oldtouch Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, Posiadam leciwego laptopa Asus Pro79a o następującej specyfikacji: Klasa procesora AMD TURION X2 Kod procesora RM-75 Prędkość procesora 2.2 GHz Ilość pamięci RAM 4 GB Rodzaj zainstalowanej pamięci RAM SO-DIMM DDR2 800 MHz Przekątna ekranu 17,3" Maksymalna rozdzielczość ekranu 1600X900 Karta graficzna ATI MOBILITY RADEON HD 4570 Pamięć karty graficznej 512 MB Czy po wrzuceniu dysku SSD, zainstalowaniu powiedzmy win7, mogę liczyć na wystarczającą moc obliczeniową aby płynnie przeglądać Internet i korzystać za zasobów YouTube? Chcę oddać ten komputer starszej osobie do podstawowych potrzeb tylko obawiam się, że przy kilku kartach czy materiale 720p na YT zrobi się pokaz slajdów co nie pozwoli płynie korzystać z komputera. Wiem, że trochę wróżę z fusów, ale myślę, że warto spytać zanim kupię nowy dysk. Edytowane 26 Listopada 2021 przez oldtouch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMiABLE Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2021 Powiem tak, laptop mojej matki z DualCore do dzisiaj ogarnia YouTube w 1080p i Netflixa. Dysk SSD potrafi naprawdę przyśpieszyć komputer, ale raczej nie wpłynie na płynność odtwarzania filmów. Ten Turion powinien sobie jako-tako radzić, choć to słabsze procesory od architektury Intela z tamtych lat. Jednak do potrzeb starszej osoby taki sprzęt spokojnie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2021 Witam laptop z 2009 fajnie ze jeszcze działa XD ma usb 2.0 i z tyłu HDMI całkiem całkiem ... to wypadało by zdemontować wyczyścić zestaw chłodzący i wymienić pastę na CPU, przed oddaniem go osobie starszej SSD zawsze da kopa systemowi, tylko sprawdź czy obecny dysk jest na SATA bo czasami producenci potrafią nie mile zaskoczyć i stosując swoje rozwiązania ... co do przeglądarki typu Chrom czy FF ja stosuje zestaw trzech wtyczek uBlock Origin czyli nie tylko blokowanie reklam ale również zwalnianie pamięci ram https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm?hl=pl Disconnect czyli wyszukiwanie i blokowanie elementów śledzących na stronach, można się zdziwić ile tego jest ... https://chrome.google.com/webstore/detail/disconnect/jeoacafpbcihiomhlakheieifhpjdfeo?hl=pl enhanced-h264ify jest to wtyczka która wysyła informacje dla YT ze zamień kodek z PV9 na starszy AVC1. https://chrome.google.com/webstore/detail/enhanced-h264ify/omkfmpieigblcllmkgbflkikinpkodlk?hl=pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2021 Cześć! Konfiguracja raczej mało popularna, więc nie wiem czy szybko uzyskasz wiarygodną odpowiedź. SSD nie da Ci dodatkowej mocy obliczeniowej, a jedynie przyśpieszy ładowanie systemu, aplikacji i dokumentów. Jest to jednak bardzo sensowna inwestycja, o ile moc obliczeniowa pozostałych podzespołów jest wystarczająca do przewidywanych zadań. Procesor słabiutki, ale do przeglądania stron w necie powinien wystarczyć, a osobna karta graficzna powinna ratować sytuację na Youtube. Jeśli masz taką możliwość, to proponuje Ci wrzucić jakiegoś Linuxa Live na pendrive i sprawdzić, czy laptop wystarczająco chyżo pomyka na Youtube i Facebook. Jeśli tam da radę, to w pozostałe części internetu też się da na nim zajrzeć. Wtedy zdecydujesz, czy reanimować laptopa, czy nie. Pamiętaj tylko, żeby system był 64 bitowy, bo inaczej nie wykorzystasz całego RAM i utrudnisz sobie życie w kwestii doboru aktualnego oprogramowania. Po za tym - tak jak napisał poprzednik - warto zainstalować wtyczki blokujące. Polecam zestaw Firefox i uBlock Origin 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...