Skocz do zawartości
Bogdano

AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, pawciorek napisał(a):

Posiadam kartę graficzną ASRock Radeon RX 7900 GRE Challenger OC i mam poważny problem z jej temperaturami.

Myślę że @Nexus. który tak chętnie ten model polecał powinien pomóc 🤭

Pamięci też w tym modelu dobijają do 100 stopni

Screenshot_20250103_181140_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie do kwietnia zamierzam złożyć kompa do 8-9 tysięcy nie interesuje mnie rt myślę o tym radeonie Sapphire Radeon RX 7900 XTX NITRO+ OC 24GB GDDR6  zauważyłem że cena tych kart spadła np na morele akutalnie z kodem za 4400 inne wersje tej karty np ascrock z 4200 na 3800 spadły myślicie że ceny tych kart może spadną albo gorzej wzrosną? i jeszcze pytanko  to są różne wersje tej karty ? np są modele z opisem nitro+ i na końcu np vapor obie wersje mają nitro+ na początku nazwy a końcówka czasem sie różni

Edytowane przez kamil6131

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam taką kartę i z tego co mi wiadomo jest tylko jedna jej wersja, tu opis na stronie producenta:

https://www.sapphiretech.com/en/consumer/nitro-radeon-rx-7900-xtx-vaporx-24g-gddr6

Jeśli chodzi o nazwy w sklepach internetowych, to często są one skrócone, a że vapor występuje w nazwie na końcu, to często po prostu jej nie ma.

Jeśli interesują cię jakieś detale odnośnie tego modelu, pytaj, postaram się odpowiedzieć.  Mam go od ponad roku, więc coś tam mogę powiedzieć po jakichś 1500h grania 🙂

Jeśli chodzi o cenę,  tendencja powinna być w mojej ocenie raczej spadkowa. Wiele zależy od premiery kolejnej generacji kart amd, chociaż ja po nic cudów się nie spodziewam, to ważna będzie ich cena. Jeśli zostaną dobrze wycenione,  to może się okazać że to nitro+ 7900xtx będzie nieopłacalne. Na twoim miejscu bym zaczekał, jeśli masz jakieś stare GPU na tzw. przeciekanie:)

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, gregory_portman napisał(a):

Cześć, mam taką kartę i z tego co mi wiadomo jest tylko jedna jej wersja, tu opis na stronie producenta:

https://www.sapphiretech.com/en/consumer/nitro-radeon-rx-7900-xtx-vaporx-24g-gddr6

Jeśli chodzi o nazwy w sklepach internetowych, to często są one skrócone, a że vapor występuje w nazwie na końcu, to często po prostu jej nie ma.

Jeśli interesują cię jakieś detale odnośnie tego modelu, pytaj, postaram się odpowiedzieć.  Mam go od ponad roku, więc coś tam mogę powiedzieć po jakichś 1500h grania 🙂

Jeśli chodzi o cenę,  tendencja powinna być w mojej ocenie raczej spadkowa. Wiele zależy od premiery kolejnej generacji kart amd, chociaż ja po nic cudów się nie spodziewam, to ważna będzie ich cena. Jeśli zostaną dobrze wycenione,  to może się okazać że to nitro+ 7900xtx będzie nieopłacalne. Na twoim miejscu bym zaczekał, jeśli masz jakieś stare GPU na tzw. przeciekanie:)

Pozdrowienia.

siedzę na 1070 gtx komp ma 8 lat nie mam problemu z czekaniem co do nowych kart to z wycieków wychodzi ze będą miały 16gb vram  no i mają się skupić na rt a co do czekania to wiesz ciągle cos nowego wychodzi w marcu wyjdą nowe radeony i się okaże ze jakaś chora cene mają i jedyne co będzie lepsze to rt a karta może mieć podobne osiągi jak obecna generacja a co do sapphirki warto dopłacać ? do tej wersji karty ? z tego co wiem to najlepsza wersja najlepiej się kreci  jest różnica 600zł bo asrocka można kupić za 3800. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, kamil6131 napisał(a):

siedzę na 1070 gtx komp ma 8 lat nie mam problemu z czekaniem co do nowych kart to z wycieków wychodzi ze będą miały 16gb vram  no i mają się skupić na rt a co do czekania to wiesz ciągle cos nowego wychodzi w marcu wyjdą nowe radeony i się okaże ze jakaś chora cene mają i jedyne co będzie lepsze to rt a karta może mieć podobne osiągi jak obecna generacja a co do sapphirki warto dopłacać ? do tej wersji karty ? z tego co wiem to najlepsza wersja najlepiej się kreci  jest różnica 600zł bo asrocka można kupić za 3800. 

Moim zdaniem nie warto dopłacać. Przynajmniej ja bym nie kupił drugi raz nitro+, bo i tak na tym chipie trzeba zrobić delikatny UV żeby to nie żarło tyle prądu. A jak się już go zrobi, to nie potrzeba aż takiego wydajnego chłodzenia. Mogą być pewnie jakieś niuanse typu delikatnie głośniejsze wentylatory itp, ale moim zdaniem różnica w cenie nie jest tego warta. Za tą różnicę wolę sobie kupić dobre słuchawki anc i grać sobie w ciszy 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi