tokarch Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Dzień dobry, Szukam serwera do obsługi plików w biurze projektowym. Głównie praca w cadzie, czasami w 3D. Na stałe pracuje 4 osoby (3 laptopy, 1 stacjonarka do 3D). Nie bardzo wiem jaki to powinien być sprzęt, jak mocno rozbudowany, na ile kieszeni itp. To co wiem, że ma służyć jako dysk sieciowy, tak by cały zespół mógł pracować na wspólnych plikach i mieć do nich niezawodny dostęp, ma być również archiwum na pliki których nie używamy na co dzień, z możliwością blokowania dostępu do niektórych plików/folderów. Chciałbym również aby był dostęp zdalny do plików. Jeśli ktoś się czuje na siłach żeby pomóc i dodatkowo jest z okolic Wrocławia (by pomóc w instalacji i podłączenia całości w sieć) zapraszam do kontaktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Jakiś NAS nie wystarczyłby, np SYNOLOGY DS220+ lub Synology DS920+ jeśli masz większy budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2021 Ile zapisujesz rocznie danych? Czy planujesz więcej niż 4 koncówki podpiete do serwera? CAD pracuje po stronie klienta, więc na pewno potrzebujesz dobrego łącza między serwerem a klientami. Czy masz jakąś szafe rackową (jeśli tak czy stoi ona w osobnym pomieszczeniu?). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokarch Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2021 Szafy rack nie mam. Wymiana danych głównie wewnętrznie między pracownikami, z klientem nie mam potrzeby wymiany większych danych. Rocznie może koło 15GB zapisuję. Quote Czy planujesz więcej niż 4 koncówki podpiete do serwera? Rozumiem, że chodzi o ilość osób korzystających z niego? W przyszłości pewnie tak. Założenie było takie by każdy mógł się łączyć zdalnie, jeśli to jest możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 Ten Nas co podałem powinien wystarczyć spokojnie, a i zarządzanie nim będzie dość proste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2021 Ostatnie ci powinieneś brać pod uwagę to budżetowy NAS. Weź jeden ale profesjonalny dla MSB. Wsparcie dla cache oraz sieć minimum 2,5Gb/s to minimum. Najlepiej 10Gb/s. Cache to dwa dyski nvne. Dodatkowo drugi jako backup. Serio. Nie chcesz kosztować biznes utraty danych. Na tym sprzęcie generują oni swój przychód. Stawiałem coś podobnego dla biura w zajmującego się projektowaniem instalacji hydraulicznych. Skończyło się także zakupem dodatkowych stacj roboczych z kartami Quadro. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2021 W dniu 1.12.2021 o 18:04, saalataa napisał: Skończyło się także zakupem dodatkowych stacj roboczych z kartami Quadro. Wszystko będzie robione na klientach. Qaudro nie potrzebne ale jak powiedziałeś dobra sieć cache i redundancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...