Skocz do zawartości
Hulleck

Modernizacja komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Do końca roku chciałbym wymienić procesor. Aktualnie posiadam:

AMD Ryzen 7 2700X
MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI
Palit GeForce RTX 2070 SUPER JetStream 8GB GDDR6
Crucial 32GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x16GB)
ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
be quiet! Pure Base 500 Black
SilentiumPC Grandis 2 120/140mm
SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold

I teraz to na czym mi zależy do bezproblemowe działanie, aktualnie mam problem z ramami i działają mi bez XMP.Myślałem o 5800X lub 5900X.
Zakup do końca roku, żeby jeszcze faktura się w tym roku rozliczyła.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minutes ago, Chloru said:

1. Zależy od budżetu. 2. Pewnie tak ale gwarancji nie ma. Ja mam cruciale 3600 - bez problemu działały z 3700x, 5800x i 5900x.

Jeśli chodzi o ryzena to coś w okolicach 5900X, a jeśli chodzi o zmianę platformy na intela to nie wiem ile może wyjść taka zmiana żeby była zauważalna różnica względem upgradeu na 5900X.

Bo chyba przesiadka z 2700X na 5800X/5900X będzie zauważalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minutes ago, Chloru said:

Wszystko zależy od tego co robisz na komputerze. Nikt tego za Ciebie nie zgadnie. Cpu na pewno będzie szybsze ale czy to zauważysz zależy od tego co robisz, w jakiej rozdzielczości itp.

Programowanie, wirtualizacja, gry (warzone, new world) i to wszytko. W pracy to trochę tego jest bo to spore systemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

zasadniczo to Ryzeny drażliwy temat jeśli chodzi o to aby działało to stabilnie na profilu XMP, na Internetach jest dostępny kalkulator, i potem trzy dni ustawiania i tyz może nie działać stabilnie , widzisz pseudo recenzenci na YT nie wspomnieli o tym, bo oni do testów i robienia prezentacji dostają pamięci raczej z górnej półki a nawet jak coś jest nie tak, to takie tematy są przemilczane... dlatego po wybraniu przez siebie płyty głównej producent model, patrzy się na stronie producenta, czy już zamieścił informacje odnośnie kompatybilnych pamięci ram z dana seria procesorów no popatrz dla Ryzenów serii RX-2X00 nie jest przewidziana szybkość pamięci 3000MHz, ino 2933Mhz lub 3200Mhz oraz 3600MHz, nuuu to takie pytanie czym się zasugerowałeś dopierając pamięć Ram ? 

https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-EDGE-WIFI#support-mem-14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 hours ago, Mr.T... said:

Witam 

zasadniczo to Ryzeny drażliwy temat jeśli chodzi o to aby działało to stabilnie na profilu XMP, na Internetach jest dostępny kalkulator, i potem trzy dni ustawiania i tyz może nie działać stabilnie , widzisz pseudo recenzenci na YT nie wspomnieli o tym, bo oni do testów i robienia prezentacji dostają pamięci raczej z górnej półki a nawet jak coś jest nie tak, to takie tematy są przemilczane... dlatego po wybraniu przez siebie płyty głównej producent model, patrzy się na stronie producenta, czy już zamieścił informacje odnośnie kompatybilnych pamięci ram z dana seria procesorów no popatrz dla Ryzenów serii RX-2X00 nie jest przewidziana szybkość pamięci 3000MHz, ino 2933Mhz lub 3200Mhz oraz 3600MHz, nuuu to takie pytanie czym się zasugerowałeś dopierając pamięć Ram ? 

https://www.msi.com/Motherboard/support/MPG-X570-GAMING-EDGE-WIFI#support-mem-14

niczym bo nie miałem pojęcia o tym 😞 jest gdzieś jakaś dokumentacja mówiąca jak tą tabelę czytać, bo nie rozumiem ostatniej kolumny

i jak sprawdziłem to moich (BLS16G4D32AESB) nigdzie tam nie ma ...
człowiek się uczy na błedach

tutaj niby są -> https://www.amd.com/en/products/ryzen-compatible-memory

Edytowane przez Hulleck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Hulleck napisał:

niczym bo nie miałem pojęcia o tym 😞 jest gdzieś jakaś dokumentacja mówiąca jak tą tabelę czytać, bo nie rozumiem ostatniej kolumny

i jak sprawdziłem to moich (BLS16G4D32AESB) nigdzie tam nie ma ...
człowiek się uczy na błedach

tutaj niby są -> https://www.amd.com/en/products/ryzen-compatible-memory

widzisz bo na forach każdy może wypisywać co mu się podoba, zgodnie z posiadana wiedza i własnymi przekonaniami, np. naogląda się taki jeden z drugim, głupotek na YT i potem przekazuje to dalej... , a inny użytkownik nie wie czy osoba doradzająca to jest gołowąs, przekonany ze skoro youtuber poleca to jest to coś co musi działać ...  czy jest to osoba która na codzienna coś tam zajmuje się grzebaniem w sprzętach ... 

BLS16G4D32AESB wedle opisu to są pamięci 3200MHz, a i na podanej przez ciebie stronie i wybraniu Ryzen 2000 i Crucial jest 17 pozycji, ale o takim oznaczeniu nie widzę.   

a wracając do tzw. "zestawów polecanych" to czy czynnikiem decydującym o doborze podzespołów powinna być tylko cena ?, czy po złożeniu poprawność działania ? a czy taki 'polecający" sam osobiście użył tych podzespołów i złożył zestaw ? czy tylko, ale wiecie w tej cenie... patologia.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi