Moophone Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2021 Sprzet : MSI B450 Gaming Plus Ryzen 5 3600 RX580 16GB Patriot Viper 4 - 2133 ( 3200) Zasilacz Corsair CX600 SSD - 1000 Cruical m.2 Problem: Komp na ok 1,5 roku, działał normlanie, bez podkręcania na prawie defaultowych ustawieniach ( właczony mode SVC do wirtualizacji) Pewnego dnia komp wpadł w bootloopa.. Do biosu da się wejść 1. Wypiąłem wszystko , został proc, grafika i m2, dalej bootloop ( zawsze w tym samym miejscu (kręcące się kółeczko M$) 2. Sprawdziłem pamięci ( z jedna kością, dwie, zamienione miejscami, memtest itp) żadnej różnicy bootloop nonstop. 3. Wziąłem inna grafikę (komp sygnalizuje po LEDach ze z VGA problem- wątpliwa grafika stara MSI NVIDIA 660) 4. Wróciłem do swojego RX580, wyjąłem dysk M.2, próba instalacji W10 z ISO z USB ( bootloop w tym samym momencie, tuz po pojawieniu sie kółeczka M$) 5.Chcialem odpalić kompa z BootCD - także restarty w momencie przejścia już do trybu graficznego. 6. Odpaliłem grafikę(obie i N660 i Rx580) na starej płycie z I5, windows sie instaluje z usb, zadnych problemów. WTF ?? 7. Dostałem do testów (nówka sztuka) Asus B550 PLUS... BIOS DEFAULT, ani bootowanie z M.2, ani z USB, ani BOOTCD , nawet ubuntu z liveCD nie działa(wiesza sie w 2 sec po uruchomieniu). Czy ktos ma pomysł o co kaman ? Komp przestał działac dosłowanie w ciagu dnia, zadnych zmian w BIOSE, updatu windows itp nie robilem ostatnio. Jednego nie mogę wyeliminować to.. uszkodzony procek(to byłby pierwszy w moim 20paroletnim IT).. nie ma go jak sprawdzić ( WIndows, linux, bootcd ) nie da się zbootowac nic ( tryb tekstowy memtesta jednak działa) Podejrzane jest także to ze dzieje się to na dwóch płytach głównych.. z rożnymi chipsetami i producentów.. Prośba do Was o jakies HINTy.. mi juz cyce opadły.. Pozdr Moophone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 Witam skoro da się wejść do biosu , i bios poprawnie odczytuje CPU to tak było by to trochę dziwne ze problemem jest CPU i to dwie płyty główne nie zasygnalizowały podczas uruchomienia problemów z CPU ale zawsze mogła się ujawnić jakaś wada ukryta CPU, tylko dlaczego da się wejść do biosu ? bios wgrany 7B86v1E ? a jak by powalczyć tylko z jedna kostka Ramu na sztywno ustawić szybkość na 2133MHz i po kolei sprawdzić we wszystkich slotach , potem z druga . opcje w biosie BIOS UEFI/CSM Mode [CSM] ? Secure Boot ? SVM Mode Enables/ disables ? jak masz ustawione ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moophone Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 Godzinę temu, Mr.T... napisał: Witam skoro da się wejść do biosu , i bios poprawnie odczytuje CPU to tak było by to trochę dziwne ze problemem jest CPU i to dwie płyty główne nie zasygnalizowały podczas uruchomienia problemów z CPU ale zawsze mogła się ujawnić jakaś wada ukryta CPU, tylko dlaczego da się wejść do biosu ? bios wgrany 7B86v1E ? Tak na MSI mam wgrany ostatni stabilny z 2020r tj 7B86v1E Teraz działam na plycie pozyczonej ASUS TUF B550 PLUS Bios przywrocony do defaulta, pamieci na 2133, reszta tak samo jak na MSI Na obu płytach ten sam efekt.. bootloop 😞 Godzinę temu, Mr.T... napisał: a jak by powalczyć tylko z jedna kostka Ramu na sztywno ustawić szybkość na 2133MHz i po kolei sprawdzić we wszystkich slotach , potem z druga . Sprawdziłem pamieci tak jak mowisz, niestety za kazdym razem na obu plytach ten sam efekt Godzinę temu, Mr.T... napisał: opcje w biosie BIOS UEFI/CSM Mode [CSM] ? Disable Godzinę temu, Mr.T... napisał: Secure Boot ? Secure boot - Other OS Godzinę temu, Mr.T... napisał: SVM Mode Enables/ disables ? SVM disable Godzinę temu, Mr.T... napisał: