Skocz do zawartości
Bogdano

AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uciekam od zielonych w tym momencie. Miałem 6900 XT i byłem zadowolony, ale sprzedałem ziomkowi, który nadal korzysta i jest zadowolony tak samo. 

PS.Co do gwarancji to czekam na odpowiedź sprzedającego. 

Edytowane przez kubikolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, kubikolos napisał(a):

Mam okazje kupić 7900 XTX Nitro+ jeszcze na gwarancji z pełnym kompletem producenta, pudełkiem i dowodem zakupu za 3600zł. 

Tylko z odbiorem osobistym - jeśli go nie ma to nie bierz. Odbiór osobisty + sprawdzenie karty na miejscu. 

EDIT: I nawet jeśli, postaraj się o przeniesienie transakcji na allegro, będziesz miał jakąkolwiek ochronę kupujących. Jak karta padnie po tygodniu RMA odrzucą, bo było gmerane w środku, będziesz mieć podstawkę.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio rzadko zaglądam, ale widzę ten temat wraca jak bumerang i to co napisał Bonusso3 o ptm7950 i Kryosheet to najszczersza prawda. 
Pasta na 7900XTX się za szybko "wypomopwuje", producenci dają zbyt płynne pasty termoprzewodzące. 

Sam nie tak dawno robiłem research odnośnie unieważniania gwarancji z powodu otwarcia karty (zdarcia plomby) i ASUS, Inno3D, Gigabyte na 100% nie unieważniają gwarancji po otwarciu karty. Power color nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi, podobnie jak Zotac i gainward, którzy nie udzielili jej wcale. Reszta producentów niestety ubija gwarancję (XFX, PNY, Palit, Sapphire, ASrock, MSI).

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosto z pudełka Taichi 7900xtx wczoraj dostałem nówkę po wymianie.Takie tempy gry i benchmark. Cewki zero i ciche wentylatory.

n2.gif

Edytowane przez Han44
Błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj na cewki i temp. gwarancja to nie wszystko. Nową masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.Ja pierwsz dostałem po zwrocie nie miała folii na backplate. Temp. na fotce prosto z pudełka, też miałem w opcji tufa lub nitro  ale ostatecznie wyszła Taichi.

n2.gif

dJSgzxj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, vlad_8011 napisał(a):

Tylko z odbiorem osobistym - jeśli go nie ma to nie bierz. Odbiór osobisty + sprawdzenie karty na miejscu. 

EDIT: I nawet jeśli, postaraj się o przeniesienie transakcji na allegro, będziesz miał jakąkolwiek ochronę kupujących. Jak karta padnie po tygodniu RMA odrzucą, bo było gmerane w środku, będziesz mieć podstawkę.

No to było wystawione na Allegro. Ale po godzinie sprzedał bo mi sam napisał, że już sprzedana. @Han44 Ja biorę z hurtowni. Nie biorę z moreli czy x-komu już. Nitro+ o której pisałem poszła po dwóch godzinach od dodania ogłoszenia. 

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam fakt, że temperatura GPU i HS jest bardzo przyzwoita w przypadku AMD ( 20stC różnicy ) jest jak najbardziej na plus dla całej konstrukcji. Znaczy to, że całość jest dobrze dobrana i złożona, ALE jak wspominano nie raz, czas ( wystarczy parę miesięcy ) pokaże, co się dzieje z pastą pod chłodzeniem. Jak znowu temperatury wskoczą na +100stC na HS, to producenci topowych kart AMD powinni się mocno zastanowić nad swoim poziomem jakości. Tak czy siak na chwilę obecną są to bardzo dobre odczyty.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.04.2024 o 19:10, Han44 napisał:

Pichciłem w gry i bench przeczytaj mój post ze zrozumieniem.

Jakie Gry odpaliłeś?

Edit:

Tak wyglądaja temparatury po grze w Cyberpunku20770 RTX 0n , AMD fluid motion frames , rozdzielczość 4k, gra przez ok 4-5h z przerwami, Średnio 46 klatek.

ffb.png

@Han44 Próbowales grac w cyberpunka2077 z takimi ustawieniami?

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mieciop napisał(a):

Jakie Gry odpaliłeś?

World of Warships, Manor Lords ,CoH3 (tu miałem na byłej 3080 10Gb za mało ramu do maksa w ustawieniach terenu.)i wspomniany bench , wszystko w 4k na tv

23 godziny temu, leven napisał(a):

ALE jak wspominano nie raz, czas ( wystarczy parę miesięcy ) pokaże, co się dzieje z pastą pod chłodzeniem

Oczywiście czas pokaże ,jeśli tempy sie zmienią będzie wymiana termopadów pod vram i wstawię termopada na chipa..Service i tak nie wstawi termopada więc zrobię to sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram w cyber,wszystkie gry w które gram mam na maxa, z tego co wyczytałem na TPU to taichi ma trochę lepsze chłodzenie od phantoma, ale tu nie oto chodzi tylko chciałem pokazać jakie są temp. zaraz po wyciągnięciu z pudła , teraz jakbym zrobił UV to pewnie tempy dużo by nie spadły ale chłodzenie byłoby na niższych obrotach.Grałem teraz 2 godz w WoWs-a wszystko max , temp max hot spot 79 a na gpu 62,5 miałem tylko odpalony hwmonitor.Nie chcę tu nic udowadniać to tylko moje spostrzeżenia, nie można porównywać kart w ten sposób każdy ma inne bebechy mi nigdy nie brzęczały cewki zawsze dobre zasilacze itd. inne chłodzenia i wentyle w budzie to wszystko wpływa na wynik całościowy. Moja karta siedzi pionowo może to też ma wpływ na cyrkulację powietrza, aio (stare ale się sprawdza)nie klocek 2 kg który blokuje przepływ powietrza.

dJSgzxj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Han44też mam Wows i gram w niego  i mam na nim dużo nizsze temperatury, chcialem ci tylko pokazac że nie każda gra obciąza tak  samo i fajnie ze masz takie temperatuy ja po prostu chcialem wiedzieć porownanie , ile byś miał przy Cyberpunku2077 który przy rtx- on i innych parametrach u mnie wyciska większe temperatury. Też mam podobno obudowe tylko PHANTEKS ENTHOO PRO 2 BLACK ARGB , CHlodzenie wodne na górze, tylko 3 wentylatory dmuchajace do środka w przodu, a wyciagające powietrze z góry.

EDIT : w WOWs mam 83 stC.

8yt.png

Edytowane przez mieciop
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Han44 napisał:

Nie gram w cyber,wszystkie gry w które gram mam na maxa, z tego co wyczytałem na TPU to taichi ma trochę lepsze chłodzenie od phantoma, ale tu nie oto chodzi tylko chciałem pokazać jakie są temp. zaraz po wyciągnięciu z pudła , teraz jakbym zrobił UV to pewnie tempy dużo by nie spadły ale chłodzenie byłoby na niższych obrotach.Grałem teraz 2 godz w WoWs-a wszystko max , temp max hot spot 79 a na gpu 62,5 miałem tylko odpalony hwmonitor.Nie chcę tu nic udowadniać to tylko moje spostrzeżenia, nie można porównywać kart w ten sposób każdy ma inne bebechy mi nigdy nie brzęczały cewki zawsze dobre zasilacze itd. inne chłodzenia i wentyle w budzie to wszystko wpływa na wynik całościowy. Moja karta siedzi pionowo może to też ma wpływ na cyrkulację powietrza, aio (stare ale się sprawdza)nie klocek 2 kg który blokuje przepływ powietrza.

dJSgzxj.jpg

Jaki masz PCI express  Riser włozony do slotu PCI express ? Na taśmie? Wersja 3.0 czy 4.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, mieciop napisał(a):

Jaki masz PCI express  Riser włozony do slotu PCI express ? Na taśmie? Wersja 3.0 czy 4.0?

Dokładnie taki https://cablemod.com/product/cablemod-vertical-pci-e-bracket-2-x-hdmi-black/ ale jak wróce za 2,5 miecha wymieniam na taki https://cablemod.com/product/cablemod-vertical-pci-e-bracket-pci-e-4-0-edition-black-2-x-displayport/ i chyba wymiana wentyli na phanteks t30 , chcę bez led no i te mają już swój przebieg.

Edytowane przez Han44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.05.2024 o 12:53, Han44 napisał:

Dokładnie taki https://cablemod.com/product/cablemod-vertical-pci-e-bracket-2-x-hdmi-black/ ale jak wróce za 2,5 miecha wymieniam na taki https://cablemod.com/product/cablemod-vertical-pci-e-bracket-pci-e-4-0-edition-black-2-x-displayport/ i chyba wymiana wentyli na phanteks t30 , chcę bez led no i te mają już swój przebieg.

dzięki na info , to dobry pomysł przestawienie karty, zastanowie się nad tym.

Edit :  Temperatury i częstotliwośc przy normalnym graniu  a może byc jeszcze lepiej . Po łączeniu RT- ON  7 StC wiecej .

jt9.png

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.05.2024 o 23:13, vlad_8011 napisał:

No i stało się. XFX wydaje jako pierwsze 7900XTX z termopadem PTM 7950 zamiast pasty, ale tylko na Azję. 

https://videocardz.com/newz/xfx-teases-radeon-rx-7900-xtx-phoenix-nirvana-graphics-card

Mam nadzieję, że nie będą zarazem ostatnimi. 

Termopady to chyba jedyny plus bo cena nie zachęca , tylko czemu tak późno?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.04.2024 o 21:07, leven napisał(a):
W dniu 4.05.2024 o 07:54, mieciop napisał(a):

Termopady to chyba jedyny plus bo cena nie zachęca , tylko czemu tak późno?

Jeszcze jeden termopad od Thermalright-a https://www.thermalright.com/product/heilos-amd-40x40x0-2mm/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi