Pentol Posted November 6, 2021 Report post Posted November 6, 2021 Witam, Potrzebuje pomocy jak krok po kroku skonfigurować Raid 1 na dyskach hdd. Generalnie chodzi mi że Raid nie będzie obsługiwał dysku z systemem(ssd) tylko magazyn hdd 4tbx2. Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. Edit: Temat do zamknięcia. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Multiform Posted December 29, 2021 Report post Posted December 29, 2021 Hej, Mam problem natury rozdzielenia wyjścia dźwięku na urządzeniu Intel NUC. Aktualnie jest on podpięty do TV jako zestaw konferencyjny. Do tego mam podpięte Logitech Group. Wszystko śmiga, natomiast dźwięk mam jedynie na głośniku z Logitech Group. Chciałbym dodatkowo mieć dźwięk na słuchawkach dla jednej osoby. Pytanie takie jak to zrobić? W ustawieniach w ogóle nie mam "Stereo MIX". Słuchawki w wersji BT byłyby najwygodniejszym rozwiązaniem. Może potrzeba kupić jakiś mixer? Proszę o nakierowanie w temacie. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
falcoon84 Posted January 28, 2022 Report post Posted January 28, 2022 Cześć, Obecnie mam zainstalowany Windows 10 w UEFI CMS przez co nie mogę zaktualizować systemu do jedenastki i tu moje pytanie. Czy jak zainstaluje Win 11 w trybie UEFI bez wcześniejszej aktualizacji Win 10 do 11 to czy po czystej instalacji system sam zaciągnie serial przypisany do płyty głównej (wersja OEM) czy muszę najpierw zainstalować Win 10 w trybie UEFI a potem wykonać aktualizację? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
cochin Posted January 28, 2022 Report post Posted January 28, 2022 Dlaczego nie możesz zaktualizować 10 do 11? Jaki jest komunikat przy probie aktualizacji? Zasadniczo można obejść wszystkie wymogi Windowsa 11 przy upgrade (brak TPM, brak secureboot, niewspierany CPU), wiec możesz to zrobić jeszcze jak ci się nie chce stawiać systemu od nowa. Jeśli hardware obsłuży win 11, to możesz zainstalować 11 na czysto bez upgrade z 10 do 11. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
falcoon84 Posted January 28, 2022 Report post Posted January 28, 2022 Komputer ze stopki, sprawdzony programem MS i jedynym problemem właśnie jest tryb CMS, reszta spełnia wymagania. Szczerze nie chce mi się i nie mam czasu bawić w obchodzenie tych zabezpieczeń zwłaszcza ze sprzęt spełnia wymagania. Chce tylko wiedzieć czy jak zainstaluje Windowsa 11 na czysto w trybie UEFI to aktywuje się za pomocą klucza Win 10 przypisanego do mobo. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
cochin Posted January 28, 2022 Report post Posted January 28, 2022 Tak, jeśli 10 jest legalnie zaktywowana to 11 powinna ruszyć z od razu. Mamy tak, ze do firmy przychodzą nowe komputery z preinstalowanym windows 10. W ogóle ich nie uruchamiamy, po wyjęciu z pudelka od razu pendrive z win 11 i instalacja na czysto. Po pierwszym uruchomieniu 11 jest już zaktywowana. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
falcoon84 Posted January 28, 2022 Report post Posted January 28, 2022 I to właśnie chciałem wiedzieć. Wielkie dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kochlik2022 Posted February 19, 2022 Report post Posted February 19, 2022 Latem ma być podobno wydany Windows 11 który po pierwszym uruchomieniu po instalacji będzie musiał mieć połączenie z Internetem żeby zalogować się na konto Microsoftu żeby się zalogować na pulpit Artykuł Windows 11 Pro: pierwsze uruchomienie wkrótce tylko z kontem Microsoftu na stronie dobreprogramy.pl https://www.dobreprogramy.pl/windows-11-pro-pierwsze-uruchomienie-wkrotce-tylko-z-kontem-microsoftu,6738732324572064a Czy będzie się dało pominąć połączenie internetowe. Przecież nie każdy ma Internet i nawet jak ma to może być brak zasięgu i nawet gdy jest Internet mogą paść serwery Microsoftu. Czy będzie się dało tą wersję uruchomić bez Internetu? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 2, 2022 Report post Posted July 2, 2022 Windows 11 w wersji 22621.105 (kandydat do RTM). Firefox w wersji 102. Nie działa zmiana motywów w Firefoxie. W sensie, ustawiam ciemny motyw dajmy na to, włącza się ciemny motyw, ale pasek adresu wciąż jest jasny (biały). To samo, jak włączę motyw systemowy, mimo, że w systemie w Kolorach mam włączone "pokaż kolor wiodący..." w dwóch pozycjach. Mógłby ktoś sprawdzić, czy u niego też ten problem występuje najlepiej, także w Windowsie 10? Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
techn0liczny Posted July 14, 2022 Report post Posted July 14, 2022 Na spokojnie można działać na Windows 11 z wykorzystaniem tylko kont lokalnych. Nie musisz się martwić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