jak masz ustawione ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 Został zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moophone Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 36 minut temu, masin napisał: Został zasilacz Właśnie podmieniłem zasilacz na Corsair 550 , to SAMO 😕 Sprawdzałem zasilacz na plycie z i5, tam zasilacz i dyski działaja, tak samo grafiki (obie).. Pamięci tez zdobyłem na podmiankę, zero efektu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 jak masz BIOS UEFI/CSM Mode [CSM] podświetlony jest Mode CMS czyli wsparcie dla starszych kart graficznych. SVM Mode Enables/ disables czyli wirtualizacja może być Enables i po mimo przestawiania pamięci Ram w różnych slotach efekt jest nadal taki sam, to ostał się już tylko CPU do podmianki albo wysyłki na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moophone Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2021 5 godzin temu, Mr.T... napisał: jak masz BIOS UEFI/CSM Mode [CSM] podświetlony jest Mode CMS czyli wsparcie dla starszych kart graficznych. SVM Mode Enables/ disables czyli wirtualizacja może być Enables i po mimo przestawiania pamięci Ram w różnych slotach efekt jest nadal taki sam, to ostał się już tylko CPU do podmianki albo wysyłki na gwarancje. Zdecydowałem ze procka wyśle do sklepu gdzie kupiłem, przebidze na i5 do nowego roku, trudno. Rx580 działa normlanie.. zasilacz tez 🙂 Dam znac z ciekawosci czy uznali gw. na procka 🙂 Dzieki i Pozdrawiam, Mooph 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moophone Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2022 Czesc, Procesor zostanie wymieniony na nowy, także dziękuję Wam ze pomoc. Teraz dylemat czy czekac na 3600(brak na stanie oddac mogą kwote z przed pandemii czyli 750 zł ) czy dopłacić prawie drugie 700 zł do 5600x... Pozdrawiam, Mirek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2022 12 minut temu, Moophone napisał: Czesc, Procesor zostanie wymieniony na nowy, także dziękuję Wam ze pomoc. Teraz dylemat czy czekac na 3600(brak na stanie oddac mogą kwote z przed pandemii czyli 750 zł ) czy dopłacić prawie drugie 700 zł do 5600x... Pozdrawiam, Mirek na to pytanie, już musisz sam sobie odpowiedzieć, ja pewnie bym dopłacił do 5600X , tylko nie zapomnij ze przed zamontowaniem nowego CPU, trzeba bios wgrać do najnowszego 7B86v1H4(Beta version) , niby jest z tyłu przycisk na panelu aby wgrać bios, ale to trzeba będzie to już sprawdzić empirycznie jak to działa, bo jak najpierw wsadzisz tego 5600X to nic nie ruszy, czyli wgrywanie nowego biosu bez CPU. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moophone Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2022 21 godzin temu, Mr.T... napisał: na to pytanie, już musisz sam sobie odpowiedzieć, ja pewnie bym dopłacił do 5600X , tylko nie zapomnij ze przed zamontowaniem nowego CPU, trzeba bios wgrać do najnowszego 7B86v1H4(Beta version) , niby jest z tyłu przycisk na panelu aby wgrać bios, ale to trzeba będzie to już sprawdzić empirycznie jak to działa, bo jak najpierw wsadzisz tego 5600X to nic nie ruszy, czyli wgrywanie nowego biosu bez CPU. udało sie zrobic update biosu zgodnie z procedura MSI, zakupiony 5 5600X (ze słona dopłatą 😕 ) Dzięki MR.T za pomoc. Pozdr Mooph. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2022 2 godziny temu, Moophone napisał: udało sie zrobic update biosu zgodnie z procedura MSI, zakupiony 5 5600X (ze słona dopłatą 😕 ) Dzięki MR.T za pomoc. Pozdr Mooph. fajnie ze działa. potestuj i napisz jakie wrażenia pod względem wydajności np. w grach z nowym CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...