Skocz do zawartości
Bogdano

AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zasięgnąć info na temat kart 7900xtx Asus tuf oc, Asrock taichi i Sapphire nitro +(zawsze byłem na zielono ale teraz na stare lata coś wzięło mnie na czerwono), zegary są właściwie takie same,kultura pracy wentyli zbliżone, troszkę godzin poświeciłem na necie (strony nasze i zachodnie). Problemem jest piszczenie cewek ,czy ten problem podlega zwrotowi lub wymiany na inny model lub ten sam? Na yt przynajmniej w recenzjach po wcześniejszym zapytaniu o te dolegliwości wszyscy zgodnie mówią ze nie ma tego problemu, może dostają selecty ? Na stronach producentów nie ma nic na ten temat, na opakowaniu produktu też ,więc tego problemu nie powinno być w pudełku razem z produktem moim zdaniem. Wiem że zaraz będzie grono mówiące że cewki i ich pisk to normalne , może tak ale w momencie przyłożenia ucha do gpu a nie z 2 metrów tak że nie da się grać bez słuchawek wiele na necie o tym jest ,zieloni też nie ustępują w tej dziedzinie.. Jak wspomniałem wcześniej zawsze byłem na zielono i nigdy nie zaznałem tego efektu, (3080oc,1080ti,970,660ti i już nie pamiętam ale pierwsza to była gtx240) , Dużo też mówią o tym że problemem są też zasilacze i wielu przypadkach ten problem znikał lub się zmniejszał do akceptowalnego dźwięku i tu bym przyznał rację ponieważ o tym już było dawno mówione. Teraz stoję przed wyborem tych trzech kart takie sobie upatrzyłem, plus psu Seasonic Vertex Px 1000, i czy karta z piskiem cewki będzie w naszych sklepach internetowych podlegać wymianie ?

Dzięki za jakieś info lub sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Han44 napisał:

Problemem jest piszczenie cewek ,czy ten problem podlega zwrotowi lub wymiany na inny model lub ten sam? Na yt przynajmniej w recenzjach po wcześniejszym zapytaniu o te dolegliwości wszyscy zgodnie mówią ze nie ma tego problemu, może dostają selecty ?

Osobiście mam Phantom (to samo co Taichi tylko inne chłodzenie) i cewki piszczą delikatnie na "referencyjnych" ustawieniach - prawie niesłyszalne, w trybie "Rage" już wyraźnie je słychać, ale i tak go nie będziesz używał. Zwrotowi podlega każdy produkt w 14 dni, piszczenie cewek to loteria. Więc testujesz, jak coś nie tak to odsyłasz i aż trafisz. Piszczenie cewek to "cecha", nie wada. Wg producentów oczywiście 😉 

PS. Mój phantom ma założony blok wodny więc cały PC jest relatywnie cichy, jeżeli w moim przypadku cewki są "słyszalne" to na jakimkolwiek AIO czy chłodzeniu powietrzem nie usłyszysz tego. Poza tym piszczenie ustaje jak ustawisz limit FPS na np 200 (zależy od gry i obciążenia karty)

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za info, wiem że cewki piszczą taka jest budowa i działanie ich ale pisk który zagłuszą wentylatory obudowy czy aio jest akceptowalny , gorzej jak po 14 dniach wyjdzie wycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 10 latach skuszony ceną wróciłem do AMD. Wiele spokojnych lat z NV ale myślę, no po tylu latach to już na bank ogarnęli te sterowniki... No i się zaczęło.

Pacjanci: XFX 7900 GRE, AOC 24G2W1G4, DELL P2213.

Oba na DP. Kable oba sprawdzone zamiennie. Pojedyńczo oba monitory śmigają na obu kabach.

No ale...

Czyszczę system ze sterowników za pomocą DDU...

Odpalam kompa na czysto bez sterowników - widzi 1 monitor (co ciekawe sporo starszego DELLA).

Instaluje najnowsze stwerowniki AMD. Wykrywa 2 monitory ale obraz daje tylko na AOC. DELL wierdzi, że nie ma sygnału i się usypia.

W panelu AMD widzę oba. Z obu monitorów parametry czyta normalnie (obsługiwane rozdzielczości, model itd.), ale DELL ciągle w trybie uśpienia twierdzi, że nie mia sygnału.

Po ustawieniu duplikacji obrazu mogę niezależnie ustawiać Hz na każdym, ale oczywiście obraz daje tylko AOC.

Podczas restartu post BIOS i ładowanie windy widzę na DELL, który po chwili gaśnie z komunikatem brak sygnału i odpala się AOC.

Zmieniam na niezależne 2 ekrany i nadal widzę tylko AOC i na pasku widzę, że na DELL mam okno do zatwiedzenia zmian (których się nie da kliknąć bo monitor nie ma obrazu).

Przepinam więc monitory między wyjściami DP, ale ciągle podświtla się tylko AOC a DELL krzyczy, że brak sygnału.

Co robię źle?

Edytowane przez kulawakuna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, axsin302 napisał:

co ty chłopie ćpiesz?

@kulawakuna a w zakładce Gaming -> Display co widzisz? Jak wymusisz w sterowniku inną rozdzielczość to dalej brak sygnału?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a):

@kulawakuna a w zakładce Gaming -> Display co widzisz? Jak wymusisz w sterowniku inną rozdzielczość to dalej brak sygnału?

Tam widzę do wyboru oba i oba podają poprawne parametry.

Wymuszenie rozdziałki z poziomu apki AMD nie jest możliwe bo widzę go tylko w trybie klonowania gdzie aplikacja nie pozwala ustawiać niestandardowej rozdzielczości dla drugiego ekranu.

Niestety pewnie go odeślę do sklepu i jednak dołożę kasy do NV, bo mam serdecznie dość drutowania sterowników za producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź w systemowe ustawienia, wyświetlacz, wiele wyświetlaczy (na dole). Zobacz czy ustawienia są poprawnie ustawione.

Upewnij się w panelu AMD, czy nie używasz Freesync na monitorze, który go nie ma, enhanced sync może nie działać na obu różnych wyświetlaczach. Upewnij się również, czy na 100% format pixeli oraz głębia kolorów są ustawione poprawnie. 8bpc powinno śmigać, ale odnośnie formatu pixeli sprawdź na (nie wyświetlającym) monitorze inne ustawienia.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, vlad_8011 napisał(a):

Wejdź w systemowe ustawienia, wyświetlacz, wiele wyświetlaczy (na dole). Zobacz czy ustawienia są poprawnie ustawione.

Upewnij się w panelu AMD, czy nie używasz Freesync na monitorze, który go nie ma, enhanced sync może nie działać na obu różnych wyświetlaczach.

W systemie rozdzielczość i odświeżanie dla obu pokazuje ok,

W AMD dla DELL pokazuje że nie obsługuje Freesync, na AOC pokazuje włączone Freesync Premium.

image.thumb.png.76692b4bc027acded5d7e122c54f212f.png

image.png.3ce12d2b021f2fecb392e2cae97b65df.png

image.thumb.png.0d8a54384cb4617130b30efd3bdbbed2.png

image.png.72970ca0d52d471af20e448333f1a370.png

Pewnie da się to jakoś obejść bo problem wygląda na typowo powodowany sterownikiem, skoro przed instalacją sterowników AMD DELL normalnie daje obraz pulpitu. Zamówiłem nawet przelotkę HDMI->DVI żeby sprawdzić jak DELL się zachowa podpięty pod gniazdo HDMI karty, a do tego czasu odpinam DELLA bo mnie krew zaleje.

UPDATE: Wpiąłem DELLA do karty w gniazdo HDMI z przelotką na kabel HDMI->DVI do monitora i poszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.01.2024 o 20:02, kulawakuna napisał(a):

W systemie rozdzielczość i odświeżanie dla obu pokazuje ok,

W AMD dla DELL pokazuje że nie obsługuje Freesync, na AOC pokazuje włączone Freesync Premium.

image.thumb.png.76692b4bc027acded5d7e122c54f212f.png

image.png.3ce12d2b021f2fecb392e2cae97b65df.png

image.thumb.png.0d8a54384cb4617130b30efd3bdbbed2.png

image.png.72970ca0d52d471af20e448333f1a370.png

Pewnie da się to jakoś obejść bo problem wygląda na typowo powodowany sterownikiem, skoro przed instalacją sterowników AMD DELL normalnie daje obraz pulpitu. Zamówiłem nawet przelotkę HDMI->DVI żeby sprawdzić jak DELL się zachowa podpięty pod gniazdo HDMI karty, a do tego czasu odpinam DELLA bo mnie krew zaleje.

UPDATE: Wpiąłem DELLA do karty w gniazdo HDMI z przelotką na kabel HDMI->DVI do monitora i poszło.

