kacperek_mz Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, Potrzebuję świeżego spojrzenia na kwestię zestawu, jaki chciałem kupić córce. Zastosowanie głównie "biurowe", ale też pewnie zechce w coś zagrać (bez wygórowanych wymagań, Minecraft, itd.). Myślałem o czymś takim jak Asus PN51 (Ryzen 5 5500U, 16GB RAM, 480GB SSD), ale to wychodzi dość drogo (~2800 PLN). Taniej można mieć lapka w tej konfiguracji (co swoją drogą też tak trochę rozważam, ale ze względu na ekran chyba jednak wolałbym desktopa...) Druga opcja, to złożenie czegoś samemu, ale od lat nie siedzę w temacie, a zwłaszcza, jeżeli chodzi o składanie czegokolwiek w małym formacie. Po jakimś krótkim szukaniu złożyłem coś takiego: AMD Ryzen 5 PRO 5650G (w zestawie z chłodzeniem) Płyta główna ASRock A520M PHANTOM GAMING 4 Patriot Viper Elite II, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL18 SSD WD Blue SN550 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 350W Obudowa Jonsbo C2 (20x22x27 cm (szer. x gł. x wys.)) CENA: ~2400 PLN ...ale nie mam pewności, czy to mi się "spasuje" wszystko, a i nie wiem na ile ciche to będzie, a trochę mi na tym zależy... Jest szansa, że to się upcha i będzie to działać? No i jeszcze czy ma to szanse być cichę? A może uda się złożyć coś podobnego wydajnościowo (podobno te zintegrowane grafy z Ryzenów są niezłe), ale taniej? Do tego muszę kupić monitor (FHD, ~24") z głośnikami, gdzie podłączę powyższy zestaw oraz zostanie jeden wolny port HDMI - także albo 1 DisplayPort + 1 HDMI (ale wtedy muszę mieć to wyjście DP w tym zestawie moim), albo 2 HDMI. No i fajnie by było, żeby głośniki w miarę grały - więc póki co chodzi mi po głowie BenQ EW2480 - gdzieniegdzie w miarę chwalą go za głośniki. Pomożecie? Edytowane 28 Listopada 2021 przez kacperek_mz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperek_mz Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2021 Od biedy mogę sam złożyć, ale preferuję sklep. Wydajność w grach to nie priorytet, więc odpuszczam temat używanej grafy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...