leven Posted July 14, 2022 Report post Posted July 14, 2022 Pewnie chodzi o weryfikację konta Mikrosoftu, wtedy jest potrzebne połączenie z internetem. Konto lokalne nie potrzebuje połączenia, ale system będzie chciał weryfikacji aktywacji. Jeżeli MS wprowadza (jeszcze nie wprowadziło) takie cudo, to może się okazać, że konto lokalne też będzie stwarzać problemy bez weryfikacji legalności -> tak jak byś zainstalował system bez aktywacji. System będzie działał, ale po paru dniach będą restarty i w końcu już go nie uruchomisz. No i pytanie, czy ta nowość będzie działać bez połączenia z internetem też jest na wyrost, bo niby skąd mamy wiedzieć, co będzie za jakiś czas ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
SpawnerYT Posted September 16, 2022 Report post Posted September 16, 2022 Witam, mam problem z instalacją systemu Windows 11, więc tak na moim laptopie Asus TUF Gaming FX705DT zainstalowałem sobie nowe Ubuntu 21 w edycji LTS - gdy po kilku miesiącach testów systemu zamierzałem wrócić do Windows 11 instalator wywalił mi ten błąd ( na załączonym obrazku). Czytałem na stronie ASUS ,że to jakiś błąd ze sterownikiem chyba IRST ( muszę przyznać , że w tym temacie jestem zielony), dedykowanym systemem do laptopa był Windows 10 z możliwością update do Windowsa 11. Proszę o pomoc bo nigdy jeszcze nie miałem takiego problemu. Z góry dziękuję Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted September 16, 2022 Report post Posted September 16, 2022 Witam zdjęcie wykonane w taki sposób ze nic nie widać , tzn. ciężko jest coś odczytać. najprawdopodobniej instalator win11 nie posiada w swojej bazie, odpowiedniego sterownika od kontrolera obsługi dysków M.2 zastosowanego w tym modelu laptoka i dlatego instalator nie widzi dysku, czy próbowałeś zrobić to samo z instalatorem win10 ? trudność instalacji nowego systemu np. win11, może dodatkowo polegać na tym, ze na stronie Asusa do tego laptoka nie ma sterownika dla instalatora systemu .... https://www.asus.com/pl/Laptops/For-Gaming/TUF-Gaming/ASUS-TUF-Gaming-FX705DD-DT-DU/HelpDesk_Download/ a takie dwie opcje w biosie jam masz ustawione , zakładka- Boot Fast Boot - Disabled CSM support - Disabled bo zakładam ze dysk w biosie jest nadal wykrywany ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
SpawnerYT Posted September 17, 2022 Report post Posted September 17, 2022 TakWysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted September 17, 2022 Report post Posted September 17, 2022 ok co można zrobić, instalator win10 przygotować za pomocą programu Rufus https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html schemat partycjonowania -MBR docelowy system- Bios (lub UEFI-CSM) czyli potrzebny drugi PC lub laptok jeśli instalator nadal nie będzie widział dysku, to można przestawić opcje w biosie CSM support na Enabled , ale może być tak ze jeśli posiadasz dysk pod M.2 to po włączeniu wsparcia CSM, zapisaniu ustawień i ponownym uruchomieniu laptopa, bios przestanie widzieć dysk ... , czyli instalator win tez go nie będzie widział, tak to już jest z tymi podróbkami PC czyli laptokami XD Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
SpawnerYT Posted September 19, 2022 Report post Posted September 19, 2022 Nieudane Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted September 19, 2022 Report post Posted September 19, 2022 39 minut temu, SpawnerYT napisał: Nieudane Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka no to jak by tobie napisać, skoro laptok nie chce współpracować, taki laptok musiał by trafić w moje ręce, abym się mógł bezpośrednio z min zapoznać i temat zbadać, co jest raczej nie do realizacji (chyba ze jesteś z grodu Kopernika lub okolic) , także pozostaje Tobie szukać w swoich okolicach sklepu- -serwisu, który wykona instalacje systemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
masin Posted September 24, 2022 Report post Posted September 24, 2022 W wersji 22H2 (oficjalne ISO ze strony M$) już się nie da 😞 , przynajmniej na chwilę obecną , sztuczki z odpinaniem kabla lub wyłączaniem WiFi nie działają , metoda z OOBE też nie działa , jedyne co można to konto microsoft użyte do instalacji zamienić na lokalne Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pribles Posted October 5, 2022 Report post Posted October 5, 2022 A próbowałeś po prostu zainstalować sobie Windows10?;> Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jankes Posted October 29, 2022 Report post Posted October 29, 2022 (edited) https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b550 Ściągnij AMD RAID Driver (SATA, NVMe RAID). Wypakuj na pendraka i wczytaj ten sterownik podczas instalacji (Załaduj sterownik). Edited October 29, 2022 by Jankes Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HiSpect Posted December 24, 2022 Report post Posted December 24, 2022 Cześć, złożyłem niedawno nowy setup i zaktualizowałem do W11. W totalnie randomowych momentach system łapie zwiechę, na głównym monitorze jest black screen, a drugi zwyczajnie zawiesza się na klatce na której był w chwili zwiechy. Nie ma żadnych komunikatów błędu, nigdy się to nie zdarza przy obciążaniu GPU (gry/benchmarki), zawsze w przeglądarce lub pulpicie. Niestety nie mogę już wrócić do W10 żeby sprawdzić czy problem też występuje. Specyfikacja: Ryzen 5600, Radeon 6750 XT, Asus TUF Gaming B550-PLUS, SPC Supremo 750W, Ripjaws 16GB 3200. Jakieś pomysły jak sprawdzić co powoduje problem? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Setnik Posted December 25, 2022 Report post Posted December 25, 2022 Włącz w biosie profil dla pamięci. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted December 26, 2022 Report post Posted December 26, 2022 ... niewątpliwie teraz jakiś profil dla tych pamięci ma 😉 Paradoksalnie, kiedy szukamy problemu, to powinniśmy wyłączyć wszelkie OC/pracę poza specyfikacją, więc powinien wręcz wyłączyć profil XMP. No tak czy inaczej zrób może jakiś memTest na początek (na razie może nic nie zmieniaj w BIOS z tymi profilami dla RAM) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HiSpect Posted December 26, 2022 Report post Posted December 26, 2022 15 godzin temu, Setnik napisał: Włącz w biosie profil dla pamięci. 1 minutę temu, Kyle napisał: ... niewątpliwie teraz jakiś profil dla tych pamięci ma 😉 Paradoksalnie, kiedy szukamy problemu, to powinniśmy wyłączyć wszelkie OC/pracę poza specyfikacją, więc powinien wręcz wyłączyć profil XMP. No tak czy inaczej zrób może jakiś memTest na początek (na razie może nic nie zmieniaj w BIOS z tymi profilami dla RAM) Profil XMP oczywiście jest włączony. Memtest nie wykazał problemów z pamięciami. Ogólnie ze spostrzeżeń - przed zablokowaniem W11 możliwości podmiany sterowników po takim black screenie zawsze sterowniki graficzne były podmienione przez system, mimo, że te które były zainstalowane to był najnowsze. Zauważyłem też, że przed tymi black screenami często klatkuje kursor - klatkuje on też przy niektórych animacjach odtwarzanych w przeglądarce (gify na fb dla przykładu), jakiś związek z freesync? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Conniek Posted December 30, 2022 Report post Posted December 30, 2022 Tez mam ten problem u siebie. Nie wiem czy to wina redeonów czy czegos innego. Sprawdzales logi? U mnie black screena powoduje Application popup 56. Format robilem i to nie pomoglo niestety Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HiSpect Posted January 2, 2023 Report post Posted January 2, 2023 W dniu 30.12.2022 o 12:18, Conniek napisał: Tez mam ten problem u siebie. Nie wiem czy to wina redeonów czy czegos innego. Sprawdzales logi? U mnie black screena powoduje Application popup 56. Format robilem i to nie pomoglo niestety U mnie jest to LiveKernelEvent z różnymi kodami ale najczęściej zdaje się powtarzać kod 141 😕 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Conniek Posted January 3, 2023 Report post Posted January 3, 2023 Na innym forum ludzie pisali mi ze to jest prawdopodbnie zwiazane z napieciami? I najlepiej byloby sprawdzić jakis inny zasilacz U mnie takię błedy sie pojawiaja. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Setnik Posted January 4, 2023 Report post Posted January 4, 2023 Pisano też tu na forum o tym, że ten producent ma coś skopane w zasilaczach i w niektórych przypadkach wyławiacza dyski M.2. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HiSpect Posted January 4, 2023 Report post Posted January 4, 2023 (edited) 20 godzin temu, Conniek napisał: Na innym forum ludzie pisali mi ze to jest prawdopodbnie zwiazane z napieciami? I najlepiej byloby sprawdzić jakis inny zasilacz U mnie takię błedy sie pojawiaja. 13 godzin temu, Setnik napisał: Pisano też tu na forum o tym, że ten producent ma coś skopane w zasilaczach i w niektórych przypadkach wyławiacza dyski M.2. Na forum AMD dogrzebałem się do tematu gdzie ktoś miał podobny problem i pomogło mu wyłączenie MPO (multiplane overlay). Spróbowałem i od dwóch dni nie było problemu z black screenem, może to przypadek, a może MPO było przyczyną - przekonamy się z czasem, bo niestety te fikołki systemu były randomowe i ciężko mi stwierdzić w 100% że problemu już nie ma. Sprawdziłem jeszcze czy kursor nadal klatkuje przy gifach w przeglądarce i nie występuje już ten problem. Edited January 4, 2023 by HiSpect 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Conniek Posted January 5, 2023 Report post Posted January 5, 2023 Możesz mi powiedzieć jak wyłączyć to mpo? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...