Skocz do zawartości
M@jkel

MSI ti4200 vs. MSI fx5600

Rekomendowane odpowiedzi

..ja bym sie zastanowil czy jest sens placic za MSI. w podobnej cenie to jush chyba Radka 9500 Pro mozna dostac. ..no ale jak jush ktos za darmo (nie podales najistotniejszego czynnika :arrow: czyt. ceny) by mnie proponowal to jasne ze bralbym tego 5600..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI ---> za duza podkrecalnosc, duzo softu

jednak gfx5600 szybszy w srodowisku dx9 i czy z wlaczonym aa i anizo... zalezy od ilosci kasy.

Obecnie imho naj kata na rynku to albo modowalny r9500 albo wycofywany 9500pro

ze strony nv najnowsza wersja fx5600 pro ale jak troche potanieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek, stary FX winfast ultra jest karta przecudowna w porownaniu do kazdego ti4200 i fx5600 kazdej innej firmy.

Pamieci 2.8 BBA

BGA 8)

True, true.

W takim stanie to pisalem, ze i tak sie dziwie jak mi dobrze wyszlo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslałem ostatnio na co bym zmienił gf4ti ... poszukałem troche i najlepszym wyjsciem jest radek 9500@9700 ale gf4ti mozna dostac niezła za 500zł fx5600ultra jest drogi radek tez ok 800 wiec takie gdybanie .cza wiedziec ile kasy mozesz przeznaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec zalozmy ze mam do dyspozycji 600zl. co kupic? nie skupiajmy sie tutaj na msi. marka produktu dowolna. moze taki topic byl a moze nie ale jesli juz temat zostal zalozony to go kontynuujmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec zalozmy ze mam do dyspozycji 600zl. co kupic? nie skupiajmy sie tutaj na msi. marka produktu dowolna. moze taki topic byl a moze nie ale jesli juz temat zostal zalozony to go kontynuujmy.

600zl jedyny sluszny wybor to GF 4200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jedyny wybór ;), ja ci proponuję <a href=http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis.php?id=2650>tę karte</a>

Za te cene nie znajdziesz nic lepszego. Memorki 3.5ns, wydajny wentylator - będzie co podkręcać, na 300/650 powinno spokojnie pójść bez dodatkowych modyfikacji.

Sam sie szykuje na kupno tej karty tylko pierw musze sie pozbyc mojego R9100 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jedyny wybór ;), ja ci proponuję <a href=http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis.php?id=2650>tę karte</a>

Za te cene nie znajdziesz nic lepszego. Memorki 3.5ns, wydajny wentylator - będzie co podkręcać, na 300/650 powinno spokojnie pójść bez dodatkowych modyfikacji.

przeciez to jest ten niby ti 4800se taktowanie tych pamieci ma tak jak ti 4200 513MHz (jezeli uda Ci sie z tych pamieci bez modyfikacji wycisnac 650 Mhz to moje gratulacje ) ... jedyne co odroznia ta karte od ti 4200 to taktowanie gpu @275 ... takie MHz ustawisz na kazdym jednym ti 4200 ... ale cena faktycznie nienajgorsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to jest ten niby ti 4800se taktowanie tych pamieci ma tak jak ti 4200 513MHz (jezeli uda Ci sie z tych pamieci bez modyfikacji wycisnac 650 Mhz to moje gratulacje ) ... jedyne co odroznia ta karte od ti 4200 to taktowanie gpu @275 ... takie MHz ustawisz na kazdym jednym ti 4200 ... ale cena faktycznie nienajgorsza

Karta bez modyfikacji pójdzie na 300/600 - jak założysz coolery na pamięci a na rdzeń ZM-80A-HP to wyciśniesz 315/625-630

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI ---> za duza podkrecalnosc, duzo softu

jednak gfx5600 szybszy w srodowisku dx9 i czy z wlaczonym aa i anizo... zalezy od ilosci kasy.

