Skocz do zawartości
mariuh

Składanie komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś się orientuje gdzie i jak i mi pomoże.Chce sam złożyć kompa bo uznałem że dość płacenia "firmom" za części i jeszcze za składanie.Wole kupić co trzeba na giełdzie albo przez internet i sam poskładać co z czym.Tylko mały problem.Nigdy tego nie robiłem.Jak ktoś ma linki do swoistego podręcznika skaładania albo samemu jest na tyle dobry aby napisać co i jak będe wdzięczny.

Tylko nie bluzgajcie że to proste jak budowa cepa.Podobno nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi.Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to prostę jak konstrukcja cepa...

Sprawa wyglada tak:

jeśli chcesz złożyć kompa tzn. kupić częsci a nie masz o tym pojęcia to zostaw to lepiej komuś innemu.

Jeśli chodzi o składanie czyt. śrubki i te sprawy - to wypadało by postawić browara jakiemuś kumplowi zorientowanemu w tych sprawach i złożyć kompa pod jego czujnym okiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to proste. Pomógłbym Ci, ale za daleko mieszkasz? Najlepiej to poproś jakiegoś kolegę, który się na tym zna.

... i wszystko Ci pokaze.

To jest jak takie kocki dla malych dzieci (ostroslup, prostopadloscian walec.. itp) ktore musze wsadzic w dziure o odpowiednim ksztalcie ;)

W skladaniu kompa jest identycznie, mozesz wlozyc czesc tam gdzie pasuje, nigdzie indziej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to proste. Pomógłbym Ci, ale za daleko mieszkasz? Najlepiej to poproś jakiegoś kolegę, który się na tym zna.

... i wszystko Ci pokaze.

To jest jak takie kocki dla malych dzieci (ostroslup, prostopadloscian walec.. itp) ktore musze wsadzic w dziure o odpowiednim ksztalcie ;)

W skladaniu kompa jest identycznie, mozesz wlozyc czesc tam gdzie pasuje, nigdzie indziej :D

IMO błedne rozumowanie kto powiedzial ze grafy na AGP nie da sie wlozyc do PCI :twisted: albo na odwrot na forum zdarzaly sie takie przypadki nadinteligencji userow :twisted: a tak na serio to jest to proste jak prosta :lol: jezeli jestes freszmen w tych sprawach to najlepiej zrob to sam ale pod nadzorem kogos z eskperiencem pomoga ci w tym manuale np, do mobo wiec nie ogladaj sie tylko proboj bo "praktyka czyni mistrza" :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa skladania kompa jest faktycznie prosta ale jak na pierwszy raz to popros kogos by ci pomógl... ale nie robil tego za ciebie. Gorzej wygląda sprawa doboru odpowiednich podzespołów by nie bylo tzw wąskich gardel (np. takich jak karta graficzna w moim konfigu- ale to chwilowo kwestia kasy). Wejdz na www.tomshardware.pl i tam poszukaj bo oni duzo juz artykułów na ten temat popełnili. Podstawa to przejrzenie wielu wykresów skalowalnosci proca z karta graficzna i dobranie odpowiedniego zestawu proc+graf w zaleznosci od ilosci kasy. Jesli chodzi o chipset pl. glownej to bierz oczywiscie najnowszy (NF2). no i jesli sie zdecydujesz na AXP zadbaj o synchronicznosc fsb i pamieci. A jak juz sie na cos zdecydujesz a nie bedziesz pewny to walnij mi posta na priva albo maila by nie zasmiecac forum (to sie tez tyczy fizycznego skladania kompa). Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Nie kumam ,99% sklepow nie pobiera osobnej oplaty za skladanie ,przynajmniej te ktore znam :)

Aczkolwiek ja wole skladac sam bo zrobie to fachowo ;)

Przynajmniej wtedy "jak sobie pościelasz, tak się wyśpisz"

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś się orientuje gdzie i jak i mi pomoże.Chce sam złożyć kompa bo uznałem że dość płacenia "firmom" za części i jeszcze za składanie.Wole kupić co trzeba na giełdzie albo przez internet i sam poskładać co z czym.Tylko mały problem.Nigdy tego nie robiłem.Jak ktoś ma linki do swoistego podręcznika skaładania albo samemu jest na tyle dobry aby napisać co i jak będe wdzięczny.

Tylko nie bluzgajcie że to proste jak budowa cepa.Podobno nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi.Dzięki!

Poradzisz sobie. A poradnik byl swego czasu w Chipie, ale to bylo bardzo dawno. Poszukaj na stronach Komputer Swiata.

Nic latwiejszego niz skladanie kompa chyba nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego sie nie da sppp...artolic - to jak ekonowinka  :wink:

Lzy tej kobiety sa dla mnie najwieksza zaplata.

Dla mie tesz docent, dla mie tesz :) :D :D :D :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

skladanie kompa to jest naprawde banal ale poczatki sa zawsze trudne :D ;) http://www.tomshardware.pl/howto/20020904/index.html to powinno ci pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest prosta: zajrzyj do dzialu FAQ tam ktos skrobnal odpowiedni artykul.

Zeby dodac Ci odwagi, to powiem ze u mnie akademolcu jeden murzyn ktory nawet nie wie co to jest fsb, ani icq sam zlozyl kompa (z amd) i wszystko dziala i nic nie zjaralo, wiec ty tez dasz rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest prosta: zajrzyj do dzialu FAQ tam ktos skrobnal odpowiedni artykul.

Zeby dodac Ci odwagi, to powiem ze u mnie akademolcu jeden murzyn ktory nawet nie wie co to jest fsb, ani icq sam zlozyl kompa (z amd) i wszystko dziala i nic nie zjaralo, wiec ty tez dasz rade.

Chyba troszke trąci to rasizmem... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim którzy odpisali.Na kompach się troche znam ale nigdy nie składałem,więc przed taką akcją wole troche teorii.Wiem też że w sklepach składają bez prowizji,ale w cenach podzespołów już to jest ukryte i nawet targowanie tylko troche zmniejsza "haracz" pobierany przez te instytucje.A tak jedziesz na giełde i kupujesz jak najtaniej i możesz sie targować nawet o złotówki.Efekt jest taki że masz dużo taniej niż w sklepie.

Tak czy owak jeszcze raz wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...