bartek1529 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2021 Witam, mam pytanie odnośnie łączenia modułów pamięci ram. Mam płytę główna z chipsetem z97, więc chodzi jeszcze o pamięci ddr3 Od nowości mam włożone pamięci Kingston HyperX Savage 2400mhz 2x8gb. Mam możliwość dołożenia do nich teraz kolejnego zestawu dual channel, te same pamięci ale taktowane 2133mhz. Jak to się zachowa, całość zejdzie do 2133? Jeżeli tak to czy zysk związany z dodatkowymi gigabajtami będzie większy niż strata na mhz? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2021 Tak, pamięci będą pracować z taktowaniem tych wolniejszych. Czy będzie zysk? To zależy, czy używasz programów, które będą to wykorzystywały, bo do standardowego używania grania 16 GB w zupełności wystarcza. Z resztą zawsze możesz odpalić sobie w tle jakiś program monitorujący zajęcie pamięci RAM i na bieżąco sobie sprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...