Skocz do zawartości
XPit

Cooler chichy i wydajny potrzebny !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! sorry za ewentualne powtarzanie się, ale wiadomo że wiedza odświeżana dobrze się ugruntuje :D

Właśnie, jest mi potrzebny cooler chichy i wydajny !

Wiem, że dla każdego poziom hałasu jest bardzo względny, ale przydadzą mi się wszystkie opinie.

Wydajny musi być bo mam durona Morgana 1000 Mhz i podkręciłem go ... patrz config - temperature max. mam 50°C (a co będzie w lecie podczas upałów ??:) ).

Problem polega na tym, że mam cooler firmy colorful S462-coś tam (może ktoś zna - złoty kolor, ale z aluminium) i jest on dość głośny, a przynajmniej wydobywa sie z niego nieprzyjemny świst.

Jakich szanowni koledzy używają coolerów ? i czy 50°C dla durona to jest ok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie temat coolerow juz jest troche przezuty.

Nieograniczona kasa i halas to globalwiny .....38.

Ograniczona kasa (bardzo) Titan + pasta- ten tani i wydajny 30 pln i cichy.

Lekarstwo na wszystko Volcano albo 7 albo drozszy 7+

Zalmany sa dobre ale tez drogie, wolalbym za ta kase globalwina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie temat coolerow juz jest troche przezuty.

Nieograniczona kasa i halas to globalwiny .....38.

Ograniczona kasa (bardzo) Titan + pasta- ten tani i wydajny 30 pln i cichy.

Lekarstwo na wszystko Volcano albo 7 albo drozszy 7+

Zalmany sa dobre ale tez drogie, wolalbym za ta kase globalwina.

Volcano 7 & Artic Silver II , przy okolo 3700 rpm jest w miare znosny w "odsluchu" , na razie poszedl mi do 3980 i jeszcze idzie to wytrzymac, ale jak ktos juz napisal :

to indywidualny prog wytrzymalosci na halas 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

chyba rzeczywiście zdecuduję sie na Volcano 7. Mam tylko pytanie dotyczące prędkości obrotowej. W jaki sposób się ona przełącza i gdzie znajduje się czujnik temp. Czy sa tylko dwie prędkości zależne od temperatury czy ciągła zmiana. Wyczytałem, że prędkość ok. 2500 obr jest przy temp. ok. 25°C czy chodzi o temp. procesora, czy radiatora. Pytam,bo jeżeli to temp. procesora to w przypadku durona obroty od razu wskocza mi na te wyższe -bradziej hałaśliwe.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, 

chyba rzeczywiście zdecuduję sie na Volcano 7. Mam tylko pytanie dotyczące prędkości obrotowej. W jaki sposób się ona przełącza i gdzie znajduje się czujnik temp. Czy sa tylko dwie prędkości zależne od temperatury czy ciągła zmiana. Wyczytałem, że prędkość ok. 2500 obr jest przy temp. ok. 25°C czy chodzi o temp. procesora, czy radiatora. Pytam,bo jeżeli to temp. procesora to w przypadku durona  obroty od razu wskocza mi na te wyższe -bradziej hałaśliwe.

Pozdrowienia

Predkosc sama sie przelacza , tzn na Volcanie jest taki cypel mierzacy temp zewnatrz (w budzie)

Mi leci na 12V i na razie osiaganl max obr = 3980 , o ile sandra mnie nie ciula

Nie prawda ze ma 2 predkosci !

Ten zolty kabelek zapinasz na plycie , a zasilajacy do zasilacza i rpm ustawia sie w zaleznosci o temp

Na pewno tak dziala, sam to widze bo od poniedzialku mam go zalozonego i ciagle patrze jak dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, 

chyba rzeczywiście zdecuduję sie na Volcano 7. Mam tylko pytanie dotyczące prędkości obrotowej. W jaki sposób się ona przełącza i gdzie znajduje się czujnik temp. Czy sa tylko dwie prędkości zależne od temperatury czy ciągła zmiana. Wyczytałem, że prędkość ok. 2500 obr jest przy temp. ok. 25°C czy chodzi o temp. procesora, czy radiatora. Pytam,bo jeżeli to temp. procesora to w przypadku durona  obroty od razu wskocza mi na te wyższe -bradziej hałaśliwe.

Pozdrowienia

Co do temp. 25st C to przy niej jest okolo 2900 obr.min.

A reszta to Ci dobrze opisal Reed.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, 

Pozdrowienia

Co do temp. 25st C to przy niej jest okolo 2900 obr.min.

A reszta to Ci dobrze opisal Reed.

Kaeres , wklej mu ten link, ktory i mnie wtedy zapodales, ja go nie umie teraz znalezc, a gosc bedzie wszystko wiedzial :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! sorry za ewentualne powtarzanie się, ale wiadomo że wiedza odświeżana dobrze się ugruntuje :D 

Właśnie, jest mi potrzebny cooler chichy i wydajny !

Wiem, że dla każdego poziom hałasu jest bardzo względny, ale przydadzą mi się wszystkie opinie.

Jesli chcesz naprawde cicho i wydajnie to IMHO Zalman 3100, albo jeszcze lepiej 6000Cu. W trybie normal sa juz calkiem ciche a przy tym wydajne, a w trybie noiseless naprawde cichutkie. Polecam.

Do Durona bedzie idealnie nawet w noiseless.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badzmi powazni tak naprawde nie ma cichych coolerow moim zdaniem lepiej kupic troche glosniejszy i czesto znacznie wydajniejszy od tzw. "cichego" coolera i przerobic go na 7/8,7V albo poprostu tak jak ja mam zrobione wszystko pod zewnetrzny stabilizowany zasilacz z regulacja: 1,5-12,5V i wszystko dziala cool...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie ale myślę jeszcze o Mini Cooper Orb lub volcano II ma ktoś zdanie na ich temat - wydajne?

Zaden nie "przeskoczy" Volcano VII 8) , ma wkladke Cu w podstawie radia, Dragon Orb jest tez wydajny (wiecej Cu) ale sfiszczy glosniej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragon Orb 4900 jest naprawdę cichy prawie go niesłychać a no i musze powiedziec że dobrym zakupem jest np: Fanmate zalmana. ale coolery z 7000 to naprawdę burza mózgów w obudowie głośno jak nie wiem jeżeli ktoś bierze 7000 to niech lepiej odrazu się zaopatrzy w ten Fanmate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 4max.pl mają takie urządzenie za 16 zł od Zelmana które reguluje płynnie prędkość obrotową wentyla, ustawiam obroty w zależności od potrzeb. A wentylka kupiłem Volcano 6Cu LowNoise. Jest extra i kosztowal mnie 71 zł. Jak sie u nich kupuje wenta to w promocji dają pastę ze srebrem Thermopox za 13 zł. Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragon Orb 4900 jest naprawdę cichy prawie go niesłychać a no i musze powiedziec że dobrym zakupem jest np: Fanmate zalmana. ale coolery z 7000 to naprawdę burza mózgów w obudowie głośno jak nie wiem jeżeli ktoś bierze 7000 to niech lepiej odrazu się zaopatrzy w ten Fanmate.

Gdzie i po ile kupowales FanMate ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...