Skocz do zawartości
Bogdano

AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wdzialem ten link który dałeś , 60 stC a 100 hot spot no troche duza  różnica 15- 20  to ok ale 40  to troche duzo.  Ja mam teraz 60  - 82 ( hot spot). Tylko jedna rzecz jak osiągnie hot spot do gubi klatki lub robi freeze  (gdzies ok 105 STC ) w tutaj wczale to nie musi byc z hot spotem zwiazane, tak sobie pomyślałem, choć tak jak napisałe 40 sTC różnicy to tez problem.  Może kwestia ustawień sterownika lub wersji  sterownika.   dla mnie ciężko zdagnozowac jak sam nie przetestowałem. Moze ktos inny miał takie doświadczenie.

Przy średnio podkreconym  ( GPU 2663 | MEM 2636 (stress tests)) RX 7900  XTX mam tyle co poniżej 

ht9.png

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z kartą którą ostatnio wymieniłem u siebie. Po podłączeniu do TV nie mam dzwieku.Wczesniej mialem Vege 56 i wszystko było w porządku.

Uprzedzając pytania , to odinstalowałem wszystkie sterowniki od karty , zainstalowałem po włożeniu karty ponownie , używam kabla do połączenia jak przy poprzedniej karcie .

Ktoś ma jakiś pomysł lub radę co jest nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wyobraź sobie , jest w systemie taki pasek zadań i z prawej strony system pokazuje która jest godzina, a obok jest ikonka z głośnikiem , jak najedziesz kursorem od myszki to co pokazuje system ? powinna też być możliwość zmiany z domyślnej karty muzycznej np. Realtek na wykryty TV ...          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Aldaranx napisał:

Chodzi o to że nie mam do wyboru wyjscia audio amd , tak jakby system nie widział że sie połączyłem z tv. Oczywiscie obraz jest.

Może podłączasz pod HDMI/ARC w TV? Spróbuj włożyć kabel do portu HDMI bez ARC. Ewentualnie zmień kabel lub pogrzeb w ustawieniach telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Aldaranx napisał:

Chodzi o to że nie mam do wyboru wyjscia audio amd , tak jakby system nie widział że sie połączyłem z tv. Oczywiscie obraz jest.

Jak masz obraz to znaczy, że jest ok i wina leżY po stronie PC, audio nie piszesz przez co to "leci". Idzie na głośniki TV, system audio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem znalazłem,wina leżałą po stronie sterowników.

Opisze co i jak,moze komus sie przyda.

Próbowałem na 3 kablach podłączać do tv , do dwoch wejść w tv HDMI oraz HDMI/ARC - nic to nie dało.Na monitorze i tv miałem tylko Realteka ( 1 i 2 ).

Postanowilem usunąć sterowniki,sciagnalem DDU , wyczysciłem i pomyslalem ze sciagne sterowniki ze strony producenta (Gigabyte).

Po zainstalowaniu nie mogłem uruchomic AMD Software i dostałem taki komunikat (3). ???

Finalnie ściągnąłem stery ze strony AMD i dzwiek sie pojawił na tv (4)

Z tego co pamietam za pierwszym razem sciagalem stery za pomocą programu Auto Detect Tool ze strony amd. Widocznie Coś poszło nie tak

więc nie polecam tego programu.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

1.png

2.png

3.png

4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wymienić na moim Asrock Taichi 7900xtx pastę na Thermal Grizzly KryoSheet 29mm x 25 mm x 0.2 mm ale nigdzie nawet na stronie producenta nie ma nic o przewodności tego pada tylko wzmianka o wysokiej wartości przewodności, co nic mi to nie mówi .

Na temat Thermal Grizzly Carbonaut  31mm x 25mm x 0,2 mm (potrzeba przycięcia do rozmiaru chipa) jest wiadomo wszystko i pytanie czy to podobne wartości do w/w podkładki i ewentualnie która podkładka będzie lepsza.

I chciałbym również dowiedzieć się jakiej grubości zakupić pady na Vram-y, jeśli ktoś wie i już się bawił w wymianę ( chciałby nie rozkręcać karty przed zakupem ).

Temperatury już się podnoszą na hot spocie z 80 (ponad pół roku temu) lecą już na 90-93 to max w grach oczywiście nie wszystkich, pewnie pasta się wypompowuje.

Byłbym wdzięczny za informację dotyczące moich pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,5mm Vram i 2mm na pozostałe elementy są tam też takie podkładki trzeba będzie je przenieść, wszystko jest szare to pewnie Gskil 

https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-7900-xtx-taichi/2.html

Thermal Grizzly te pady przewodzą prąd****** więc nie możesz niczego dotknąć 

jest jeszcze PTM 7950 ale znaleźć oryginalny graniczy z cudem 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, axsin302 napisał(a):

jest jeszcze PTM 7950 ale znaleźć oryginalny graniczy z cudem 

I to jest właściwe pytanie  , gdzie lub od kogo kupić aby był to oryginał, ja kupiłem z alledrogo , czy oryginał ??? , ale patrząc na opis , że sprzedaje sie w opakowaniu zastępczym no to...  

to tak umilając czas 

bo wszystko co oryginalne jest lepsze , xD 

https://www.youtube.com/watch?v=8dx3l-PttM0

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kupić 1,5 mm i 2mm tak też myślałem, wiem że te termopady od misia przewodzą prąd,to nie problem bawiłem się metalem na cpu pod i na czapce w intelu.

Już naprawdę dużo  naprzeglądałem się neta na TPU również ale co to termopadów na Vram to wezmę Gelid GP-Ultimate thermalpad 120x120x1.5mm lub Gelid GP-Extreme Thermalpad 120x120x1.5mm

PTM 7950 to jak kolega zaznaczył loteria to już bym chyba brał od misia Phaze sheet , pewnie nie byłoby żadnej różnicy , no może w cenie.

Ale dalej nie wiem jak z tą przewodnościa Thermal Grizzly KryoSheet , czy to jakaś tajemnica że nawet producent nie napisał nic , czy może jest podobna co do Thermal Grizzly Carbonaut.

Dziękuję za odpowiedzi upewniłem się co do wymiarów , ale jeszcze porównam pady na chipa i poczytam na forach co do ich wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Han44 napisał(a):

Czyli kupić 1,5 mm i 2mm tak też myślałem, wiem że te termopady od misia przewodzą prąd,to nie problem bawiłem się metalem na cpu pod i na czapce w intelu.

Już naprawdę dużo  naprzeglądałem się neta na TPU również ale co to termopadów na Vram to wezmę Gelid GP-Ultimate thermalpad 120x120x1.5mm lub Gelid GP-Extreme Thermalpad 120x120x1.5mm

PTM 7950 to jak kolega zaznaczył loteria to już bym chyba brał od misia Phaze sheet , pewnie nie byłoby żadnej różnicy , no może w cenie.

Ale dalej nie wiem jak z tą przewodnościa Thermal Grizzly KryoSheet , czy to jakaś tajemnica że nawet producent nie napisał nic , czy może jest podobna co do Thermal Grizzly Carbonaut.

Dziękuję za odpowiedzi upewniłem się co do wymiarów , ale jeszcze porównam pady na chipa i poczytam na forach co do ich wydajności.

Nie łatwiej zamiast termopadów kupić sobie coś tego typu?
https://allegro.pl/oferta/pasta-termiczna-plynny-termopad-thermal-putty-hy236-6w-mk-20g-14819267320

Ja mam U6 Pro:
https://allegro.pl/kategoria/chlodzenie-i-tuning-pasty-i-tasmy-termoprzewodzace-260037?string=u6 pro
Tak wydajne dziadostwo że głowa mała. Odpada ci strach, że jak ściśniesz za bardzo chłodzenie do GPU to się odkształci. Jest wielokrotnego użytku. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, vlad_8011 napisał(a):

Nie łatwiej zamiast termopadów kupić sobie coś tego typu?
https://allegro.pl/oferta/pasta-termiczna-plynny-termopad-thermal-putty-hy236-6w-mk-20g-14819267320

Ja mam U6 Pro:
https://allegro.pl/kategoria/chlodzenie-i-tuning-pasty-i-tasmy-termoprzewodzace-260037?string=u6 pro
Tak wydajne dziadostwo że głowa mała. Odpada ci strach, że jak ściśniesz za bardzo chłodzenie do GPU to się odkształci. Jest wielokrotnego użytku. 

Na pewno łatwiejsze w dopasowaniu co do wysokości nie trzeba się martwić o grubość jak w padzie, ale ta przewodność nie powala względem Gelidów ale Pro już ok, przed chwilą na TPU o tym czytałem jako zamienniku za pady .

Poczytam o tym jeszcze i poszukam jak nakładać ale domyślam się że trzeba robić coś w rodzaju kulki i kłaść na kości vramu pojedyńczo.

Dzięki za podpowiedź jeszcze tego nie próbowałem

Edytowane przez Han44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Han44 napisał(a):

Na pewno łatwiejsze w dopasowaniu co do wysokości nie trzeba się martwić o grubość jak w padzie, ale ta przewodność nie powala względem Gelidów, przed chwilą na TPU o tym czytałem jako zamienniku za pady .

Poczytam o tym jeszcze i poszukam jak nakładać ale domyślam się że trzeba robić coś w rodzaju kulki i kłaść na kości vramu pojedyńczo.

Dzięki za podpowiedź jeszcze tego nie próbowałem

W U6 Pro masz 12.8 W/mK. Stosuje to od około 2 lat. Kulek nie robisz, to jest w konsystencji jak lody z bitą śmietaną (XD). Masz szpatułkę jak do pasty termoprzewodzącej i sobie nakładasz z minimalną górką. Cały rządek sobie tak robisz np na VRAM. Jedyny minus to ciężko to idealnie doczyścić, bo ze względu na konsystencję właśnie włazi wszędzie, ale ja robię tak, że zbieram ile się da do CZYSTEJ nakrętki (i wyzwolonej od butelki), resztę ręcznikiem papierowym wycieram ile zejdzie w miarę delikatnie, a na koniec patyczkiem do uszu z izopropylem. 

Jeśli chodzi z kolei o te termopady do XTX, to bierz od miśka, raz mniejsze prawdopodobieństwo wtopy z podróbką, dwa wielokrotnego użytku. Ryzyko zwarcia możesz zredukować "kaptonem" (taśmą), albo lakierem do paznokci, choć kapton usuniesz w razie czego, lakieru nie próbowałem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, vlad_8011 napisał(a):

W U6 Pro masz 12.8 W/mK. Stosuje to od około 2 lat. Kulek nie robisz, to jest w konsystencji jak lody z bitą śmietaną (XD). Masz szpatułkę jak do pasty termoprzewodzącej i sobie nakładasz z minimalną górką. Cały rządek sobie tak robisz np na VRAM. Jedyny minus to ciężko to idealnie doczyścić, bo ze względu na konsystencję właśnie włazi wszędzie, ale ja robię tak, że zbieram ile się da do CZYSTEJ nakrętki (i wyzwolonej od butelki), resztę ręcznikiem papierowym wycieram ile zejdzie w miarę delikatnie, a na koniec patyczkiem do uszu z izopropylem. 

Jeśli chodzi z kolei o te termopady do XTX, to bierz od miśka, raz mniejsze prawdopodobieństwo wtopy z podróbką, dwa wielokrotnego użytku. Ryzyko zwarcia możesz zredukować "kaptonem" (taśmą), albo lakierem do paznokci, choć kapton usuniesz w razie czego, lakieru nie próbowałem.

No tego paprania z pastą się boję za duży bałagan (wyczyścić później to już sztuka) ,widziałem teraz na Yt, lakier stosowałem na cpu jak kładłem metal, ale tam nie martwiłem się czy będzie schodził i pewnie teraz też na Gpu nie byłoby problemu ale może spróbuję taśmy Kaptona, jak zdecyduję się na pady od miśka.

A z tymi kulkami to gdzieś widziałem ale to może z inną pastą , ale też kładziona na v-ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pady Gelid Ultimate są za twarde i kompresują się niewiele co może prowadzić do problemów z dociskiem chłodzenia do rdzenia. Lepiej sprawdzą się Gelid Extreme, nawet Arctic TP-3 będzie ok. Gelid Ultimate będzie dobre pod backplate. 

Thermal putty będzie rewelacyjna na pamięci. Upsiren U6 / UPT-8 / UX, każda będzie dobra. Z innych YH-256/236 jeszcze 234 może być, CX-H1300. Pierwsza jakiej kiedyś użyłem to ZT-PY6, która jest taka "może być" a pod bokiem wodnym pamięci miały max 55c.

Zamiast PTM7950 można kupić Gelid HeatPhase Ultra, jestem prawie pewien, że to to samo a przynajmniej tak samo działa. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem że ultimate są za twarde a pasty ? zastanawiam się ale nie chcę się babrać w nakładaniu i później czyszczeniu, pamięci mi się tak nie grzeją tylko już planuję wymienić na coś rozsądnego na chipa gpu  na coś konkretnego i nie podróbkę a przy okazji wymienić pady na v-ram .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi