bpjl Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 Dostałem dziś do przejrzenia laptop Lenovo Y700-17ISK bez obrazu na matrycy. Walczę z tym problemem ale nie o tym tutaj. Nawet jeśli nie uda się odpalić ekranu właściciel chciałby przyspieszyć ten komputer bo dziennie na nim pracuje korzystając z zewnętrznego monitora. Bardzo zdziwiłem się kiedy po otwarciu sprzętu w związku z w/w problemem okazało się że męczy się tam tylko klasyczny HDD który rzeźbi jak może ale co z tego.. Pytanie brzmi - jaki dysk M.2 możecie polecić na dzień dzisiejszy do tego komputera. I tak, wiem że można założyć jakieś max szybkie dyski bo jest metoda na odblokowanie pełnej prędkości NVMe ale jednocześnie wiem też że ta metoda nie jest trwała i to "przyspieszenie" wraca do ustawień domyślnych po sformatowaniu systemu. Biorąc to pod uwagę i to że samo zamontowanie SSD M.2 da kopa po którym właściciel sprzętu zwariuje nie jestem przekonany czy jest tutaj sens zakupu jakiejś "bestii" przyspieszonej modyfikacjami które i tak szlag trafi jak sobie chłop sformatuje kiedyś system. No chyba że są już jakieś nowsze, trwałe, metody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 W fabrycznej konfiguracji tam nawet był dysk 5400rpm więc muł jak 150 :). Każda M2 przyspieszy Ci działanie. Zainwestuj w to co potrzebujesz tzn. mam na myśli pojemność czyli 512-1TB jeśli to ma być Twój jedyny dysk. Ew HDD zostawiłbym na storage. Ekonomicznie nieźle wychodzi ADATA z całkiem znośnymi parametrami https://www.x-kom.pl/p/472008-dysk-ssd-adata-512gb-m2-pcie-nvme-xpg-sx6000-lite.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 Oczywiście że obecny HDD zostanie jako magazyn danych. Dlatego wolę aby instalowany M.2 był, przykładowo, 256GB ale dobrej jakości niż 512GB ale kiepski i zawodny na dłuższą metę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarthVader Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 1 godzinę temu, bpjl napisał: Oczywiście że obecny HDD zostanie jako magazyn danych. Dlatego wolę aby instalowany M.2 był, przykładowo, 256GB ale dobrej jakości niż 512GB ale kiepski i zawodny na dłuższą metę. mam takiego samego laptopa i chce wsadzić do niego https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-980-500-gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-mz-v8v500bw-5946392/ jeśli będzie pasował 😀 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2021 Chyba właśnie jednak będę szedł w 500GB. Odpaliłem system na obecnym dysku i po ikonach na pulpicie widzę że chłopak lubi sobie pograć. To z pewnością wiąże się z instalacją gier na dysku C bo jakże by inaczej. Zatem 250GB szybko zniknie. 17 godzin temu, DarthVader napisał: mam takiego samego laptopa i chce wsadzić do niego https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-980-500-gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-mz-v8v500bw-5946392/ jeśli będzie pasował 😀 I taki właśnie zamówiłem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2021 Zamówiłem i zainstalowałem dysk SSD Samsung 980 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V8V500BW). W pierwszej chwili byłem lekko zdziwiony że BIOS'ie na strnie z informacjami o systemie nie wykrywa tego dysku. Jednak instalator Windows'a wykrył i poradził sobie dalej szybko i bez problemu. Kolejnym problemem było to że jeśli uruchamiałem system ponownie to przy starcie wyskakiwała seria błędów bootowania EFI (z USB, DVD, PXE). Po parokrotnym stuknięciu w enter ruszało z nowego dysku. Oba powyższe problemy rozwiązała aktualizacja BIOS'u do najnowszej wersji. Komputer śmiga teraz aż miło 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2021 kompletnie nietrafiony wybór z dyskiem. Trzeba było brać KC2500 https://www.x-kom.pl/p/563132-dysk-ssd-kingston-500gb-m2-pcie-nvme-kc2500.html, który w przeciwieństwie do szajsunga, posiada DRAM Ale teraz, to już po ptokach. Jak ci się nie chce bawić w zwroty, to już zostaw tego samsunga. Najwyżej przy zapełnieniu ok 80% możesz odczuwać spadki w wydajności 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...