podczas innych prób ale raczej jest mniej) które dość szybko spada.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

49 minut temu, Garwin napisał:


Do tego czasu udało mi się korzystać z komputera; generalnie trzymałem go na uśpieniu i co kilka dni  był problem  z uruchomieniem go ale udawało mi się uruchomić go  gdy zmieniałem miejsce pamieci RAM na płycie.Niestety w piątek zobaczyłem szary ekran i komputer się zwiesił próbowałem go zrestartować i się nie udało.Próbowałem wyciągnąc bateryjkę na rózne odstępy czasu także na wieDo tego czasu udało mi się korzystać z komputera; generalnie trzymałem go na uśpieniu i co kilka dni  był problem  z uruchomieniem go ale udawało mi się uruchomić go  gdy zmieniałem miejsce pamieci RAM na płycie.Niestety w piątek zobaczylem szary ekran Pcet się zwiesił i probowałem go zrestartować niestety nie udało się ;próbwałem także zmienić slot  ramu ;wyciagałem bateryjki na rózne odstępy czasu(także powyzej 40min;i raz także z pctem wyciągnietym z gniazdka) i także się nie udało.Nagrałem dwa filmiki jak komputer się zachowuję;jeden był po jakimś restarcie i troszkę inaczej się zachowywał niż drugi pcet...Chyba np karta sieciowa działała...
https://youtu.be/eKHf9yZIt-I
https://youtu.be/PG9du4wpuL4


Podczas  pomiarów napięcia w gniazdku na bateryjke w pierwszej  chwili pojawia się   napiecie ~1V( ta wartosc różni się  podczas innych prób ale raczej jest mniej) które dość szybko spada.
 

chłopie masz trochę pomyślunku , zawiesiłeś się ? czy chcesz trafić do kolejnego odcinka ciemnota WOT ?

napisałem ze masz wyjąć kartę graficzna tego R9 270 i zobaczyć jak komputer będzie pracował na igpu , a ty dalej swoje, jak nie wiesz jak się za ten temat zabrać zanieś komputer do serwisu .  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjąłem kartę graficzną.I to nie poprawiło sytuacji komputer dalej nie daje obrazu może jeszcze spróboje wyjąc bateryjkę aby zresetować bios kolejny raz.

P.S i też mi wypadła śrubka z tego śledzie na MOBO ale mam nadzieję że to nie popsuło czegoś...

 

Edited by Garwin

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 godzin temu, Garwin napisał:

Wyjąłem kartę graficzną.I to nie poprawiło sytuacji komputer dalej nie daje obrazu może jeszcze spróboje wyjąc bateryjkę aby zresetować bios kolejny raz.

P.S i też mi wypadła śrubka z tego śledzie na MOBO ale mam nadzieję że to nie popsuło czegoś...

 

tak powiem szczerze to zabierasz się do tematu jak pies do jeża... 

jak nawet wyjmiesz baterie 150 razy, to od tego kompiuter się nie naprawi i nie zacznie działać...

tu trzeba przeprowadzić normalna diagnostykę PC, czy posiadasz PC speaker ?, bo bez piszczyka to nic się nie ustali ...

tylko czy podejmiesz rękawice ?

oraz jak nie masz zacięcia majsterkowicza czyli spokój i wytrwałość,  to nie zabieraj się do tego projektu bo tylko więcej zepsujesz niż coś ustalisz... 

odłącz fizycznie zasilanie od zasilacza , wyjmij baterie 

 następnie trzeba wszystko rozpiąć i rozmontować na części pierwsze , czyli odłączasz wszystko co jest .

zostawiasz tylko podłączany zasilacz z płytę główna i PC speaker, klawiatura najlepiej na PS/2, i zostawiasz wciśnięta wtyczkę od zestawy chłodzącego, ale CPU tez trzeba wyjąć. 

czyli komputer jest bez CPU , Ramu , dysków twardych, kart graficznych i żadnych urządzeń pod USB, monitora tez nie podpinamy

zostaje tylko płyta główna i jej zasianie, oraz wciśnięta wtyczka od zestawu chłodzącego, czyli na golasa. 

na wstępnym etapie diagnostyki baterii nie trzeba wkładać ponownie, podłączasz zasilanie i czy po włączeniu zasilania wentylator z zestawu chłodzącego się kreci oraz to co nas interesuje czy PC speaker zacznie wygrywać piękne dźwięki , jeśli tak, to spoko , jeśli nie to problem jest z płyta główna .

ok zakładamy ze pierwsze włączenie poszło po naszej myśli, czyli ponownie odłączamy fizycznie zasilanie

i przed ponownym osadzeniem CPU przecieramy go od spodu, czyli punkty montażowe te takie małe złote, najlepiej  "alkoholem izopropylowym", co by śladów od paluchów nie było. 

 jak będziemy ponownie osadzać procesor to powili i dokładnie co by nie było ze przez nie uwagę, odwrotnie włożysz CPU w gniazdo i jak będziesz go zamykać w gnieździe to powyginają się piny z socketu ... 

a po wyjęciu CPU oglądamy czy piny w płycie głównej wszystkie są ładne czy może  jakiś się wygoiło lub czy np. kurz lub inne są zabrudzenia, stara pasta, jakieś paprochy itp.  

nie zakładamy zestawu chłodzącego, tylko jeden palec na IHS czyli tzw. odpromiennik od CPU druga ręka na np. włączniku od zasilacza tak aby szybko wyłączyć zasianie, włączasz zasilanie i palec ten co trzymasz na CPU po kilku sekundach powinieneś wyczuć ze zaczynacie się nagrzewać, jak tylko poczujesz ciepło odłączasz druga ręka zasilanie, co by CPU nie przegrzać, jak CPU się nagrzewa to dobry znak, zakładasz zestaw chłodzący , można dać trochę pasty termoprzewodzącej , ale pewnie jej posiadasz ... 

czarny scenariusz to jeśli CPU się nie nagrzewa tylko jest zimny, to problem jest z CPU albo z płyta główna, trzeba posiadać inny CPU i druga płytę główna aby wykluczyć co jest problemem, ale tego w domku sobie nie sprawdzisz bo nikt nie trzyma dodatkowego CPU i płyty głównej w szufladzie...

zakładamy ze jednak CPU się nagrzewa a PC speaker podaje post dźwiękowy, po wyłączeniu zasilania dokładamy jedna kostkę Ramu , w drugie gniazdo od procesora te szare, tylko zobacz czy pamięć ram dojdzie do końca i czy będzie słychać charakterystyczne zamieciecie zapinek , włączenie zasilania , prawidłowy efekt to płyta główna się włącza podając post dźwiękowy lub uruchomić się ponownie aby ustawić CPU i ram, i teraz bez wyłączenia zasilania na włączanym i pracującym PC wkładamy dopiero bakterie,  odczekać 20 sekund i za pomocą klawiatury wykonać reset, "ctrl + alt + delete",  odczekać aż płyta się uruchomi ponownie podając jeden krótki dźwięk z PC speakera, odczekać 20s. wyłączyć zasilanie na obudowie. 

podłączyć kabel sygnałowy z monitora do płyty głównej i uruchomić zasilanie, prawidłowy elekt to komputer powinien się włączyć i pokazać obraz na monitorze, jeśli tak to wchodzimy do biosu możemy ustawić godzinę datę i interesujące nas ustawienia, zapis ustawień- restart, odczekać do ponownego uruchomienia , wyłączyć na obudowie zasilanie, odłączyć fizycznie kabel od zasilacza i dołożyć druga kostkę Ramu jak się posiada, włączyć zasilanie komputer się włącza ok , idziemy dalej. 

dokładamy kartę graficzna i podpinamy jej dodatkowe zasilanie i kabel sygnałowy od monitora wpinamy w gniazdo karty graficznej , włączenie zasilania , jeśli jest ok to obraz powinien pojawić się na monitorze, ale czasami płyta główna nie przestawi się z karty zintegrowanej na dedykowana i wtedy na włączonym i pracującym PC, wyłączamy zasilanie od samego monitora i kabel sygnałowy przepinamy z powrotem do gniazda płycie głównej , włączamy zasilanie monitora i powinien być obraz, i w biosie trzeba odszukać odpowiedniej opcji aby płyta w pierwszej kolejności wysyłała sygnał ze wykorzystujemy kartę dedykowana , zapis ustawień restart, odczekać 20s., wyłączenie zasilania, bo płyta dopiero po ponownym włączeniu zasilania przestawi się na kartę dedykowana, na monitorze i przepiąć kabel sygnałowy z powrotem do karty graficznej dedykowanej, jeśli jest obraz to ok idziemy dalej 