Obecnie imho naj kata na rynku to albo modowalny r9500 albo wycofywany 9500pro

ze strony nv najnowsza wersja fx5600 pro ale jak troche potanieje...

buahahhahahahhahahahahhahahahahhaha

no jasne i co jeszcze

wracajac do tematu - mozesz sie wstrzymac jeszcze 2 miechy i kupic 5700 ultra jak beda - albo bierz ti4200 od leadteka i wykrecisz go na wyzej niz ti4600 hehe

IMO jak FX to czekac na 5700 ultra - mysle ze to juz bedzie mialo wydajnosc wyzsza od ti4200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar -> poczytaj posty na forum ludzi co posiadają zwykłe GF4Ti4200 z pamięciami 4ns. Wyciągają właśnie na nich z reguły spokojnie 600MHz.

Dlatego sądze że skoro ten GF ma memorki 3.5ns pójdzie sporo więcej. Fakt, jest jeszcze kwestia napięcia, ale sądze ze Gainward nie dał plamy...

grass -> mylisz się, bo od 4200 rózni sie ona nie tylko co taktowanie core tylko właśnie czasem dostępu na pamiątkach - 3.5ns

(i dzięki temu wg mnie pójdzie na 650, chociaż oczywiście mogę sie mylić, ale to sie okaże)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to z dobrym chlodzeniem hynixy 4ns z ti4200 chodza na 650 spokojnie a na wodzie i v-modzie do 700 mozna dojechac :)

a pozatym to ti4800 SE jakos mi np. sie nie widzi za dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grass -> mylisz się, bo od 4200 rózni sie ona nie tylko co taktowanie core tylko właśnie czasem dostępu na pamiątkach - 3.5ns 

(i dzięki temu wg mnie pójdzie na 650, chociaż oczywiście mogę sie mylić, ale to sie okaże)

to ty sie mylisz gainward daje chyba do wiekszosci ( pierwsze ti 4200 tak mialy ) pamieci 3.5 ns eltrontech ( moze pokrecilem nazwe niepamietam ) do niektorych modeli ti 4200 dawali nawet 3.3 ns wiec jak dla mnie te pamieci zadna rewelka jak na 4800se w sumie to powinnien miec 550Mhz i pamieci 3.3ns ( pozostale modele gainward 4800se maja wlasnie takie pamieci ) a ma 513Mhz zeby sie tacy jak Ty podniecali ze udalo im sie cos podkrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym wzial FXa... Mialem na kilka dni do testow Winfasta FX 5600 Ultra i byl bardzo fajny  :P Zawsze to cos nowego w kompie...  :wink:

Zgadzam sie w zupelnosci. Bardziej przyszlosciowe plus zawsze mozna...krecic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar -> poczytaj posty na forum ludzi co posiadają zwykłe GF4Ti4200 z pamięciami 4ns. 

Nie muszę czytać - mam MSI AGP x4 z memorkami 3,6 - bez dodatkowego chłodzenia na pamięciach przy 600 MHz pojawiają się już artefakty. Z coolerami na ramach wyciągam 620. Dwóch kumpli z pracy ma karty 4ti z memorkami 4,0 (dwóch róznych producentów) - artefakty są już przy 574 Mhz.

Wyciągają właśnie na nich z reguły spokojnie 600MHz.

Dlatego sądze że skoro ten GF ma memorki 3.5ns pójdzie sporo więcej. Fakt, jest jeszcze kwestia napięcia, ale sądze ze Gainward nie dał plamy...

Był test Gainwarda kiedyś z memorkami 3.3 - karta bez modyfikacji poszła na 650 - nie sądzę by karta 3.5 ns była lepsza

Oczywiście pewnie można dojść do 650 - ale wydaje mi się, że bez modowania się nie obędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym wzial FXa... Mialem na kilka dni do testow Winfasta FX 5600 Ultra i byl bardzo fajny  :P Zawsze to cos nowego w kompie...  :wink:

Zgadzam sie w zupelnosci. Bardziej przyszlosciowe plus zawsze mozna...krecic :twisted:

Ta karta, ktora mialem na testy jakos "srednio" byla podatna na OC :? Ze standardowych 350/700 podkrecala sie 380/740 >>> pozniej zwisy, pomimo, ze czujnik temperatury pokazywal tylko 42stC...

Co innego 5600Ultra(2edycja) - standardowo ma chyba 400/800 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...