Danio31b Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witam posiadam obudowę Silentium PC ArmisAr6X Evo TG ARGB. Obudowa ma 3 wentylatory wlotowe 120mm i dwa wylotowe 120mm, jeden z tyłu jeden na górze. Planuje dokupić dwa wentylatory 140mm i założyć je na gorze obudowy bo są tam 2 miejsca na nie. Teraz pytanie... czy dołożenie takich wentylatorów nie zaburzy/popsuje mi jakoś cyrkulacji w obudowie?? Na gorze jest już 1 wentylator 120mm i planuje go właśnie wymienić na 140mm i dołożyć kolejny 140mm. Podzespoły to i9 10900K i RTX 3080ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2021 Nic nie zaburzy. Wentylatory będą lepiej radzić sobie w opróżnianiem obudowy z gorącego powietrza, przez co te wlotowe będą pracować wydajniej i będzie właśnie lepsza cyrkulacja. Daj znać, czy temperatury Ci spadły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witam.Trochę eksperymentowałem z dodatkowymi wentylatorami w moim Gladiusie swego czasu.Zatem całkiem spora obudowa.Moja doświadczenia sĄ takie.Dwa 140 mm wentylatory dałem do przodu a jeden 120 u góry bezpośrednio nad prockiem.Mi dwa 120 wiatraki u góry raz że nic nie ujeły temp to dla mnie były już dodatkowo słyszalne.Pierwszy wentylator u góry zasysał chłodne powietrze i był chłodny.Czyli zero efektu tak naprawdę.Dopiero drugi był wyraźnie ciepły.Trzeba pamiętać że dwa 140 mm wentylatory z przodu będĄ efektywniejsze od trzech 120 mm.Ja bym na twoim miejscu sprawdził najpierw jeden 140 mm wentylator nad prockiem.Ewentualnie jeden nowy 140 mm do przodu i dwa 120 na górę.Oczywiście wypowiadam się tylko co do wentylacji w obudowie a nie efektów RGB takowych.Ja z definicji nie ufam wydajności wentylatorom RGB względem tych bez RGB.Dla mnie to już oddzielna kwestia :-).Ale oczywiście dla samego efektu można dać dwa dodatkowe wentylatory z RGB.Ale zasada co do przepływu powietrza będzie taka jak opisałem na na swoim przykładzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danio31b Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2021 ta obudowa nie ma możliwości montażu 140mm na przodzie czy z tyłu. narazie kupię te 2 wentylatory i zobaczę a po nowym roku wymienię obudowę na Signum SG7V Evo TG ARGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...