Skocz do zawartości
nem

Legalność oprogramowania

Jakie oprogramowanie masz zainstalowne w komputerze?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Jakie oprogramowanie masz zainstalowne w komputerze?

• W pelni legalne
      6
    • Legalny system i glowne oprogramowanie, reszta hmmm....
      4
    • Legalny tylko system operacyjny
      1
    • Same piraty
      55

Rekomendowane odpowiedzi

No coz smutna polska rzeczywistosc gdzie na legalne oprogramowanie stac jedynie firmy ktore MUSZA je miec legalne. Przecietny zjadacz chleba do prywatnego uzytku ma "piraty" Chociaz te slowo mi mocno nie pasuje bo np. ja mam tylko dwie oryginalne plyty z grami to nigdy nie dalem zarobic "piratom".

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win2kprof licencja OEM

Total Commander licencja personalna

The Bat! licencja personalna

Nero wersja bundled (z nagrywarka)

PowerDVD wersja OEM (z karta graficzna)

kilka oryginalnych gier, jedna darmowa American Ops

reszta oprogramowania freeware

MyIE2, Kerio Personal Fierwall, AVG 6.0 Anti-Virus System, CesarFTP, Gimp, ICEOWS (archiwizer), Konnekt, Lavasoft Ad-aware 6, LeechGet 2002, mozilla, MV2Player, No-IP DUC, OpenOffice 1.1, smartFTP, Winamp, acrobat reader, ZoomPlayer, XnView, IrfanView, Aida, CDex, Eac, CDmanipulator, PowerOFF, semsms, StatBar, VirtuaDub... jeszcze pare innych. kodeki do DVD, FFdshow, AC3Filter

no i adaware FlashGet

i wcale mnie to tak duzo nie kosztowalo... jakies dwie czesci do kompa. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam wyłącznie legalne oprogramowanie wraz z systemem, nie wyobrażam sobie zainstalowania czegokolwiek bez odpowiedniej licencji chociaż muszę przyznać że mam piracki bios i gadu gadu nie wspominając już o lewej- zakupionej na giełdzie wersji detonatorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem w posiadaniu paru orginalnych gierek i programow :D

- cala seria CnC: Tiberian Dawn, Tiberian Sun, Sole Survivor, Red Alert 1 i 2, Yuri's Revenge, Renegade, Generals + wszystkie orginalne dodatki :D

- nero i oprogramowanie do skanera mam orginalne :mrgreen:

- mam jeszcze orginalnego matrixa 1 na dvd :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginalne programy dołaczane do kupionych Kart graficznych , plyt głownych , napedow DVD z 15 sztuk np.: nero, power dvd, partition magic, virtual image itp.

okolo 40 oryginalnych gier , 3 piraty

oryginalny Windows XP he , pirat XP prof.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie... mnie ostatnio tak ruszylo sumienie.. nie wiem czy to dlatego, że je mam :P .. czy to dlatego, ze jade za pare tygodni do angli na zarobek... :)

I zamarzylo mi sie oryginalne oprogramowanie... ale jak sobie o tym zaczynam myslec to mi wychodzi.. ze gofno o tym wiem :lol:

No to zaczynam sobie szukac oprogramowania po sklepach internetowych i znalazlem... Win XP Profesjonalistyczny kosztuje w wersji OEM cirka 700 zeta... ale ten sam w wersji BOX pona 2x tyle...

Wiem, ze różnica jest w licencji na ten produkt... ale moze ktos bedzie tak mily i mi powie dokladnie o co chodzi w tych OEM i BOX... czy OEM mozna kupic oddzielnie czy tylko z nowym kompem.. ??

:?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biedny jestem to mam same piraty. ale juz sie poprawiam bo kupilem ostatnio oryginalna gre :D

jak bede duzy i duzo zarabial to bede mial same oryginaly w szklaej szafie :D

jak to mawia taka fajna reklama w telewizorze:

skoro nie widac roznicy to po co przeplacac? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, moge od razu powiedziec ze mam same piraty, tzn mam jakies gry orginalen kiedys dawno kupione jak jeszzce w nie gralem. To chyba World Cup 98 i Screamer 2

Jak tak popatrzylem na progsy ktore mam zainstalowane to doszedlem do wniosku ze jedynie dwa z nich sa dla mnie nie do zastapienia, reszte moglbys psokojnie wywalic i na ich miejsce zainstalowac freeware (zrobie tak po formacie) Te dwa progsy to: Tha Bat! (bardzo mi sie podoba i nie chce outlooka ani nic innego) no i Photoshop. Na ten pierwszy mogl bym sobie w sumie pozwolic ... 154zl.. hmm no niby ok, ale to i tak sporo kasy :/ Jak za taki programik. Moze kiedys. CO do Photoshopa niestety pewnie nigdy go sobie nie kupie a wiaze z nim (miedzy innymi) swoja przyszlosc. Takie programy sa niestety za drogie a reszte mozna IMHO zastapic innymi - darmowymi.

Sproboje tez po raz kolejny przesiasc sie na Linuxa, tam jest wszytko legalne :P

PS. W pracy (wakacyjnej) mam komp z orginalnym softem: Win XP Prof + Photoshop 7 PL. Calkiem fajnie korzysta sie z pomocy technicznej Adobe wiedzac ze ma sie orginal ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SuChyY thebata moża zastąpić od chdźby klientem poczty który jest w netscape lub mozilli moim zdaniem on jest nawet lepszy od thebata. A photoshop spróbuj gimpa, ale to już nie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym problem, że większość użytkowników instaluje WinXP bo ładnie wygląda (z komputerem dostali 98), albo WinXP Pro, bo Home jest dla lamerów. Albo Windows musi być pirat, bo microsoft sux. Jeszcze jest grupa ludzi, którzy muszą mieć Corela 10 aby zrobić sobie wizytówki.

Ja sam zaczynałem na piratach, programowania nauczyłem się na pirackim Visual Studio :>. Teraz mam w domu piracką wersję jednego ze środowisk developerskich, bo część pracy muszę wynieść z pracy :) do domu, a nie stać mnie na legala.

Co to Bat-a, też go lubiłem, ale przesiadłem się na Eudorę (małe reklamy mi nie przeszkadzają). Do grafiki używam Corela 8 classic PL (jest tam photopaint). Ale gratuluję chłodnego spojżenia na software :D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, jakiego oprogramowana używacie? Czy całe pięniążki lecą na ,,dozbrajanie'' komputera, czy też znajdą się na programy? :D

pozostawie to bez komentarza... chyba wiadomo dlaczego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi