Skocz do zawartości
badboy11

cooler, fsb, grafika ... 3 pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Mam 3 pytnia dotyczące sprzętu, ktory chce kupic:

1. Chlodzenie: na procesor nakladamy radiator a na ten z kolei wiatraczek... czy kupuje sie je w komplecie?? w necie w danym artykule polecaja radiator jednej firmy a wiatraczek drugiej ... czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow??

2. FSB: czy na danej plycie dla wszystkich athlonow xp mozna ustawiac rozne fsb?? np czy athlon xp z jadrem thoroughbred mozna podlaczyc pod fsb 166MHz, 200MHz?? Czy czynnikiem ograniczajacym jest tylko wlasciwa czestotliwosc procka (fsb x mnoznik) ????

3. Niestety musze kupic karte graficzna ... niestety bo sa one drogie a ja nie uzywam kompa do gier... czy dobrym rozwiazaniem byloby dla mnie kupno plyty glownej 8RGA+?? wszyscy znajomi mowia ze zintegrowana grafika to badziewie ale ja wielkich potrzeb nie mam.. czy taka grafika nie bedzie ograniczala normalnej pracy na kompie (wszystko POZA grami)?? dla pewnosci: epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie???

Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Mam 3 pytnia dotyczące sprzętu, ktory chce kupic:

1. Chlodzenie: na procesor nakladamy radiator a na ten z kolei wiatraczek... czy kupuje sie je w komplecie?? w necie w danym artykule polecaja radiator jednej firmy a wiatraczek drugiej ... czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow??

2. FSB: czy na danej plycie dla wszystkich athlonow xp mozna ustawiac rozne fsb?? np czy athlon xp z jadrem thoroughbred mozna podlaczyc pod fsb 166MHz, 200MHz?? Czy czynnikiem ograniczajacym jest tylko wlasciwa czestotliwosc procka (fsb x mnoznik) ????

3. Niestety musze kupic karte graficzna ... niestety bo sa one drogie a ja nie uzywam kompa do gier... czy dobrym rozwiazaniem byloby dla mnie kupno plyty glownej 8RGA+?? wszyscy znajomi mowia ze zintegrowana grafika to badziewie ale ja wielkich potrzeb nie mam.. czy taka grafika nie bedzie ograniczala normalnej pracy na kompie (wszystko POZA grami)?? dla pewnosci: epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie???

Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci .. :)

ad 1. Zwykle kupuje sie je w komlecie ... radiator wraz z wentylatorem ... musisz uwazac zeby kupiony przez ciebie wentylator byl pod socket A jesli ma byc uzywany na athlonie zwykle sa oznaczenie na wentylatorach do jakiej predkosci procesora sa zalecane np. wentylator do 2800+

ad2. Polecam ci plyte pod athlona na nforce 2 ... obsluguja one FSB 200MHz i sa bardzo wydajne ... Niestety czynnikiem ograniczajacym FSB jest wlasnie plyta glowna ... od niej zalezy czy bedzie wyzsze czy nizsze FSB ....

ad. 3 Tak ! Jesli nie potrzebujesz komputera do gier ... to karta graficzna ktora jest zintegrowana z plyta glowna 8RGA+ (jest to karta klasy gf4mx) zupelnie spelni swoje zadanie ... chociaz nawet da sie na niej zagrac w mniej wymagajace gry ... Jesli nie potrzebujesz duzej wydajnosci od grafiki to ta karta sie nada ... a zawsze mozna ja wylaczyc i zainstalowac zwykla karte graficzna pod AGP

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedobitki :) :

1. czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow??

2. nieporozumienie :( chodzi mi o to czy przataktowujac procek, niech bedzie to ten athlon xp thoroughbred (z "fabryczna" fsb 133MHz), mozemy ustawic inne fsb (dozwolone oczywiscie przez plyte glowna): np 166MHz czy tam 200MHz i odpowiedni mnoznik. Czy ten procek z fabrycznym fsb 133MHz moze pracowac i tak: 133MHz x 11 i tak 200MHz x 7 ???

3. a) czyli zintegrowane IGP moze dla mnie byc?? przy dual ddr podobno szybciej chodzi... :) poza dobrymi grami wytrzyma wszystko, tak??

b)epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie???

dzieki P3le i czekam jeszcze na male uzupelnienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD 1 - radiatrory różnie - po prostu musi być zaczep na sockety A wiatraczki 80 mają takie same rozmieszczenie miejsc na śrubki - więc sąwymmienne między sobą

AD 2 - tak dysponując odpowiednią płytą główną i pamięciami nie powinno być problemu z przestawieniami magistrali

AD 3 tak - gdy masz pamięci w dual ddr - to zintegrowana w nforsie 2 grafika jest zbliżona wydajnościądo zwykłego gf4 mx 440 - czyli wystarczy do większości zastosowań (nowsze gry już słabiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 i 2 juz :)

AD 3

a ile kosztuje taki osobno kupiony, nowy gf4 mx 440?? bo roznica miedzy cenami plyt z grafika i bez niej to 230 zl ... myslalem ze to bedzie mniej ...

4.

Jakie znacie dobre plyty glowne na nForce2, ktore obslugiwalaby FSB 400MHz i mialy niezablokowany SoundStorm na MCP-T, z grafika lub bez niej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro różnica w cenie to aż tyle - to olej - bo nowy gf4mx to ok 200 zł a ma własne 64 MB pamięci i nie będzie tyle zabierał kompowi..

Co do płyty - może taka jak moja ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIC AU13??

troche o niej znalazlem na polskich stronach ale malo.. wiesz moze gdzie moge poczytac o niej wiecej?? zobaczylem ze FIC AU13 sound/lan (najtansza wersja) kosztuje 370zl !! to malo w porownaniu do epoxa 8rda+, ktorego mialem zamiar kupic i ktory obsluguje fsb do 333MHz .... a te fireware to mi raczej nie bedzie potrzebne ... czy ta najtansza wersja tez zawiera SS na MCP-T ??

bede wdzieczny za jakis link do opisu tej plytki!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtanszy epox8rda+ = 420 PLN na www.apollo.net.pl

najtanszy epox8rga+ = 615 PLN w komputroniku

roznica: 195 PLN

dzisiaj nie ide na piwo, dokladam 5 zl i mam na oddzielnego gf4, ktory nie bedzie mi pamieci kompa zzeral :) a i plyte glowna bedzie latwiej kiedys sprzedac...

dzieki za pomoc!!

a o plytki epox8rda+ Vs FIC AU13 zapytam sie w nastepnym topicu bo temat juz inny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIC AU13??

troche o niej znalazlem na polskich stronach ale malo.. wiesz moze gdzie moge poczytac o niej wiecej?? zobaczylem ze FIC AU13 sound/lan (najtansza wersja) kosztuje 370zl !! to malo w porownaniu do epoxa 8rda+, ktorego mialem zamiar kupic i ktory obsluguje fsb do 333MHz .... a te fireware to mi raczej nie bedzie potrzebne ... czy ta najtansza wersja tez zawiera SS na MCP-T ??

Pozdrawiam

wszystkie Au 13 maja SS , tak mi sie wydaje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIC AU13??

Pozdrawiam

Epox 8RDA+ obsługuje FSB 400Mhz i nawet więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...