Skocz do zawartości
Line

agresywne timingi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam plyte glowna GA-8PENXP(i865PE), procesor P4 2,4GHz (800MHz), pamiec Kingston HyperX 512MB PC3200 CL2

i problem z zainstalowaniem systemu. Bledy STOP wskazuja na pamiec, ale na stronie Kingston'a znalazlam to

Mam chyba ustawione zbyt agresywne timingi w biosie. Prosze o pomoc i rade jak to najlepiej ustawic. Teraz mam ustawione tak:

Configure DRAM Timing [sPD]

xCas Latency Time 2

xActive Precharge Delay 6 (5,7,8,9,10)

xDRAM RAS# to CAS# Delay 2 (3,4)

xDRAM RAS# Precharge 2 (3,4)

xRefresh Mode Select 7,8us (15,6us, 64us)

Wiem ze mam ustawic ras# to cas# delay z 2 na 3 to znalazlam rowniez na forum, ale nie wiem czy mam cos zmienic w Frequency/Voltage Control?

CPU Host Clock Control [Disabled]

xCPU Host frequency (MHz) 200

Memory Frequency For [Auto]

xMemory Frequency (MHz) 400

DIMM OverVoltage Control [Normal]

CPU Voltage Control [Normal]

Normal CPU Vcore 1,5250V

Bardzo prosze o pomoc jak to ustawic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj standardowe ustawienia i wtedy spróbuj. płyta powinna mieć zapisane bezpieczne timingi oraz powinna mieć możliwość odczytania i ustawienia timingów zalecanych przez roducenta pamięci. poszukaj ustawień automatycznych pamięci lub wczytaj "load optimized defaults" lub "load optimized settings" lub "load fail-safe defaults" czy podobnych opcji na głównej stronie biosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz dzieki za odpowiedz,

poszukaj ustawień automatycznych pamięci lub wczytaj "load optimized defaults" lub "load optimized settings" lub "load fail-safe defaults"

Biosa mam teraz ustawionego na Load Optimized Defaults. Probowalam tez na Load Fail-Safe Defaults i caly czas mam te timingi co podalam :(

Moze te pamieci nie nadaja sie do mojej plyty? Czy mozna to jakos ustawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz dzieki za odpowiedz,

poszukaj ustawień automatycznych pamięci lub wczytaj "load optimized defaults" lub "load optimized settings" lub "load fail-safe defaults"

Biosa mam teraz ustawionego na Load Optimized Defaults. Probowalam tez na Load Fail-Safe Defaults i caly czas mam te timingi co podalam :(

Moze te pamieci nie nadaja sie do mojej plyty? Czy mozna to jakos ustawic?

w biosie wciśnij ctlr+F1. Wtdy będzie trochę więcej zaawansowanych opcji w tym również konfiguracja timingów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie wciśnij ctlr+F1. Wtdy będzie trochę więcej zaawansowanych opcji w tym również konfiguracja timingów

To wiem :) manuala czytalam. Chodzi o to czy wystarczy zmienic tylko te wartosci w biosie np ras# to cas# delay z 2 na 3 czy rowniez trzeba cos inaczej ustawic frequency/voltage control?

a czy przypadkiem nie powinno być większe napięcie na pamiątkach ? 

standardowo płyty daja 2,5V, a chyba pamięci tego typu(prawie wyczynowe) powinny mieć 2,7V (pi razy oko)

Dimm OverVoltage control mam ustawione na Normal a do wyboru +0,1V, +0,2V, +0,3V. O to chodzi? Mam dac +0,2V?

Brakuje mi info na temat takich szczegolow :( Jesli znacie jakis link do faq "dla zielonych" prosze podajcie...

Kingston pisze na ten temat tylko to:

After installing a Kingston KHX3200/256 or KHX3200/512 into a system with an Intel i865PE, i865G and i875 chipset, the system will not boot or function correctly.(...)The default SPD timings on the HyperX KHX3200/xxx modules are too aggressive for the motherboard.

(...)

Enter the BIOS setup screen for your PC or motherboard and check whether you can change the memory timings. If you can change the memory timings, you need to change the following parameter:RAS-to-CAS to 3. If your BIOS setup does not allow you to change memory timings, then please use the solution below

Moja plytka jest na chipsetcie i865PE :(

Czy zmieniajc parametr ras to cas musze zmienic tez napiecie?

Ludzie pomocy jak "odkrecic " ta pamiec :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem :) manuala czytalam. Chodzi o to czy wystarczy zmienic tylko te wartosci w biosie np ras# to cas# delay z 2 na 3 czy rowniez trzeba cos inaczej ustawic frequency/voltage control?

a czy przypadkiem nie powinno być większe napięcie na pamiątkach ? 

standardowo płyty daja 2,5V, a chyba pamięci tego typu(prawie wyczynowe) powinny mieć 2,7V (pi razy oko)

Dimm OverVoltage control mam ustawione na Normal a do wyboru +0,1V, +0,2V, +0,3V. O to chodzi? Mam dac +0,2V?

Brakuje mi info na temat takich szczegolow :( Jesli znacie jakis link do faq "dla zielonych" prosze podajcie...

Kingston pisze na ten temat tylko to:

After installing a Kingston KHX3200/256 or KHX3200/512 into a system with an Intel i865PE, i865G and i875 chipset, the system will not boot or function correctly.(...)The default SPD timings on the HyperX KHX3200/xxx modules are too aggressive for the motherboard.

(...)

Enter the BIOS setup screen for your PC or motherboard and check whether you can change the memory timings. If you can change the memory timings, you need to change the following parameter:RAS-to-CAS to 3. If your BIOS setup does not allow you to change memory timings, then please use the solution below

Moja plytka jest na chipsetcie i865PE :(

Czy zmieniajc parametr ras to cas musze zmienic tez napiecie?

Ludzie pomocy jak "odkrecic " ta pamiec :?: :?:

Pamięci HyperX to jedne z najbardziej prądożernych ramów. Tak jak poprzednik i jak napiszę: ustaw dimm Overvoltage na +0,2V, gdyż to jest wręcz standard dla takiego ramu. Zmieniając timingi nie musisz zmieniać napięcia. Jeżeli jednak po zwiększeniu napięcia dalej będą problemy to ustaw CAS 2,5 , RAS3, RAS to CAS delay 3 i ten ostatni na 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale śmiesznie to brzmi : timingi zbyt agresywne dla płytyt głównej. raczej odwrotnie jest zazwyczaj. coś intel skopał :D

po podniesieniu napięcia dio 2.7V może coiśruszy a jak nie to, jak przdmówca pisał, zmniejsz ras-to-cas i powinno chodzić.

tyle że te pamięci będą się marnowały na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana napiecia nic nie dala :(, dopiero jak ras to cas poszlo na 3 instalka ruszyla bez problemow :D

Dzieki ogromne chlopaki za pomoc!!!

tyle że te pamięci będą się marnowały na tej płycie

No to mnie dobiles :( Wydawalo mi sie ze plytka jest bardzo dobra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...