badboy11 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Witam wszystkich!! Mam 3 pytnia dotyczące sprzętu, ktory chce kupic: 1. Chlodzenie: na procesor nakladamy radiator a na ten z kolei wiatraczek... czy kupuje sie je w komplecie?? w necie w danym artykule polecaja radiator jednej firmy a wiatraczek drugiej ... czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow?? 2. FSB: czy na danej plycie dla wszystkich athlonow xp mozna ustawiac rozne fsb?? np czy athlon xp z jadrem thoroughbred mozna podlaczyc pod fsb 166MHz, 200MHz?? Czy czynnikiem ograniczajacym jest tylko wlasciwa czestotliwosc procka (fsb x mnoznik) ???? 3. Niestety musze kupic karte graficzna ... niestety bo sa one drogie a ja nie uzywam kompa do gier... czy dobrym rozwiazaniem byloby dla mnie kupno plyty glownej 8RGA+?? wszyscy znajomi mowia ze zintegrowana grafika to badziewie ale ja wielkich potrzeb nie mam.. czy taka grafika nie bedzie ograniczala normalnej pracy na kompie (wszystko POZA grami)?? dla pewnosci: epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie??? Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci .. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3le Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Witam wszystkich!! Mam 3 pytnia dotyczące sprzętu, ktory chce kupic: 1. Chlodzenie: na procesor nakladamy radiator a na ten z kolei wiatraczek... czy kupuje sie je w komplecie?? w necie w danym artykule polecaja radiator jednej firmy a wiatraczek drugiej ... czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow?? 2. FSB: czy na danej plycie dla wszystkich athlonow xp mozna ustawiac rozne fsb?? np czy athlon xp z jadrem thoroughbred mozna podlaczyc pod fsb 166MHz, 200MHz?? Czy czynnikiem ograniczajacym jest tylko wlasciwa czestotliwosc procka (fsb x mnoznik) ???? 3. Niestety musze kupic karte graficzna ... niestety bo sa one drogie a ja nie uzywam kompa do gier... czy dobrym rozwiazaniem byloby dla mnie kupno plyty glownej 8RGA+?? wszyscy znajomi mowia ze zintegrowana grafika to badziewie ale ja wielkich potrzeb nie mam.. czy taka grafika nie bedzie ograniczala normalnej pracy na kompie (wszystko POZA grami)?? dla pewnosci: epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie??? Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci .. :) ad 1. Zwykle kupuje sie je w komlecie ... radiator wraz z wentylatorem ... musisz uwazac zeby kupiony przez ciebie wentylator byl pod socket A jesli ma byc uzywany na athlonie zwykle sa oznaczenie na wentylatorach do jakiej predkosci procesora sa zalecane np. wentylator do 2800+ ad2. Polecam ci plyte pod athlona na nforce 2 ... obsluguja one FSB 200MHz i sa bardzo wydajne ... Niestety czynnikiem ograniczajacym FSB jest wlasnie plyta glowna ... od niej zalezy czy bedzie wyzsze czy nizsze FSB .... ad. 3 Tak ! Jesli nie potrzebujesz komputera do gier ... to karta graficzna ktora jest zintegrowana z plyta glowna 8RGA+ (jest to karta klasy gf4mx) zupelnie spelni swoje zadanie ... chociaz nawet da sie na niej zagrac w mniej wymagajace gry ... Jesli nie potrzebujesz duzej wydajnosci od grafiki to ta karta sie nada ... a zawsze mozna ja wylaczyc i zainstalowac zwykla karte graficzna pod AGP Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 niedobitki :) : 1. czy wszystkie radiatory/wiatraczki 80mm pasuja do wszystkich athlonow / bartonow?? 2. nieporozumienie :( chodzi mi o to czy przataktowujac procek, niech bedzie to ten athlon xp thoroughbred (z "fabryczna" fsb 133MHz), mozemy ustawic inne fsb (dozwolone oczywiscie przez plyte glowna): np 166MHz czy tam 200MHz i odpowiedni mnoznik. Czy ten procek z fabrycznym fsb 133MHz moze pracowac i tak: 133MHz x 11 i tak 200MHz x 7 ??? 3. a) czyli zintegrowane IGP moze dla mnie byc?? przy dual ddr podobno szybciej chodzi... :) poza dobrymi grami wytrzyma wszystko, tak?? b)epox 8RGA+ to tak jak 8RDA+ tylko z IGP, tak?? ma niezablokowany SoundStorm na mcp-t, zgadza sie??? dzieki P3le i czekam jeszcze na male uzupelnienie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 AD 1 - radiatrory różnie - po prostu musi być zaczep na sockety A wiatraczki 80 mają takie same rozmieszczenie miejsc na śrubki - więc sąwymmienne między sobą AD 2 - tak dysponując odpowiednią płytą główną i pamięciami nie powinno być problemu z przestawieniami magistrali AD 3 tak - gdy masz pamięci w dual ddr - to zintegrowana w nforsie 2 grafika jest zbliżona wydajnościądo zwykłego gf4 mx 440 - czyli wystarczy do większości zastosowań (nowsze gry już słabiej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 1 i 2 juz :) AD 3 a ile kosztuje taki osobno kupiony, nowy gf4 mx 440?? bo roznica miedzy cenami plyt z grafika i bez niej to 230 zl ... myslalem ze to bedzie mniej ... 4. Jakie znacie dobre plyty glowne na nForce2, ktore obslugiwalaby FSB 400MHz i mialy niezablokowany SoundStorm na MCP-T, z grafika lub bez niej.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 podrzucam do gory co by sie szybciej czegos dowiedziec :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Skoro różnica w cenie to aż tyle - to olej - bo nowy gf4mx to ok 200 zł a ma własne 64 MB pamięci i nie będzie tyle zabierał kompowi.. Co do płyty - może taka jak moja ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 FIC AU13?? troche o niej znalazlem na polskich stronach ale malo.. wiesz moze gdzie moge poczytac o niej wiecej?? zobaczylem ze FIC AU13 sound/lan (najtansza wersja) kosztuje 370zl !! to malo w porownaniu do epoxa 8rda+, ktorego mialem zamiar kupic i ktory obsluguje fsb do 333MHz .... a te fireware to mi raczej nie bedzie potrzebne ... czy ta najtansza wersja tez zawiera SS na MCP-T ?? bede wdzieczny za jakis link do opisu tej plytki!! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 w komputroniku roznica wynosi 160zl brutto a wg. cen z pronoxu 120zl netto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 w komputroniku roznica wynosi 160zl brutto a wg. cen z pronoxu 120zl nettow komputroniku roznica wynosi 160zl brutto a wg. cen z pronoxu 120zl netto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 najtanszy epox8rda+ = 420 PLN na www.apollo.net.pl najtanszy epox8rga+ = 615 PLN w komputroniku roznica: 195 PLN dzisiaj nie ide na piwo, dokladam 5 zl i mam na oddzielnego gf4, ktory nie bedzie mi pamieci kompa zzeral :) a i plyte glowna bedzie latwiej kiedys sprzedac... dzieki za pomoc!! a o plytki epox8rda+ Vs FIC AU13 zapytam sie w nastepnym topicu bo temat juz inny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_sung Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 FIC AU13?? troche o niej znalazlem na polskich stronach ale malo.. wiesz moze gdzie moge poczytac o niej wiecej?? zobaczylem ze FIC AU13 sound/lan (najtansza wersja) kosztuje 370zl !! to malo w porownaniu do epoxa 8rda+, ktorego mialem zamiar kupic i ktory obsluguje fsb do 333MHz .... a te fireware to mi raczej nie bedzie potrzebne ... czy ta najtansza wersja tez zawiera SS na MCP-T ?? bede wdzieczny za jakis link do opisu tej plytki!! Pozdrawiam wszystkie Au 13 maja SS , tak mi sie wydaje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 jestem tu nowy, bo chce sie zapytac tylko o kilka rzeczy i dopiero zauwazylem topiki o obu plytkach na gorze :) ale i tak zalozylem nowy :D:D co by tresc byla zgodna z tematem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StresDog Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 FIC AU13?? troche o niej znalazlem na polskich stronach ale malo.. wiesz moze gdzie moge poczytac o niej wiecej?? zobaczylem ze FIC AU13 sound/lan (najtansza wersja) kosztuje 370zl !! to malo w porownaniu do epoxa 8rda+, ktorego mialem zamiar kupic i ktory obsluguje fsb do 333MHz .... a te fireware to mi raczej nie bedzie potrzebne ... czy ta najtansza wersja tez zawiera SS na MCP-T ?? bede wdzieczny za jakis link do opisu tej plytki!! Pozdrawiam Epox 8RDA+ obsługuje FSB 400Mhz i nawet więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 przerzucmy sie do topicu: jaka plyta opd bartona, ok????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...