Dziwne ze od tego ruszyło, ale nie neguję. Szkoda, że nie mam drugiego monitora na DP, mam jeden DVI i jeden HDMI, a główny jest na HDMI - zawsze podpinałem jeden pod HDMI drugi pod DP i tak działały. Grunt, że się udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, vlad_8011 napisał(a):

Dziwne ze od tego ruszyło, ale nie neguję. Szkoda, że nie mam drugiego monitora na DP, mam jeden DVI i jeden HDMI, a główny jest na HDMI - zawsze podpinałem jeden pod HDMI drugi pod DP i tak działały. Grunt, że się udało.

No dziwne. Na początku myślałem, że ten DELL nie wspiera standardu DP 2.1 bo dotychczas był wpięty do GPU z DP 1.4a, ale skoro bez sterownika AMD dawał obraz na DP 2.1 to raczej nie to. Ważne, że poszedł na HDMI->DVI w każdym razie, ale mam teraz obawy, że jak zmienię monitor na nowszy to nadal nie będę mógł ich wpiąć jako 2xDP co już będzie słabe. No i zblokowałem sobie gniazdo HDMI w karcie, które było przeznaczone w moim zamyśle na 3 pseudo monitor, czyli TV zawieszony na ścianie nad monitorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja o tyle dziwna, że u mnie 2x DP działa bez problemu, a też mam jeden monitor nowszy, drugi starszy BenQ. Nie wykrywało starszego monitora bez sterowników, po zainstalowaniu wszystko jest ok.

Godzinę temu, kulawakuna napisał:

No i zblokowałem sobie gniazdo HDMI w karcie, które było przeznaczone w moim zamyśle na 3 pseudo monitor, czyli TV zawieszony na ścianie nad monitorami.

Kabel DP -> HDMI. Mam tak rozwiązane w salonie, bo mam kartę która nie ma HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Karta ma trzy złącza pci-e 8 pin. Mam zasilacz MSI MPG A1000G.

Czy mogę kartę podłączyć w ten sposób że wykorzystam:

+ 1 kabel 16pin który rozgałęzia się do 2x8pin (oryginalny który dostałem z zasilaczem)

+ 1 kabel PCI-E (6+2 pin)

Czy może lepiej jest zastosować 3 oddzielne kable? Na chłopski rozum wydaje się że to bez różnicy w przypadku tego psu...

Proszę o opinię. Pozdrowienia.

Ok, udało mi się znaleźć odpowiedź na oficjalnej stronie MSI, jest tam nawet rysunek jak postępować w przypadku jak u mnie:

https://www.msi.com/Power-Supply/MPG-A1000G-PCIE5

U mnie będzie tak jak na załączonym obrazku, czyli zgodnie z moim pomysłem.

No może to info się komuś w przyszłości przyda.

Screenshot_20240211_103055_Chrome.jpg

Edytowane przez gregory_portman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teorii bez różnicy, w praktyce jak pojawią się problemy dałbym jednak 3 oddzielne PCIE. Miałem kilak zgłoszeń na przestrzeni ostatnich paru lat do dziwnych restartów, mniejszej wydajności, nawet black screnów kończących się restartem Adrenaline i powodem było nieprawidłowe podpięcie zasilania.

Wszedłem też na stronę MSI i dziwi mnie że dają tylko 2:

image.png.a9bbabb70a0aa1597aafc9a7585b4521.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym układzie w zasadzie każda 3 wentylatorowa konstrukcja da radę, nawet 2 wentylatorowe (np. Hellhound) nie powinny mieć specjalnego problemu. Rozważ asrocka Phantom gaming.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RX 7600 XT ma TDP 190W. Co do znaczy, że to co polecasz @vlad_8011  "da radę"? W sensie, że temperatury nie przekroczą 100 stopni C na HotSpot, czy może, że karta nie będzie miała 3000RPM przy pełnym obciążeniu, a jedynie 2000RPM? (czyli najpewniej będzie pracować głośno)

Kolejna sprawa: dobra konstrukcja 2 wentylatorowa, może mieć lepszy stosunek hałasu do temperatur, od tandetnej 3-wentylatorowej (mam na myśli te 3 wentylatorowe, ale dwu-heatpipowe odpady) - więc krzyżyk na drogę tym, co patrzą tylko na ilość wentylatorów.

Na koniec, jak ktoś twierdzi, że każde chłodzenie chłodzenie 3 wentylatorowe, a nawet 2 wentylatorowe jest dobre do karty 190W, to znaczy, że albo jest głuchy, albo jest kompletnym ignorantem.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, vlad_8011 napisał(a):

W teorii bez różnicy, w praktyce jak pojawią się problemy dałbym jednak 3 oddzielne PCIE. Miałem kilak zgłoszeń na przestrzeni ostatnich paru lat do dziwnych restartów, mniejszej wydajności, nawet black screnów kończących się restartem Adrenaline i powodem było nieprawidłowe podpięcie zasilania.

Wszedłem też na stronę MSI i dziwi mnie że dają tylko 2:

image.png.a9bbabb70a0aa1597aafc9a7585b4521.png

Też mnie to zaskoczyło, że dają tylko dwa kable pci-e, ale skoro sami sugerują żeby podpinać jako jedną wiązkę ten 16pin-2*8pin, a drugą zwykły pci-e, to wtedy faktycznie kolejny kabel jest zbędny. Zobaczymy w praktyce jak to będzie śmigało w moim pudle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

RX 7600 XT ma TDP 190W. Co do znaczy, że to co polecasz @vlad_8011  "da radę"? W sensie, że temperatury nie przekroczą 100 stopni C na HotSpot, czy może, że karta nie będzie miała 3000RPM przy pełnym obciążeniu, a jedynie 2000RPM? (czyli najpewniej będzie pracować głośno)

Kolejna sprawa: dobra konstrukcja 2 wentylatorowa, może mieć lepszy stosunek hałasu do temperatur, od tandetnej 3-wentylatorowej (mam na myśli te 3 wentylatorowe, ale dwu-heatpipowe odpady) - więc krzyżyk na drogę tym, co patrzą tylko na ilość wentylatorów.

Na koniec, jak ktoś twierdzi, że każde chłodzenie chłodzenie 3 wentylatorowe, a nawet 2 wentylatorowe jest dobre do karty 190W, to znaczy, że albo jest głuchy, albo jest kompletnym ignorantem.

Pisze o tym konkretnym modelu. 85 stopni w hotspocie to nie jest throtling, a do 1300rpm to nie jest głośno.
 Jeśli chodzi o patrzenie na ilość wentylatorów.... cały czas mówię WYŁĄCZNIE  7600XT 16GB. Są challengery od asrocka które bankowo będą głośne, ale z tych 3 wentylatorowych konstrukcja każda da spokojnie radę. Nie widze tutaj badziewnych konstrukcji.

Nigdzie nie napisałem że każda 2 wentylatorowa wersja jest dobra, tylko że da radę. Poleciłem Asrocka Phantom Gaming 3 wentylatorowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wczoraj po robocie usiadłem do mojego nowo złożonego PC-ta i podczas gry usłyszałem dziwny dźwięk dochodzący z obudowy. Brzmi to jakjakieś mini wyładowanie elektrostatyczne (które trwa beż przerwy, coś jak bzyczenie). Gdy wyłączam grę dziwny dźwięk ustaje. Nie jest to głośny dźwięk, bo przy włączonych głośnikach go nie słychać. Jedynie wtedy kiedy w domu panuje cisza. Dodatkowo zauważyłem, że gdy zmniejszę odświeżanie pionowe albo ustawię mniejszą ilość FPs to dźwięk staje się cichszy albo znika w ogóle. Przy stress testach bez użycia ekranu (np. Aida64) GPU dziwnego dźwięku nie ma w ogóle. Przy użyciu FurMarka z użyciem ekranu (ten włochaty donut 😛 ) słychać lekkie bzyczenie. GPU to Radek 7800 XT Steel Legend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki za pomoc. Poszperałem też trochę i okazuje się, że bardzo wielu graczy ma ten problem. U niektórych słychać te cewki ciszej, a u innych głośniej. Dobrze chociaż, że u mnie to bzyczenie jest ciche 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, spawnersiak napisał(a):

Ok. Dzięki za pomoc. Poszperałem też trochę i okazuje się, że bardzo wielu graczy ma ten problem. U niektórych słychać te cewki ciszej, a u innych głośniej. Dobrze chociaż, że u mnie to bzyczenie jest ciche 😛

Nie przejmuj się tym. Wiele osób zwraca na to przesadną uwagę, zwłaszcza gdy chcą udowodnić wyższość jednego producenta GPU nas drugim 🙂

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi