borboun Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 Cześć Biorę pod uwagę upgrade komputera, nie gram w jakieś super nowe gry więc nie mam zbyt dużych wymagań, ale ostatnio pojawiło się trochę gier które mnie interesują i niestety RIG nie daje rady 30fps itd. FYI ma już swoje lata za sobą, ale nie bardzo mam ochotę inwestować na ten moment 7 - 8k za komputer na najbliższe 3 lata 🙂 CPU Intel Core i5 4590 @ 3.30GHz 49 °C RAM 16,0GB Dual-Channel DDR3 @ 799MHz (9-9-9-24) Motherboard MSI B85-G43 (MS-7816) (SOCKET 0) 35 °C Graphics 2047MB NVIDIA GeForce GTX 960 (NVIDIA) Chciałbym się skupić na karcie graficznej, co byłoby dobrym upgrade na ten moment? Będę wdzięczny za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borboun Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 Hej Jeżeli gry to nie mam jakiś dużych wymagań gram głównie w Path Of Exile i aktualnie w New World. Reszta podzespołów nie jest topowa, ale wydaje mi się że jest jeszcze w stanie coś uciągnąć z nową kartą. 3060, podejdzie pod to mobo? Bo niestety nie jestem w tematach komputerowych ale faktycznie jeżeli tak to jest to 40% nowego komputera 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 Witam i5 4590 to jest dobry CPU 4/4, ale trochę w nowszych tytułach już "się zapycha" czyli idzie cały czas na 100% i tutaj tylko wymiana na cos i7 4770K/4790K plus OC 4.3Ghz, czyli 4/8 może sporo przyspieszyć albo inaczej nie ograniczać, ceny używanych CPU są jakie są, czy to będzie opłacalny zakup ?, raczej nie, ale chcąc wymienić cała platformę to tez trzeba by głęboko sięgnąć do kieszeni... czyli co można by zmodernizować zakup dysku SSD o ile się już nie posiada CPU i7 4770K lub i7 4790K ale tutaj trzeba by już dokupić zestaw chłodzący typu "Fortis 3", do tego przy kilku letnim CPU Intela warto jest wykonać tzw.. "skalpowanie" IHS , są ludzie którzy taka usługę oferują np. na alldrogo, ja tez robię ale wśród znajomych, kiedyś zakupiłem stosowna maszynkę. sprawa podstawowa, jak już myślisz o wymianie karty graficznej, na coś wydajniejszego to dwie kwestie, karty obecne w sklepach maja cenę x3 lub nawet x3.5 w stosunku do tego co powinny kosztować, wiec zakup czegokolwiek wydajniejszego od posiadanego GTX 960 2GB będzie sporym wydatkiem, jak lubisz wyzwania i zakup w ciemno można kupić coś z OLX lub alledrogo w stanie nie znanym, bo co Tobie po tym jak sprzedawca napisze ze karta sprawna a tobie po tygodniu padnie ?, zakup tylko i wyłącznie z gwarancja producenta, kwestia druga jaki posiadasz zasilacz ?,nie chodzi tylko o dostępna MOC ale ilu letnia jest to konstrukcja ? , nowe kary są bardzo wrażliwe i można się zdziwić za nowa karta a po krótkim czasie przestanie działać... ha ha ha RTX 3060 do i5 4590 ?, jak niby ma to dobrze współpracować ? przecież będzie tam występował Bottleneck ponad 60-65%, kalkulator na Internetach jest można samemu sprawdzić. do i5 4590 to obojętnie co by się nie kupiło czy to GTX 1060 GB czy GTX 1660TI/Super 6GB bo będzie Bottleneck na poziomie 15-20% także chcąc wymienić kartę graficzna na coś nowszego/wydajniejszego warto przemyśleć czy najpierw nie zakupić procesora który w znacząco mniejszym stopniu będzie ograniczał wydajność "nowej" karty graficznej. jak się uprzesz na tego RTX 3060 to płyta nie będzie stanowić problemu bo ma wsparcie dla PCI-E 3.0 x16 https://pl.msi.com/Motherboard/B85-G43/Specification Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...