wyłączamy  zasilanie 

podłączamy jeden dysk twardy np. z systemem i myszkę , włączenie zasilana możliwe ze w biosie trzeba będzie ustawić aby system ładował się z tego podłączonego dysku ,oraz czy kontroler dysków z płyty głównej jest ustawiony w tryb pracy AHCI, zapis ustawień -restart, system powinien się załadować

na koniec można podłączyć urządzenia dodatkowe typu pad czy co tam się posiada na usb oraz Internet

tak można ustalić czyli pojedynczo i po kolei któryż podzespołów powoduje wstrzymanie procedury rozruchowej  płyty głównej, a nie podejście typu ze będę aż do skutku wyciągał baterie...

wisz czasami słysz jak myślący inaczej gazują do oporu na parkingu silnik w samochodzie, może tez myślą ze od takiego gazowania na postoju coś tam się naprawi ...

powodzenia 😋                                   

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za poradę i instrukcje , najpewniej wykonam te kroki w piątek i jeśli będę miał pytania to napisze w tym poście  i być może napisze jak idą testy
Mam jeszcze pytania
Czy mogę do diagnostyki wykorzystać jakikolwiek pc speaker z allegro?
Mój zasilacz nie ma włącznika więc zamiast  tego  powinienem kogoś do pomocy wziąść żeby wyłączył wtyczkę z gniazdka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

55 minut temu, Garwin napisał:

Dzięki wielkie za poradę i instrukcje , najpewniej wykonam te kroki w piątek i jeśli będę miał pytania to napisze w tym poście  i być może napisze jak idą testy
Mam jeszcze pytania
Czy mogę do diagnostyki wykorzystać jakikolwiek pc speaker z allegro?
Mój zasilacz nie ma włącznika więc zamiast  tego  powinienem kogoś do pomocy wziąść żeby wyłączył wtyczkę z gniazdka?

jeśli możesz sobie pozwolić finansowo na taki wydatek to ok ...

https://allegro.pl/oferta/glosniczek-pc-speaker-do-wlaczania-komputera-beep-10413012302

bez przesady, nie dasz rady trzymać jedna ręka wtyczkę zasiania co wchodził do zasilacza , a druga ręka trzymać palec na CPU ? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godzinę temu, Garwin napisał:

Narazie uruchomiłem komputer z pc speakerem .Czy to jest jeden sygnał krótki sygnalizujący problem związany z odswierzaniem pamięci ram ?

 

widzę a raczej słyszę ze nadal jest z Tobą problem, po miedzy tym co ja tobie pisze co trzeba zrobić, a tym jak ty to interpretujesz i co z tym robisz, nie ma pójścia na skróty podczas diagnostyki PC.

czy jak pisze odłączyć wszystko to jak to interpretujesz ?  

na załączonym filmiku nie słychać PC spikera, to po pierwsze, tylko słychać ze dysk 3.5 calowy magnetyczny nie chce się uruchomić, możliwe ze jest uszkodzony. 

i powiedz, mi potrafisz czytać z zrozumieniem ?, skoro pisze ze pamięć ram ma być w drugim gnieździe od procesora czyli pierwszy szary a wedle filmiku jest pierwszym slocie ale czarnym... 

ja już pisałem samo się nie zdiagnozuje, i samo się nie zrobi. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 minut temu, Garwin napisał:

Dobrze.Przepraszam za moją drogę na skróty.Odłączyłem wszystko zostawiłem tylko pc speaker i wentylatory i przyciski do obudowy i komputer tak jakby się resetował ...

 

 ja na filmiku tez nie wszystko widzę tak jak bym chciał tzn. , tak jak sam zaglądał bym do środka, trudno...

 PC spikera nadal nie słychać.... , ale po to właśnie zostawia się ten wentylator od CPU wpięty w płytę główna, bo ma się obracać cały czas po włączeniu zasilania, a on nie chce wystartować, czarno to widzę, możesz jeszcze ponownie zamontować CPU i nie zakładać radiatora, tylko po włączeniu zasilania palec przyłożyć do CPU i  sprawdzić czy CPU dostaje temperatury, wstępna diagnoza problem z płyta główna.

z racji wieku płyt głównej raczej serwis i naprawa odpada , pozostaje coś zakupić używanego   

czyli trzeba by się podrapać po kieszeni ponad 230pln z wysyłka

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-b85m-e43-dash-s-1150-ddr3-intel-10158267024

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-asus-b85m-e-sata3-pci-e-x16-usb-3-0-10087602282?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=NGVkMGM1YWMtODdlMi00MTc2LWE2YmUtZjFiZWJmOGJjNTUzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1f3256d7-6211-41bb-b7fc-bd3b29de4a79

      

Share this post


Link to post
Share on other sites

a zasilacz ty sprawdzał czy jest na pewno sprawny ? 

masz jakiś miernik cyfrowy ? można kupić za 20pln 

https://allegro.pl/oferta/miernik-cyfrowy-multimetr-uniwersalny-pradu-lcd-11303292268

ustawić na mierniku odczyt napięcia stałego DCV i odczyt do 20V 

zasilacz trzeba wyjąc, na wtyczce 24pin ta szeroka co wchodzi w płytę główna odszukać zielony przewód jest tylko jeden,

z spinacza zrobić zworę i połączyć zielony z dowolnym czarnym, po włączeniu zasilania wentylator na zasilaczu musi ruszyć, oraz na przewodach musi pojawić się napięcie, i potem po kolei można sprawdzić na wtyczkach , żółty 12v, czerwony 5v ,pomarańczowy 3.3v.     

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestowałem zasilacz. Uruchamia się po zworce napięcia są na liniach (żółty ~12v,czerwony ~5V i  pomarańczowy ~3.3V).

Jeśli chodzi o CPU to spróbawałem włączyć go z odstawionym chłodzeniem i  nie zajerestrowałem żeby się nagrzewał.

Przetestowałem zasilacz. Uruchamia się po zworce napięcia są na liniach (żółty ~12v,czerwony ~5V i  pomarańczowy ~3.3V).

 

PC speaker po podłączeniu procesora zaczął pipczeć .Tak komputer się zachowuję po podłączeniu procesora i chłodzenia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 godzinę temu, Garwin napisał:

Przetestowałem zasilacz. Uruchamia się po zworce napięcia są na liniach (żółty ~12v,czerwony ~5V i  pomarańczowy ~3.3V).

Jeśli chodzi o CPU to spróbawałem włączyć go z odstawionym chłodzeniem i  nie zajerestrowałem żeby się nagrzewał.

Przetestowałem zasilacz. Uruchamia się po zworce napięcia są na liniach (żółty ~12v,czerwony ~5V i  pomarańczowy ~3.3V).

 

PC speaker po podłączeniu procesora zaczął pipczeć .Tak komputer się zachowuję po podłączeniu procesora i chłodzenia.

 

jak nie ma się sprzętu na podmiankę aby coś wykluczyć, to nigdy nie ma się 100%, ze akurat to jest do wymiany bo ja nie siedzę przed pacjentem, a te filmiki są za krótkie, nagrywaj filmik co najmniej 1 minutę, czy 480p to jest max co możesz wrzucać na YT ?

jak CPU się nie nagrzewa to w pierwszej kolejności wymienił bym płytę główna.      

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 minut temu, Garwin napisał:

Po dłuższym włączaniu komputera zauwazyłem że CPU zaczął się troszeczkę nagrzewaćt

jeśli chodzi o filmiki to są one > 480p

 

na moje ucho to co piszczy PC speaker to ni jak można to odczytać, bo ja nie potrafię policzyć ilości podawanych sygnałów od momentu włączenia zasilania od momentu przerwania czy zakończenia sekwencji, a to czasami trzeba się wsłuchać kilku krotnie , dlatego pisałem ze filmiki są za krótkie.  

 jak bios AMI wygrywa 9-10-11 krótkich sygnałów to w większości przypadków jest to sygnalizacja problem z płyta główna

może być tez ze 11 krótkich - błąd pamięci cache l2 procesora, ale to raczej zdąża się bardzo rzadko ...  

także taka diagnostyka, to bardziej przypomina zabawę w "głuchy telefon " 

 

 

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

36 minut temu, Garwin napisał:

Tu test bez ramu :

https://youtu.be/UB4xqPIfDzM

Tu z ramem:

