Friedrich Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2021 Dzień dobry! Przymierzam się do złożenia nowego komputera. Przyznam szczerze, że nie śledziłem w ostatnim czasie trendów/rynku podzespołów, więc nie bardzo wiem na co postawić biorąc pod uwagę moje potrzeby. A te są niewybredne. Chciałbym, aby nowy PC posłużył mi zarówno do pracy w środowisku Adobe (tj. montaż filmów w Adobe Premiere Pro, trochę pracy w AE, grafika w PS etc), jak i do gry w najnowsze produkcje na wysokich detalach - po prostu taki dobry PC, który posłuży mi na długie lata. Precyzując: Zastosowanie komputera: Praca w środowisku ADOBE (oczywiście nie chodzi tutaj o produkcję filmów ala Netflix, a po prostu o swobodną pracę nad materiałami, które będą zamieszczane np. na YouTube), a także do gier. Maksymalna kwota: okolice +/- 7000 zł. Których części potrzebuję: Wszystko Czy będę podkręcać sprzęt: NIE! - zdecydowanie nie. Rozdzielczość mojego monitora: 2560 x 1440px. Specjalne wymagania: Minimalistyczne i budżetowe podejście do aspektów wizualnych (żadnych RGB, LED - tego typu dodatków nie potrzebuję). Obudowa PC z dobrą cyrkulacją powietrza np. SilentiumPC Signum SG1 TG. Części z poprzedniego komputera: brak. Oczywiście patrzyłem i nastawiałem się na RTX 3060 TI, ale ceny są tak wysokie i w dodatku tak różne, że zupełnie nie wiem co robić. Jeden nowy RTX od wybranego producenta 3600 zł, drugi od innego producenta 5200 zł, a oznaczenie również 3060 TI - skąd te różnice? Wybierając jednak taką kartę, muszę do niej dobrać dobrego procka, żeby uniknąć bottlenecka. Może warto w tej sytuacji wrzucić i7-11700 i mieć z głowy na kilka lat modernizację procka również? Tylko wtedy robi się już błędne koło, bo wchodzimy w duże koszta reszty podzespołów, żeby to wszystko chodziło, jak należy. meh... Zastanawiam się też, czy biorąc pod uwagę obecną sytuację związaną z cenami kart graficznych, jest sens na składanie kompa akurat w tym czasie. Obecnie pracuję i gram na takim zestawie: Procesor: Intel Core i5-4690K CPU @ 3.50 GHZ Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTX 650Ti (tu jest największy problem właśnie...) Płyta główna: ASUS Z97-PRO GAMER Dysk SSD: KINGSTON SV300S37A120G SCSI Disk Device (111 GB) Dysk fizyczny: ST1000DM 003-1ER162 SCSI Disk Device (931 GB) RAM: Goodram Play 8GB DDR3 x2 System operacyjny: Windows 7 64 BIT W związku z tym zupełnie nie wiem co robić. Modernizację miałem przeprowadzić rok temu, ale uważałem, że ceny były zbyt wysokie.. Czasu cofnąć się nie da, a obecnie nie mam pewności, że ten cały pie..dolnik nie osiągnie za kilka miesięcy/lat jeszcze większego poziomu żenady. Stąd myślenie o złożeniu nowego PC. Co myślicie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leavanny Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2021 Największy problem jest z grafikami, a to u Ciebie też nie jest najmocniejszy podzespół. Teraz najwięcej kasy przy składaniu idzie na grafikę, na reszcie lepiej przyoszczędzić. Z RTXem 3070 wychodzi 8k - https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/bJpX2257eM Do tego i5-11400f, który spokojnie sobie poradzi ze wszystkim - w przyszłości zainwestujesz w coś mocniejszego. 16GB pamięci RAM, szybki dysk SSD 500GB, niezły zasilacz i pojemna obudowa. Chyba, że celujesz w kartę graficzną używaną, to wtedy mógłbyś szukać RTX3070ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...