cargt3 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zastanawiam się nad backupem na potrzeby domowe, głownie zdjęcie i dokumenty około 50 GB. Obecnie mam synchronizację z płatnym one drivem. Co jakiś czas, najczęściej co 1 rok robię kopię na 8 letni dysk hdd 2'5 ze starego laptopa. Zakładam że nie jest to najbardziej bezawaryjne rozwiązanie . Trochę poczytałem i widzę że bardziej polecane do archiwizacji są HDD. Natomiast SSD wydaje mi się bardziej uniwersalnym rozwiązaniem ponieważ w razie czego może służyć też do innych celów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, cargt3 napisał: Zastanawiam się nad backupem na potrzeby domowe, głownie zdjęcie i dokumenty około 50 GB. Obecnie mam synchronizację z płatnym one drivem. Co jakiś czas, najczęściej co 1 rok robię kopię na 8 letni dysk hdd 2'5 ze starego laptopa. Zakładam że nie jest to najbardziej bezawaryjne rozwiązanie . Trochę poczytałem i widzę że bardziej polecane do archiwizacji są HDD. Natomiast SSD wydaje mi się bardziej uniwersalnym rozwiązaniem ponieważ w razie czego może służyć też do innych celów. Nie wiem czy to jest pytanie, stwierdzenie czy podsumowanie? Backup zależy od poziomu paranoi: - awaria sprzętu > wystarczy backup na sąsiedni dysk - awaria klasy spalenie sprzętu > zewnętrzny dysk - awaria klasy spalenie domu > zewnętrzny dysk wyniesiony poza siedzibę firmy/domu (tu sprawdza się onedrive) - awaria klasy ransomware przed kórym chroni w zasadzie wyłącznie trzymanie kilku kopii na zewnątrz: oddzielny przenośny dysk, dysk sieciowy + kopie przyrostowe z ostrzeżeniem o backupie zbyt dużej ilości różniących się danych + nie przespanie momentu infekcji, czyli żebyśmy nie zostali z kopiami bezpieczeństwa zaszyfrowanych plików... edit: w kontekście paranoi stwierdznie klasy "w razie czego może służyć też do innych celów" jest raczej mocny faux pas... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez rdaneel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...