Jodlasty Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 mam Athlona XP 1800+ na płycie Soltek SL-75DRV4 ostatnio chciałem go podkręcić ale tyko poszedł poprzez szyne na11x136Mhz później to już się windows XP nie chce uruchomić. To wina pawięci? mam DDR 256MB PC-2100 KINGSTON ustawioną na cl2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 mam Athlona XP 1800+ na płycie Soltek SL-75DRV4 ostatnio chciałem go podkręcić ale tyko poszedł poprzez szyne na11x136Mhz później to już się windows XP nie chce uruchomić. To wina pawięci? mam DDR 256MB PC-2100 KINGSTON ustawioną na cl2. Prawdopodobnie tak, ja bym sie pobawil podkrecaniem przez mnoznik. ALe najpierw trzeba go odblokowac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Tylko że ja mam najnowsza wersję Athlona podobno ciężko odblokować mnożnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Tylko że ja mam najnowsza wersję Athlona podobno ciężko odblokować mnożnikNajnowsza :) Poprostu masz XP, ktorego sie tak latwo nie odblokowuje. A zapewne Twoje klopoty z FSB biora sie z pamieci. Daj CL3 i zobacz na ile pojdzie. Jednak lepiej jest miec mniej FSB i CL2 niz wiecej FSB i CL3- ale sprawdzic nie zawadzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Tylko że ja mam najnowsza wersję Athlona podobno ciężko odblokować mnożnik Niema czegos takiego jak najnowsza wersja AthlonaXP.XP to XP .Chodzilo Ci pewnieo to ze olowkiem juz nie odblokujesz mnoznika tak jak to bylo na TB.Ostatnio gadalem z Duncanem noa temat odblokowania XP'ka.Pogadaj z nim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Tylko że ja mam najnowsza wersję Athlona podobno ciężko odblokować mnożnikWystko da się zrobić. Trzeba mieć czas i chęci a o odblokowywaniu XP to i na tweak.pl lisek pisal przy recencji ktoregos tam XPka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Kaeres ubiegles mnie ty pierunie :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 podnies Vcore i Vmem napewno pomoze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Jeszcze slyszalem, ze mozna go odblokowac w prostszy sposub niz z tymi klejami i babraniem sie. Mianowicie chodzi o ominiecie olowkiem wypalonych mostkow (z tym, ze tam jest malo miejsca i nie wiem czy to takie oczywiste). Sprobuj, nie stracisz gwarancji :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 A zapewne Twoje klopoty z FSB biora sie z pamieci. Daj CL3 i zobacz na ile pojdzie. Jednak lepiej jest miec mniej FSB i CL2 niz wiecej FSB i CL3- ale sprawdzic nie zawadzi. CL3 nie da sie ustawic - chyba na zadnej plycie (w biosie :)) Jest tylko CL 2, lub CL 2,5 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Jeszcze slyszalem, ze mozna go odblokowac w prostszy sposub niz z tymi klejami i babraniem sie. Mianowicie chodzi o ominiecie olowkiem wypalonych mostkow (z tym, ze tam jest malo miejsca i nie wiem czy to takie oczywiste). Sprobuj, nie stracisz gwarancji :) Jak to jest z tym olowkiem ? Przeciez rysowane sciezki beda troszke dlugie (o ile w ogole dorze je narysowac) Co z rezystancja ??? Tez mam XPka AGKGA i nie "kleje" przepalonych mostkow (gwarancja) a chcialbym go "troszke" @ :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 A zapewne Twoje klopoty z FSB biora sie z pamieci. Daj CL3 i zobacz na ile pojdzie. Jednak lepiej jest miec mniej FSB i CL2 niz wiecej FSB i CL3- ale sprawdzic nie zawadzi. CL3 nie da sie ustawic - chyba na zadnej plycie (w biosie :)) Jest tylko CL 2, lub CL 2,5 :) Ups, zagalopowalem sie i nie pomyslalem. To z przyzwyczajenia do moich sdramkow :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnymax Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 8) Jest to definitywna