Spider22 Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Witam mam płytę główną na Intela na s775 z procesorem Core 2 quad oraz kartą graficzną GTX9800 wszystko działa, przy próbie modernizacji karty do RX570 komputer nie wstaje brak obrazu (karta sprawdzana 100% sprawna na innym komputerze) Bios zaktualizowany do najnowszego, na próbę wsadziłem RTX3060 ten już wstaje ale ekran blokuje się na biosie i dalej nie idzie. Po wsadzeniu GTX9800 wszystko sprawne. Płyty z PCIE2.0 nie obsługują kart 3.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Witam czy płyta główna na pewno ma wsparcie dla PCI-E 2.0 ? czy mógł byś podać producenta i model płyty głównej ? z tego co kiedy sprawdzałem to GTX 1050ti 4GB Ram, działa pod s.775 ale tam był "Asus Maximus II Formula Intel P45", bo tam jest jest PCI-E 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Płyta główna to Intel® DP43TF, pierwszy raz mam taki problem chyba trzeba unikać płyt intela. Ma Pcie 2.0 https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/36461/intel-desktop-board-dp43tf.html https://dtsheet.com/doc/871957/intel-dp43tf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 nuuu panie, jak można mieć pretensje ze silnik np. z lat 70 nie będzie chciał współpracować czy pasować do ramy z lat 90, to takie uproszczenie tematu. niby wedle opisu P43 tez obsługuje pojedyncza linie PCI-E x16 w standardzie 2.0 ale z ta kompatybilnością wsteczną to nie miej pretensji do płyty głównej tylko do producenta kary graficznej. a próbowałeś bios zresetować po przez wyjęcie baterii ? teraz to trochę będę wróżył, bo nie pamiętam czy w tych starych biosach jest opcja "CMS suport" bo nie prowadziłem nigdy takich zapisów np. dla siebie, od kiedy taka funkcja jest dostępna a to mogło by rozwiązać twój problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Płyta może nie współpracować z nowszym GPU i tu bym szukal problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 16 minut temu, Jabar83 napisał: Płyta może nie współpracować z nowszym GPU i tu bym szukal problemu. nie zgadzam się z takim podejściem, skoro producent GPU deklaruje kompatybilność wsteczna, to czy na pewno płyta główna jest problemem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 moja teoria jest taka, i tylko teoria bo nie mam możliwości tego sprawdzić empirycznie, bo nie ma takiego sprzętu obecnie port PCI-E to w jakim trybie działa ? 2.0 czy może 1.0 lub 1.1 ?, a to akurat to można sprawdzić czyli włączając system z karta GTX 9800 , i uruchamiając np. GPU-Z https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ do czego zmierzam , dwa eony temu Intel wprowadził serie "sandy bridge" dosyć popularnych CPU i7 2600K czy i5 2500K i tam był taki kruczek ze ta seria 2000 właśnie miała tylko obsługę PCI-E 2.0, po mimo ze płyt główne już oferowały wsparcie dla PCI-E 3.0 ale dopiera następna generacja "ivy bridge" 3000 wprowadzała obsługę PCI-E 3.0 pytanie jest, jak jest w tym przypadku ?, czy chipset płyt głównej jest uzależniony od CPU i może to właśnie ten Q zakładam 6600 może blokować uruchomienie, PCI-E w trybie 2.0 i trzeba było by wsadzić jakiegoś nowszego CPU, może OP overkill E-8400 XD, aby to sprawdzić empirycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 11 godzin temu, Spider22 napisał: Płyty z PCIE2.0 nie obsługują kart 3.0 ? Obsługują, bo GTX1650 działa mi bez problemu na SandyBridge i5 2400 + ASRock P67 Extreme4. 7 godzin temu, Mr.T... napisał: do czego zmierzam , dwa eony temu Intel wprowadził serie "sandy bridge" dosyć popularnych CPU i7 2600K czy i5 2500K i tam był taki kruczek ze ta seria 2000 właśnie miała tylko obsługę PCI-E 2.0, po mimo ze płyt główne już oferowały wsparcie dla PCI-E 3.0 ale dopiera następna generacja RX470 8GB, RX460 4GB, GTX1650 4GB bez problemu pracują z i5 2400 SandyBridge. Sprawdzone osobiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 28 minut temu, Kyle napisał: Obsługują, bo GTX1650 działa mi bez problemu na SandyBridge i5 2400 + ASRock P67 Extreme4. RX470 8GB, RX460 4GB, GTX1650 4GB bez problemu pracują z i5 2400 SandyBridge. Sprawdzone osobiście. super ziom, ze potrafisz czytać, a potrafisz czytać z zrozumieniem ? to przeczytaj co napisałem jeszcze raz , potem jeszcze raz i może jeszcze z 10 razy i napis cos sensownego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 13 minut temu, Mr.T... napisał: super ziom, ze potrafisz czytać, a potrafisz czytać z zrozumieniem ? Naucz się pisać (przykładowo zdania zaczynamy z dużej litery). Naucz się kultury (choć sądząc po podejściu, to nikłe szanse). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 15 minut temu, Kyle napisał: Naucz się pisać (przykładowo zdania zaczynamy z dużej litery). Naucz się kultury (choć sądząc po podejściu, to nikłe szanse). ponawiam pytanie, co twoja wypowiedz wnosi do tematu problemu poruszanemu w tym wątku ? czyli według twojej opinii, tutaj tylko powinny się udzielać tylko osoby bez wiedzy technicznej i logicznego myślenia, oraz analizowania problemu ale za to po polonistyce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 (edytowane) 9 minut temu, Mr.T... napisał: ponawiam pytanie, co twoja wypowiedz wnosi do tematu problemu poruszanemu w tym wątku ? Karty pod PCI-E 3.0 (np. seria AMD Polaris) działają bezproblemowo na płytach i procesorach obsługujących maksymalnie PCI-E 2.0, i jest to odpowiedź na pytanie: 13 godzin temu, Spider22 napisał: "Płyty z PCIE2.0 nie obsługują kart 3.0 ?" Edytowane 9 Października 2021 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 17 minut temu, Kyle napisał: Karty pod PCI-E 3.0 (np. seria AMD Polaris) działają bezproblemowo na płytach i procesorach obsługujących maksymalnie PCI-E 2.0. widzę ze trzeba tłumaczyć łopatologicznie... czy ja napisałem ze na jak CPU jest na architekturze "SandyBridge" to jest problem z działaniem kart graficznych ? , czy MOZE podałem ze przykład odnoszący się do poruszanego tutaj problemu, ze wraz w wprowadzeniem "ivy bridge" na płytach głównych została dodana obsługa PCI-E 3.0 ?. czy potrafisz wyciągnąć z tego wnioski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 (edytowane) Ja odpowiedziałem na pytanie @Spider22. (To, że nie działa mu karta PCI-E 3.0 na płycie PCI-E 2.0 NIE wynika z tego, że ma kartę 3.0 i płytę 2.0, tylko z innych względów.) Podałem przykład jak na CPU NIE obsługującym PCI-E 3.0 i płycie NIE obsługującej PCI-E 3.0, karta Polaris obsługująca PCI-E 3.0 działa bez problemu. Czego nie rozumiesz? Edytowane 9 Października 2021 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2021 9 godzin temu, Kyle napisał: Ja odpowiedziałem na pytanie @Spider22. (To, że nie działa mu karta PCI-E 3.0 na płycie PCI-E 2.0 NIE wynika z tego, że ma kartę 3.0 i płytę 2.0, tylko z innych względów.) Podałem przykład jak na CPU NIE obsługującym PCI-E 3.0 i płycie NIE obsługującej PCI-E 3.0, karta Polaris obsługująca PCI-E 3.0 działa bez problemu. Czego nie rozumiesz? a no tego, ze nie czytasz wypowiedzi innych użytkowników, i jak byś się wczytał w poruszany tutaj watek i potrafił czytać z zrozumieniem do twój wpis byłby nie potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Grafika ma zapewne tylko bios pod UEFI i tu jest pies pogrzebany, ale jak @topdog wspomniał sa obejscia. Jakbym włożył swojego GTX 1070 do innego kompa z MSI MS-7267 (LGA775 / I945G) było by to samo. Parę lat temu miałem Radka Sapphire R9 290 tri-x z dwoma przelączalnymi biosami (oryginalnie był jeden pod normalny bios i drugi pod UEFI), sprzedałem kartę i gość mi pisze, że mu się nie uruchamia, nie sprawna i w ogóle, co się okazało, typ włożył tą kartę do jakiejś płyty lga775 (wiadomo tam o uefi bida, choć jakieś mobasy miały możliwość) i taka sytuacja. Jak przełączył biosy od razu zabanglało. Btw Z początku nie przyszło mi na myśl, że ktoś wsadzi tego radka do tak starej platformy i myślałem, że to wina braku analogowego wyjścia wideo vs jakiś stary monitor. Edytowane 22 Października 2021 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...