Ameba w Panierce Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Buduje nowego kompa po Alder Lake. Obudowa Silent Base 802, Proc 12900k, Chłodzenie proca Silent Loop 2 360, karta 3080 Ti z coolerem AIO i radiatorem 240mm (Gigabatye Waterforce). Zastanawiam się jak ustawić przepływ powietrza aby to miało sens. Radiator CPU będzie na górze jako odpływ, z kolei radiator GPU musze wstawić na front, ale nie wiem w którą stronę ostawić wiatraki zarówno na radiatorze jak i obudowie. Czy lepiej wiać do środka, skutkiem czego ciepłe powietrze z radiatora GPU będzie leciało w stronę płyty głównej i wydmuchiwane będzie górą i tyłem obudowy czy może lepiej to ustawić jakoś inaczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Najlepiej aby oba, od grafy i CPU były jako wyciągające i wdmuchiwać wiatrakami do budy. Wpompowywanie ciepłego powietrza przy ponad 100 watach z proca oraz ponad 300 z grafy, zrobi w środku IMHO niezły piekarnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ameba w Panierce Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Dzięki, Tego się właśnie obawiałem. Generalnie mam tylko jeden wiatrak z tyłu w obudowie i nie wiem czy to łyknie. Bo mało miejsca na wciąganie powietrza Można zrobić tak żeby je jakoś wymieszać? W stylu, że w 240tce od GPU będzie miała górny wiatrak jako exhaust a dolny jako intake? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Jak masz miejsce dokup 2gi, nawet na pająka zamontowany z tyłu. I generalnie z tyłu ustalasz na większe obroty a z przodu na miejsce aby intake był podobny do wydmuchu. To mieszanie o którym piszesz może wygenerować strefy gdzie powietrze będzie stało i się grzało lub będziesz wciągał ciepłe powietrze z powrotem do środka, co ogólnie nie jest pożądanym zjawiskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ameba w Panierce Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 Dzięki za pomoc. Będę kombinował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 (edytowane) Jeszcze pytanie czy obudowę już kupiłeś? Może warto by kupić coś innego. Np ta jest fajna jeśli chodzi o sterowanie przepływem powietrza ta ma to fajnie zoorganizowane: https://www.x-kom.pl/p/542017-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg6v-evo-tg-argb.html?fbclid=IwAR3D6FVkDtfoFc4KAwH4jESYCAzp_Q1gsP5KIWHK3r5E2pxG_YAUwB3u0_4#Specyfikacja Edytowane 9 Listopada 2021 przez KvaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ameba w Panierce Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2021 https://www.bequiet.com/en/case/2047 Tą już mam No i plan jest aby wszystko było z siatką a nie zabudowane. W sensie front Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...