wina pamieci!!!Tez posiadam Athlona XP1800+ i bez zadnego problemu zrobilem z niego 2000+ i to szyna 11.5x145 ale i tu jest male ale-posiadam pamieci Pc-2100 z CL-2!! firmy NANYA natomiast w biosie taktowanie ramu jest na maxa ustawione czyli Cl-2,T comand na-1,itd,wszystko na maxa.Plyte posiadam Soltek SL-drv5 i ma mniej bajerow od twojej.Proc moj dalej sie krecil ale byly zwisy dlatego zostalem przy obecnych ustawieniach z powodu pamieci.W tej chwili czekam na pamieci Pc-3000 z cl-2 wtedy bedzie jazda ale to inna bajka.Tak ze widzisz-moja rada -ZALATW lepsze PAMIECI!!!!najlepiej i tylko z CL-2!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 8) Jest to definitywna wina pamieci!!! Oj joj joj śmiałe stwierdzenie. ja nie był bym taki pewien. Nikt mi nie wmówi ,że kingstony wymiękają na fsb 136 ,bo jakoś moje mogą chodzić dużo wyżej. Jodlasty : jezeli chcesz być pewien ,że na 100% to nie jest wina pamięci ustaw je w biosie na normal i jeszcze odejmij 33 MHz , chyba twoja płyta ma taką opcje !? Jeżeli coś to zawodzi tutaj na bank płyta. Kolega na MSI (kt266) i ma ten sam problem. Tylko jemu nie wstawał już przy zwiększeniu fsb o 1 MHz !!!! W końcu się wk.... ( i to bardzo) ustawił fsb 164 i zmniejszył mnożnik. Po paru resetach jakoś komp wstał. Pamieci również Kingstone i to na pewno nie jest ich wina !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 nie wiem jak u was ale u mnie każde choćby zwiększenie częstotliwości procka choćy o 1MHz wiąże się z reinstalka windy ja zawsze musze to robić może to pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 nie wiem jak u was ale u mnie każde choćby zwiększenie częstotliwości procka choćy o 1MHz wiąże się z reinstalka windy ja zawsze musze to robić może to pomoże REINSTALKA WINDOWSA ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 noooo jak już napisałem ja to zawsze musżę robić przecież na dobra sprawę jest to zmiana sprzętu a wiecie że system zasze najlepiej chodzi jak nie ma nic zmieniane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 noooo jak już napisałem ja to zawsze musżę robić przecież na dobra sprawę jest to zmiana sprzętu a wiecie że system zasze najlepiej chodzi jak nie ma nic zmieniane Nie no, tu mi zabiles klina na maxa :P Reinstalka win2K po zmianie FSB :) Czegos tu nie kapuje (???) [zdziwnienie] :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 no niestety w2k mi nie wstaje xp jakoś wstaje ale działa niestabilnie nie wiem dlaczego ja tak mam wszędzie słyszę że mi się winda wiesza po podkręceniu, i że wszyscy podkręcają bez reinstall ale ja tak muszę zreszta 98 jak miałem to też się wieszał po o/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 DJ jak dla mnie jest wszystko jasne. To nie system ale twój sprzęt zawodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 To nie jest wina pamieci (przynajmniej na razie). Mialem identyczny problem , po zwiekszeniu FSB komp sie wieszal ,winda nie wstawala... . Co zrobilem? A pojechalem na gielde i kupilem najnowszy model "coolera" z podstawka z czystej miedzi i wydajnoscia 43CFM .Teraz moj 1700+ ,ktory do tej pory dal sie podkrecac tylko do 1800+ poprzez zmiane mnoznika chodzi na 2000+(FSB142) i na tym sie nie skonczy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 noooo jak już napisałem ja to zawsze musżę robić przecież na dobra sprawę jest to zmiana sprzętu a wiecie że system zasze najlepiej chodzi jak nie ma nic zmieniane W drugim kompie mam zainstalowanego Win98se od sierpnia chyba. Zmieniłem w nim: cztery płyty główne (ESC -2x, Shuttle DDR,Abit KT7a), 5 razy grafikę - od rivy do GF2 GTS, 5 razy procki - każdy był podkręcony o conajmniej 100Mhz, a na ECS było podnoszone przez FSB, nie wspominam juz o wymianach dźwięku i kart sieciowych - i jak narazie jeszcze nie było ani jednego zwisu ani blue screena, więc w takim układzie system nie jest tutaj winą. Wyjątkiem była K7S5 na której był walnięty dźwięk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 no niestety w2k mi nie wstaje xp jakoś wstaje ale działa niestabilnie nie wiem dlaczego ja tak mam wszędzie słyszę że mi się winda wiesza po podkręceniu, i że wszyscy podkręcają bez reinstall ale ja tak muszę zreszta 98 jak miałem to też się wieszał po o/c DJ, seagate nie wyrabia. Daj o wiele mniejsza FSB a zobaczysz, ze nie trzeba bedzie reinstalowac win2k. kilku osobom juz seagate nie wyrabia, traca dane, Tobie win2k sie kaszani. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 no niestety w2k mi nie wstaje xp jakoś wstaje ale działa niestabilnie nie wiem dlaczego ja tak mam wszędzie słyszę że mi się winda wiesza po podkręceniu, i że wszyscy podkręcają bez reinstall ale ja tak muszę zreszta 98 jak miałem to też się wieszał po o/c DJ, seagate nie wyrabia. Daj o wiele mniejsza FSB a zobaczysz, ze nie trzeba bedzie reinstalowac win2k. kilku osobom juz seagate nie wyrabia, traca dane, Tobie win2k sie kaszani. Z Seagate coś wogóle jest nie tak. Jak dołożyłem do kompa drugi dysk - U5 20Gb pod winXP ,to nie dość, że dane padały po pierwszym resecie, to co dwa dni robiły się bad sectory logiczne, a test w sandrze był w granicach 4300. Po powrocie na win98 nie ma z nim żadnych problemów ,a wynik w sandrze poszedł o 20 000 w górę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Z Seagate coś wogóle jest nie tak. Jak dołożyłem do kompa drugi dysk - U5 20Gb pod winXP ,to nie dość, że dane padały po pierwszym resecie, to co dwa dni robiły się bad sectory logiczne, a test w sandrze był w granicach 4300. Po powrocie na win98 nie ma z nim żadnych problemów ,a wynik w sandrze poszedł o 20 000 w górę.Nie miales DMA wlaczonego dlatego sandra tak malo pokazala. Ona jest na to uczulona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Gdyby nie mial wlaczonego DMA, to zapewne wynik ok. 2000 w sandrze - przynajmniej ja mam tak na swoim super hiper rewelacja Fujiku 7200obr. Ale nie odbiegajac od tematu, mam pytanie - jakim olowkiem laczyc mostki ? i ktore, wszystkie L1 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Ale nie odbiegajac od tematu, mam pytanie - jakim olowkiem laczyc mostki ? i ktore, wszystkie L1 ? No wlasnie ! Wszyscy "olali" ten temat ! Jak to jest z tym "olowkowaniem" Athlona ? Czy dlugosc tych sciezek i ich rezystancja nie wplynie jakos negatywnie na proca ??? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Wielkie dzięki za radyy. Podniosłem Vcore i Vmem chodzi jak złoto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2002 Ale nie odbiegajac od tematu, mam pytanie - jakim olowkiem laczyc mostki ? i ktore, wszystkie L1 ? No wlasnie ! Wszyscy "olali" ten temat ! Jak to jest z tym "olowkowaniem" Athlona ? Czy dlugosc tych sciezek i ich rezystancja nie wplynie jakos negatywnie na proca ??? 8O Nie powinno byc problemu. Rezystancja ? To nie jest znow 2 metrowy kawalek sciezki :) Mozna to zrobic olowkiem B2 (miekki). Lecz tu tez jest problem z przewodnictwem pradu samej plytki na ktorej jest zrobione samo jadro (to cos zielone lub pomaranczowe w przypadku XP :) ) To on moze stanowic najwiekszy problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 11 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2002 zgadzam się z kolegą bo to zielone ma taką samą rezystancje jak ołówek więc ta metoda odpada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...