drunk Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Procesor - AMD Ryzen 7 5800X, 3.8GHz Płyta główna - Asus ROG STRIX X570-E GAMING RAM - G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 Zasilacz - Corsair RM750x Komputer ma służyć do zwykłej niewymagającej pracy, gier i pół profesjonalnego renderingu materiałów wideo. Obecnie posiadam już obudowę (Fractal Design Meshify 2 Black TG Light Tint) monitor, dyski SSD oraz system. Kartą graficzną będzie GeForce RTX 3060 Ti Gaming X 8GB GDDR6 ale to już po nowym roku. Czy taki zestaw ma sens, czy może lepiej doinwestować w AMD Ryzen 9? Kwestia zasilacza, czy udźwignie taki zestaw. Proszę o radę. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez drunk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Witam ogólnie fajny zestaw tylko jak nie posiadasz karty graficznej to komp będzie tylko się ładnie prezentował. z tymi X570 to tak różnie jest jeśli chodzi o obsługę i współpracę z pamięcią ram, jedni piszą "git majonez", inni maja problemy , poprawiana pod tym względem są konstrukcje na B550 , oraz X570S ale jakoś Asus nie zamieszcza informacji czy jak płyty główne są już z np. z WI-Fi w standardzie AX to już są poprawione konstrukcje na X570S czy nadal X570 ?, wiesz tu chodzi o to aby potem nie trzeba było kombinować ze pamięć nie chce pracować z dostępna max szybkością ... MSI czy Gigabyte takie info zamieszcza MSI MEG X570S ACE MAX, MSI MPG X570S CARBON MAX WIFI, Gigabyte X570S AORUS MASTER fakt ze wybrane przez ciebie pamięci są 3200MHz czyli zgodne z tym co wspiera wybrany CPU ale jak i czy dobrze to będzie działało w sensie stabilnie to przekonasz się jak wciśniesz przycisk "Power" i wejdziesz do biosu i ustawisz te 3200MHz zasilacz występuje w dwóch wersjach CP-9020092-EU i CP-9020179-EU różnica około 70-80 PLN z czegoś ta różnica wynika. to czy warto dopłacać do R9 to już musiałbyś na testy popatrzeć o ile zyskasz na czasie podczas renderingu rendering ? uuu panie to tak chyba trzeba w porządne chłodzenie wodne zainwestować do tego Ryzena ... oj będzie gorąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drunk Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Chłodzenie, tak jak piszesz wodne i właśnie sobie coś już szukam sensownego, bo podobno Ryzen 7 i 9 mocną się pocą. Chociaż ludzie piszą, że chłodzą nawet SilentiumPC Fortis 3 EVO ARGB czy Dark Rock 4 Pro. Co do płyty głównej to również brałem pod uwagę B550, ale wydawało mi się, że te X-570 są lepsze, ciekawsze. Oczywiście też coś z Asusa ponieważ jako firma jeszcze nie miałem z nimi problemów, a i ponoć sekcję zasilania mają bardzo dobrą na tle konkurencji. Grafika z pewnością będzie z tym, że jak pisałem zaraz po nowym roku planuję zakup. Pamięci sprawdzałem i tak jak zauważyłeś niby powinny być okej, ale też się trochę tego obawiam, bo już kilka przygód z pamięcią w innych zestawach miałem. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez drunk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 pamięć Ram morza się posiłkować lista QLV z strony producenta dla CPU serii 5000 https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/PRIME_X570-PRO/Memory_QVL_for_AMD_Ryzen_5000_Series_Processors_X570_0423.pdf to tylko tak na szybko dla 3200MHz , ciebie interesuje to co jest w nawiasie czyli kod producenta G.Skill Trident Z, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-32GTZA) czasami jedna literka lub cyferka w oznaczeniu robi różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Ramy trochę za wolne, 3600mhz optymalne dla ryzena. Jeżeli znasz się na oc to możesz wziąć szybsze, wtedy sobie ustawisz manualnie, x570 czy potrzebne?. Na b550 masz wszystko co potrzeba i chipsety mniej się grzeją, a jeżeli już chcesz x570 to bierz z literką S. Ja też nigdy nie miałem problemów z asusem, mam sentyment do asusa, ale do ryzena kupiłem msi bo trafiłem na promocję. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drunk Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Poszukam wobec tego szybszych kości. Płyta x-570 nie jest koniecznością, po prostu wydaje się mi ciekawsza, ale nie to element, który nie mogę zmienić. Z drugiej strony różnica w cenie to około 200/250zł - Amazon oferuje x-570 do wyrwania w fajnej cenie, więc... 🙂 Głównie chodzi o to, aby całość że sobą dobrze współgrała. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez drunk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Jaki byś nie wybrał chipset płyty to bedzie działać prawidłowo. Asus na B550 ma świetne płyty, model E i XE (z adapterem na dyski). Ramy weź sobie G-Skill albo Crucial Ballistix, jeżeli wybierzesz G-Skill to najlepsze są te z CL14/16-xx-xx-36 (poczatek 14/16, końcówka 36, są na kościach B-Die, świetnie się podkręcają, ale są droższe). Jak wybierzesz konkretny model ramu to wejdz na stronę G-Skill, i tam w zakładce QVL masz modele obsługiwanych płyt głównych. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drunk Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Tak też pewnie zrobię. Dzięki za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I3obaS Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2021 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...