 

w 44 sekundzie słychać ze płyta główna, coś nawet sobie ustawiła i podała 1 post dźwiękowy ok, ale komputer powinien pozostać włączony , a tym czasem wentylator na CPU został wyłączony, teraz możesz tylko podłączyć kabel od monitora do gniazda w płycie głównej i albo ruszy i pokaże się obraz albo nie,  jak nie, to tu już nie ma co tematu dale drążyć...    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykonałem niestety pewien błąd podczas tych testów.Otóż podłączyłem kablem DVID płytę główną z starym monitorem lcd zastosowawszy przejściówke DVID-VGA.Pózniej zmieniłem kable i sytuacja w zasadzie powróciła do tego że komputer włącza się tylko wtedy gdy wyjmie się ram i przełoży do innego slotu...
Mam też pytanie czy GPU moje jest zepsute napewno ? Czy jest szansa i sens oddać to GPU do testów  w jakimś serwisie żeby sprawdzili czy napewno nie działa? Czy dobrym pomysłem jest je przetestować w  innym slocie na płycie głównej...?

I jeszcze mam problem z chłodzieniem boxowym intelowskim ;otóż wyłamały (podczas wysuwania) mi się te nóżki- czy da się to jakoś uratować czy to chłodzenie jest do wyrzucenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 godzin temu, Garwin napisał:

Wykonałem niestety pewien błąd podczas tych testów.Otóż podłączyłem kablem DVID płytę główną z starym monitorem lcd zastosowawszy przejściówke DVID-VGA.Pózniej zmieniłem kable i sytuacja w zasadzie powróciła do tego że komputer włącza się tylko wtedy gdy wyjmie się ram i przełoży do innego slotu...
Mam też pytanie czy GPU moje jest zepsute napewno ? Czy jest szansa i sens oddać to GPU do testów  w jakimś serwisie żeby sprawdzili czy napewno nie działa? Czy dobrym pomysłem jest je przetestować w  innym slocie na płycie głównej...?

I jeszcze mam problem z chłodzieniem boxowym intelowskim ;otóż wyłamały (podczas wysuwania) mi się te nóżki- czy da się to jakoś uratować czy to chłodzenie jest do wyrzucenia ?

aby jakaś następna cześć chcieć sprawdzić, podstawa to, na 10/10 włączeń, 10 razy komp się włączy bez zajęknięcia , czyli płyta główna, CPU z igpu, jedna kostka ramu, klawiatura i podłączony monitor do płyt głównej do igpu, jest ok, to można coś dalej diagnozować, ustalać.

kość ramu powinno się sprawdzić w każdym gnieździe i jak zachowa się płyta główna, jeśli ma problem możliwe uszkodzenie, gniazda pamięci ram, lub połączenie gniazda z procesorem ,czyli np. jakaś ścieżka sobie pękła.         

z twojej opisu to jednoznacznie nie wynika 

czy obecnie komp za każdym razem się włącza i wchodzi do biosu ?  

jeśli tak, to na takiej podstawowej konfiguracji podłącza się dysk systemowy i  sprawdza się czy załaduje się system , i można odpalić Internet jakieś strony i filmiki  z YT, jest ok ?

 jeśli tak, to można sprawdzać dalej. 

a jak się zachowuje PC jak kartę tego R9 270 podłączysz do płyt głównej ?, płyta główna posiada dwa gniazda PCI-E nic  nie szkodzi na przeszkodzie aby sprawdzić obydwa gniazda, ale co, pisałem o tym ze trzeba czasami w biosie przestawić aby płyta główna zmieniła wysyłanie obrazu z igpu na kartę dedykowana ?

oczywiście ze można kartę graficzna sprawdzić na innym kompie       

widzę nauka przez portfel...

 jak można oryginalne nóżki od mocowań chłodzenia BOX uszkodzić ? , jak sam widzisz, można XD

trzeba patrzeć co się robi uwzględniając i oglądając jak coś jest zaprojektowane i wykonane do montażu- demontażu, a jak chce się coś zrobić to trzeba najpierw popatrzeć jak coś jest zbudowane a dopiero potem starać się dopasować jedno do drugiego aby pasowało, a nie będę kombinował i wpychał na siłę ... oj pękło, ułamało się czy można to teraz skleić ? , zasadniczo prezerwatywę tez można oddać do wulkanizacji i posklejać , ale czy to będzie dobrze działać ?   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...