Skocz do zawartości
kikus

Temperatura? Niespali sie ??

Rekomendowane odpowiedzi

1 pyt :Do ilu moze dojsc temperatura maxymalnie athlona 2000 niepodkrecanego ??

i 2 pyt : czy obudowa ma prawo sie strasznie nagrzewac w miejscu gdzie jest procek ??

z gory thx za odpowiedz !!

--kikus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest ten athlon 0,18 palomino czy 0,13 thoroughbred?bo jeśli to palomino to ja mam ten sam problem grzeje się niemiłosiernie nawet do ponad 60 stopni ale pracuje stabilnie , na jądrze 0,13 mikrona temperatura powinna być dużo niższa max w stresie do ok 50 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly off toppic : Mnie tez interesuje jaka jest temp bezpieczna athlona tzn przy ilu stopniach sie spali. Sama mialam takie problemy tzn. mialam ponad 90 stopni i sie nie spalil. Na forum nie znalazlam wiec moze ktos da krotka odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie temperatura pracy wacha się od 50 do 55 stopni, a po obciążeniu dochodzi do 65. Alarm w biosie mam ustawiony na 70 stopni. Wiem że się grzeje jak cholera, ale mnie mam najmniejszego pojęcia jak obniżyć temperaturę... W budzie mam założone 4 wentylatory odciągające powietrze z budy i nic to nie daje. Na procesorze mam założony wiatrak Cooler Master CP5-7JD1B.

ps. komputer pracuje stabilnie, ale martwi mnie trochę ta temperatura...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Struktury krzemowe ulegaja uszkodzeniu przy temp. ponad 150C i zalezy to tez od czasu trwania takiej temperatury. AMD gwarantuje ze ich procesory beda poprawnie pracowac bodajze przy temp. siegajacych 85C przy standardowym taktowaniu. Kiedys moj stary Athlon T-bird osiagnal 103C i pracowal stabilnie przez okolo 2h po czym sie zawiesil. Nic mu sie nie stalo i smiga w innym kompie do dzis.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zmieniłem pastę z samoprzylepnego czegoś, co było na zakupionym radiatorze na zwykłą srebrna pastę. Temperatura spdała może ze 2 stopnie. Może winę za to ponosi ilość urządzeń zamontowanych u mnnie w kompie... Sam nie wiem. Chyba przestanę o tym myśleć :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max temp na amd na jądrze palomino wynosi 90 stopni a na thorougbredzie albo 85 albo też 90 nie pamiętam- dane producenta ,gdzieś tu kiedyś ktoś dawał linka na dane techniczne wszystkich proców i to był jeden z istotniejszych parametrów,ja pytałem o to samo tzn. o temp proca w forum "chłodzenie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to troche nie w temacie ale jeden gosciu nieswiadomie przez tydzien katowal swojego durona (teoretyczna wytrzymalosc = 90st.) temperatura 89 stopni i byl 100% stabilny wiec chyba jednak amd nie sciemnia z tymi dopuszczalnymi temperaturami choc napewno takie warunki pracy drastycznie skracaja zywotnosc procesorow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to akurat sie zmiescilam :D mialam ok 90 stopni, mam nadzieje ze proc mi posluzy jeszcze. btw a to wszystko przez to ze drucikiem mialam przelaczony wentyl na 5v no i niechcacy kmpel przy monotwoaniu dysku zepsul moja mizerna konstrukcje. Wlaczam kompa pracuje z kilka minut patrze temp ok 90 st :x to sie troche zmartwilam ale. Wracajac do tematu ja mam normalnie 51-52 stopnie a poz uzyciu softcoolera temp spada nawet do 31 stopni. Wiec jesli nie liczysz UD lub Seti zainstaluj sobie softcooler'a najlepiej Vcool. Wedlug mnie najlepszy.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to akurat sie zmiescilam  :D  mialam ok 90 stopni, mam nadzieje ze proc mi posluzy jeszcze. btw a to wszystko przez to ze drucikiem mialam przelaczony wentyl na 5v no i niechcacy kmpel przy monotwoaniu dysku zepsul moja mizerna konstrukcje. Wlaczam kompa pracuje z kilka minut patrze temp ok 90 st  :x  to sie troche zmartwilam ale. Wracajac do tematu ja mam normalnie 51-52 stopnie a poz uzyciu softcoolera temp spada nawet do 31 stopni. Wiec jesli nie liczysz UD lub Seti zainstaluj sobie softcooler'a najlepiej Vcool. Wedlug mnie najlepszy.

pozdro

No kobita madrze gada :wink: Vcool to bardzo dobry programi,ale niestety jeszcze nie ma konkretnej wersji dla plyt dla nForce2 :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to akurat sie zmiescilam  :D  mialam ok 90 stopni, mam nadzieje ze proc mi posluzy jeszcze. btw a to wszystko przez to ze drucikiem mialam przelaczony wentyl na 5v no i niechcacy kmpel przy monotwoaniu dysku zepsul moja mizerna konstrukcje. Wlaczam kompa pracuje z kilka minut patrze temp ok 90 st  :x  to sie troche zmartwilam ale. Wracajac do tematu ja mam normalnie 51-52 stopnie a poz uzyciu softcoolera temp spada nawet do 31 stopni. Wiec jesli nie liczysz UD lub Seti zainstaluj sobie softcooler'a najlepiej Vcool. Wedlug mnie najlepszy.

pozdro

Skąd można go ściagnąć

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

Skąd można go ściagnąć

Pozdrawiam

google.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kazdym procu jest napisana max tmp. ;) ale jak komos doszlo do 90C to lol

Kikus: jak nie masz dzior w obudowie ! sciagnij scianki obudowy i zostw szkielet sam ;) ja mam wentyl z tylu i obudowe sciagnieta i jest git ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...