Skocz do zawartości
Gamer83

Wymiana cpu+mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój aktualny zestaw to i5 8600k 4,8Ghz, rtx 3080, asrock z370 extreme4, ram 16GB-3600Mhz (Goodram irdm pro), monitor WQHD 165hz, zasilacz supremo FM2 gold plus 750W, cooler Thermalright Macho Rev. B.

Komputer głównie do gier, chciałem spytać co radzicie w kwestii zmiany podzespołów.

Edytowane przez Gamer83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj tydzień na testy Intela 12 generacji i wtedy decyduj - być może będzie na tyle wyczesany, że nie będzie warto brać nic innego, a być może wymusi obniżki cen starszego sprzętu. Gdybyś chciał włożyć wyraźnie lepszy procesor w tę płytę, to i tak wydasz na niego prawie 2k PLN, bo 9900k niemal trzymają cenę premierową.

Za to są duże szanse że pod gry 12600k będzie za tydzień sporo lepszy, a nawet z nową płytą nie wyjdzie wcale wiele drożej, tym bardziej jeśli odsprzedasz obecną platformę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

jak chcesz być beta testerem nowej podstawki pod 12gen. oraz chcąc zakupić płytę główna nie gorzej wyposażona niż obecnie posiadasz to trzeba będzie wydać worek pieniędzy, bezpieczniej odczekać co najmniej 7-8 miesięcy aż powychodzą różne nie dociągnięcia, aktualizacje do biosów itp., oczywiście jak się uprzesz na nowa podstawkę to ja zakupisz, bo patrząc z ekonomicznego punktu widzenia to pytanie jest jak, będą wyglądać ceny za te 7-8 miesięcy? oj może być rożnie z tymi cenami ...

aby doradzić co można by obecnie fajnego zakupić, to potrzebna jest informacja jaki chciał byś przeznaczyć na ten cel budżet no chyba ze "no limit" XD

coś typu i7 10700K lub i7 11700K ?, 10gen. sporo nisze temperatury ale w pyłach z Z590 wyłączenie pierwszego gniazda M.2 pod CPU bo jest oczywiście zarezerwowane dla 11gen. dla mnie czysty marketing a nie ze się nie da, natomiast 11gen przy OC, temperatury trudne do utrzymania na bezpiecznym poziomie, CPU chętnie dobija do 95-100C i wchodzi "throttling" na CPU i nie tylko i7 ale tez np. taki i5 11600k tyż ...

ja jestem zwolennikiem zakupy w pełni wyposażonej płyty głównej czy nie kastrata w cenie 500-600pln, tylko obecnie te 600 co najmniej X3 to jest z czego wybrać.   

ja by cena starego zestawu była nie wygórowana, to mógł bym rozważyć czy się nie przykleić do płyta + CPU.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi